Keluarga

Bukan Hanya Orang Dewasa, Osteoporosis Juga Boleh Berlaku pada Kanak-kanak

Walaupun sama menyerang orang tua (tua), osteoporosis juga boleh berlaku pada kanak-kanak, kamu tahu. Keadaan ini tentunya sangat berbahaya bagi kanak-kanak, memandangkan mereka masih bayi dan aktif bergerak.

Osteoporosis yang berlaku pada kanak-kanak juga dikenali sebagai osteoporosis remaja. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada kanak-kanak berumur 8-14 tahun. Sama seperti pada orang tua, kanak-kanak dengan osteoporosis remaja juga mengalami penurunan kepadatan tulang sehingga mereka mempunyai tulang rapuh atau bahkan terdedah kepada patah tulang.

Punca dan Gejala Osteoporosis pada Kanak-kanak

Dalam tempoh pertumbuhan, tisu tulang akan terus tumbuh dan tumbuh semula, iaitu memperbaiki bahagian yang rosak dan menggantinya dengan yang baru.

Biasanya, proses ini mencapai kemuncaknya apabila seseorang mencapai usia 25 tahun dan kemudian menurun dalam kemampuan untuk tumbuh semula seiring bertambahnya usia.

Pada osteoporosis remaja, lebih banyak sel tulang lama hilang dan lebih sedikit sel tulang baru terbentuk. sekarang, ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • Penyakit tertentu, seperti diabetes, gangguan buah pinggang, hipertiroidisme, artritis pada kanak-kanak, sindrom Cushing, kolitis, atresia hempedu, sindrom malabsorpsi, fibrosis kistik, atau barah
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat kejang untuk merawat epilepsi, kemoterapi, atau ubat kortikosteroid
  • Kekurangan pengambilan kalsium atau vitamin D
  • Aktiviti senaman yang berlebihan yang menyebabkan penurunan berat badan dan gangguan kitaran haid

Selain itu, faktor genetik juga berperanan dalam terjadinya osteoporosis pada kanak-kanak. Contohnya ialah osteogenesis imperfecta. Keadaan ini adalah gangguan genetik yang diwarisi dan boleh menyebabkan tulang anak menjadi rapuh dan mudah patah sejak lahir.

Dalam beberapa kes, osteoporosis remaja tidak mempunyai sebab yang jelas. Keadaan ini disebut osteoporosis remaja idiopatik. Secara amnya, osteoporosis jenis ini akan pulih dengan sendirinya seiring bertambahnya usia, tetapi kemungkinan berlanjutan hingga dewasa.

Osteoporosis pada kanak-kanak sering tidak dapat dilihat dengan jelas. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mungkin mengadu sakit di punggung bawah, pinggang, lutut, pergelangan kaki, dan telapak kaki.

Selain itu, kanak-kanak dengan osteoporosis remaja juga akan mengalami kesukaran untuk berjalan dan perubahan postur badan menjadi membungkuk. Kanak-kanak juga lebih terdedah kepada patah tulang. Dengan kata lain, walaupun kecederaan ringan boleh menyebabkan patah tulang pada kanak-kanak dengan osteoporosis remaja.

Inilah Cara Mengatasi Osteoporosis pada Kanak-kanak

Osteoporosis pada kanak-kanak biasanya hanya dikesan apabila dia mengalami kecederaan yang menyebabkan patah tulang. Semasa pemeriksaan patah tulang, doktor akan mengajukan pertanyaan mengenai gejala dan sejarah kecederaan, sejarah perubatan, dan ubat-ubatan yang diambil oleh anak.

Sekiranya dari soal jawab doktor menilai bahawa kanak-kanak tersebut berisiko tinggi untuk mengalami osteoporosis remaja, pemeriksaan akan dilakukan ketumpatan jisim tulang (BMD) untuk memeriksa ketumpatan tulang. Ujian darah dan ujian air kencing juga diperlukan untuk mengukur kadar kalsium, fosforus, dan vitamin D dalam tubuh anak.

Sekiranya anak anda didiagnosis menderita osteoporosis remaja, rawatan akan dilakukan mengikut penyakit yang menyebabkannya. Sementara itu, jika osteoporosis disebabkan oleh kesan pengambilan ubat, doktor akan mengurangkan dos atau mengubah ubat yang diambil oleh anak.

Selain menjalani rawatan, perubahan gaya hidup untuk anak kecil anda juga penting. Pastikan anda menghidangkan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D yang dapat menyokong pembentukan tulang, seperti susu dan produk olahan, sayur-sayuran hijau, tahu, ikan, telur, dan kacang-kacangan.

Di samping itu, jauhkan anak kecil anda dari aktiviti fizikal atau senaman berat yang boleh memburukkan keadaan tulangnya. Sebaliknya, anda boleh mengajak anak kecil anda melakukan senaman ringan, seperti berjalan-jalan di rumah.

Osteoporosis remaja jarang berlaku. Namun, jika ia berlaku, keadaan ini boleh memberi kesan negatif kepada pertumbuhan anak-anak dan mengganggu aktiviti harian mereka sehingga dewasa.

Oleh itu, penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui keadaan yang boleh menyebabkan osteoporosis atau gejala osteoporosis pada anak anda, supaya keadaan ini dapat dicegah atau diatasi seawal mungkin. Sekiranya si kecil menunjukkan gejala osteoporosis remaja, segera berjumpa doktor, ya, Bun.