Keluarga

6 Cara Mengatasi Anemia pada Kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, ibu dan bapa perlu mengetahui cara merawat anemia pada anak-anak. Sebabnya, ini adalah penyakit berbahaya kerana selalunya tidak simptomatik dan hanya menyebabkan aduan apabila ia teruk. Anemia yang tidak dirawat pada anak-anak juga dapat menghambat proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Anemia adalah keadaan ketika tubuh kekurangan sel darah merah yang sihat yang membawa oksigen ke semua tisu. Akibatnya, organ-organ dalam tubuh tidak dapat mendapat pengambilan oksigen yang cukup, sehingga tidak dapat berfungsi dengan baik.

Gejala Anemia pada Kanak-kanak

Anemia pada kanak-kanak boleh menjadi tidak simptomatik, terutama jika masih di peringkat awal atau ringan. Sekiranya bertambah buruk, anemia pada kanak-kanak pada amnya akan menyebabkan gejala, seperti:

 • Kulit bertukar menjadi pucat
 • Letih atau lemah
 • Nampak kurang aktif
 • Enggan bermain atau berinteraksi dengan orang lain
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Sakit kepala atau pening
 • Kurang selera makan

Di samping itu, kanak-kanak dengan anemia biasanya memerlukan masa lebih lama untuk pulih ketika sakit atau cedera. Anemia pada kanak-kanak dan bayi juga boleh menyebabkan gangguan pertumbuhan atau kegagalan berkembang.

Inilah Cara Mengatasi Anemia pada Kanak-kanak

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan kanak-kanak mengalami anemia, termasuk:

 • Kekurangan pengambilan vitamin dan mineral tertentu, seperti zat besi, vitamin B12, dan asid folik
 • Mengalami gangguan usus, seperti kolitis atau penyakit seliak
 • Sejarah keluarga anemia
 • Penyakit kronik, seperti diabetes, kegagalan buah pinggang, atau barah
 • Penyakit autoimun, seperti lupus
 • Gangguan darah, seperti talasemia atau anemia hemolitik
 • Menstruasi pada gadis remaja

Cara mengatasi anemia pada kanak-kanak sangat bergantung kepada penyebabnya, Bun. Oleh itu, jika bayi anda menunjukkan tanda-tanda dan gejala anemia pada anak anda, anda harus memeriksa keadaannya dengan doktor, ya.

Setelah melakukan pemeriksaan dan mengetahui penyebab anemia yang dialami oleh anak, doktor dapat merawatnya dengan cara berikut:

1. Sediakan makanan tambahan zat besi dan vitamin

Anemia pada anak-anak yang disebabkan oleh kekurangan zat besi atau vitamin tertentu, seperti asam folat dan vitamin B12, dapat diatasi dengan zat besi dan suplemen vitamin jika diperlukan.

Dos makanan tambahan atau vitamin pada kanak-kanak akan disesuaikan mengikut usia dan berat badan mereka.

Secara amnya, kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan sekitar 7 miligram zat besi sehari dan kanak-kanak berusia 4-13 tahun memerlukan sekitar 8-10 miligram sehari. Sementara itu, remaja perempuan memerlukan sekitar 15 miligram zat besi setiap hari.

Selain zat besi, kanak-kanak juga memerlukan pengambilan B12 untuk pembentukan sel darah merah. Pengambilan vitamin B12 yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 1-9 tahun adalah 1.5 hingga 2 mikrogram sehari. Sementara itu, remaja memerlukan sekitar 4 mikrogram vitamin B12 sehari.

2. Sediakan makanan berkhasiat

Sebagai tambahan kepada bantuan makanan tambahan dan vitamin, Ibu juga disarankan untuk memberi anak kecil anda makanan yang kaya dengan zat besi, vitamin B12, dan asid folik untuk meningkatkan darah mereka.

Pelbagai pilihan makanan yang kaya dengan nutrien ini termasuk daging sapi dan ayam, ikan, sayur-sayuran berdaun hijau, seperti bayam, kacang, dan telur.

Bukan hanya itu, anda juga dapat memberikan makanan si kecil yang mengandung vitamin C, seperti jeruk, tembikai, strawberi, lada dan tomat, untuk meningkatkan penyerapan zat besi di dalam tubuhnya. Dengan pengambilan nutrien ini, anemia pada kanak-kanak dapat pulih.

3. Memberi ubat

Sekiranya anemia yang dialami oleh anak disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan memberikan antibiotik untuk membunuh bakteria tersebut. Sementara itu, untuk merawat anemia pada kanak-kanak yang disebabkan oleh jangkitan cacing, doktor boleh memberi ubat cacing.

Rawatan ini penting untuk mengatasi penyebab anemia, agar rawatan untuk meningkatkan darah anak dapat berjalan dengan lancar.

4. Menghentikan atau menukar jenis ubat yang menyebabkan anemia

Anemia pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya bayi anda mempunyai anemia jenis ini, biasanya doktor akan menghentikan atau mengganti ubat penyebab anemia dengan ubat lain yang dianggap tidak menyebabkan kesan sampingan anemia.

Sudah tentu, sebelum memutuskan untuk memberikan jenis ubat tertentu, doktor telah mempertimbangkan risiko dan faedah menggunakan ubat ini, Bun.

5. Melakukan perjalanan darah

Anemia pada kanak-kanak yang cukup parah, misalnya akibat leukemia, talasemia, atau pendarahan berat, mungkin memerlukan rawatan dalam bentuk pemindahan darah. Pada kanak-kanak dengan talasemia, pemindahan darah biasanya diperlukan secara berkala untuk memenuhi keperluan sel darah merah.

6. Lakukan pemindahan sumsum tulang

Pemindahan sumsum tulang boleh dilakukan untuk merawat anemia aplastik. Kaedah ini terbukti berkesan dalam menyembuhkan anemia pada kanak-kanak akibat gangguan saraf tunjang, termasuk barah darah atau leukemia.

Dalam terapi ini, sumsum tulang anak yang tidak berfungsi dihancurkan dengan ubat atau terapi radiasi. Kemudian, sumsum tulang yang telah hancur akan diganti dengan sumsum tulang dari penderma yang sepadan. Sekiranya terapi ini berjaya, selain anemia aplastik akan pulih secara beransur-ansur, risiko kambuh akan berkurang.

Sementara itu, untuk merawat anemia akibat penyakit ginjal pada anak-anak, doktor dapat memberikan rawatan dalam bentuk dialisis dan suntikan hormon eritropoietin.

Sebab yang berbeza, cara yang berbeza untuk merawat anemia pada kanak-kanak. Apa pun penyebabnya, anemia masih harus mendapatkan rawatan secepat mungkin dari doktor, Bun.

Sekiranya anak anda mempunyai gejala anemia seperti yang disebutkan di atas, disarankan agar anda berjumpa doktor untuk mengetahui rawatan apa yang sesuai untuk si kecil anda.