Keluarga

Beg Penyejuk Susu Ibu Menjadi Rakan Moden untuk Ibu dan Bayi

Kembali bekerja tidak bermaksud berhenti menyusu anak kecil anda. Dengan menyatakan susu ibu, bayi masih boleh mendapatkan susu tanpa kehadiran ibu di sebelahnya. Selain pam pemerahan dan botol simpanan susu ibu, ada satu lagi 'senjata' yang harus dimiliki oleh seorang ibu yang ingin terus memberikan susu ibu walaupun bekerja, iaitubeg yang lebih sejuk susu ibu.

Sekarang beg yang lebih sejuk Susu ibu telah dijual dalam pelbagai warna, motif, dan bentuk. Beg lebih sejuk Susu ibu ini biasanya dilindungi oleh lapisan penebat atau styrofoam yang dapat mencegah udara luar masuk sehingga suhu di dalam beg tetap terjaga. Oleh itu, susu ibu juga akan dilindungi.

Beg lebih sejuk Susu ibu yang baik umumnya dibuat dari tiga jenis bahan, iaitu lapisan tahan sejuk, lapisan tahan air, dan lapisan luar. Lapisan kalis air yang baik pada amnya adalah kapas berlapis, plastik, atau plastik vinil. Walaupun lapisan luarnya sama dengan lapisan kalis air atau ia juga boleh dalam bentuk bahan lain seperti kanvas.

Beg lebih sejuk Susu ibu sangat berguna untuk ibu bekerja yang memerlukan masa perjalanan yang panjang dalam perjalanan dari rumah ke rumah. Kualiti Susu Ibu Susu (ASIP) yang disimpan di dalam beg biasa boleh menurun atau bahkan tidak sesuai untuk dimakan jika ia tidak disimpan di dalam beg yang lebih sejuk susu ibu. Untuk memaksimumkan dan mengekalkan kelebihan susu ibu, periksa beg yang lebih sejuk Menyusu susu anda secara berkala untuk mengesan robekan atau ritsleting yang patah atau tidak ditutup dengan betul.

Peralatan lain untuk Melahirkan Susu Payudara

Selain itu beg yang lebih sejuk Penyusuan susu ibu, berikut adalah beberapa kemudahan yang harus diakses oleh ibu menyusu di tempat kerja:

 • Bilik yang bersih dan selesa untuk mengeluarkan susu ibu

  Beberapa pejabat menyediakan ruang khas untuk mengeluarkan susu ibu, lengkap dengan peti sejuk untuk menyimpan susu ibu. Semasa berada di pejabat yang belum menyediakan bilik yang serupa, ibu yang menyusu biasanya menggunakan ruang solat atau bilik mesyuarat yang tidak digunakan untuk mengeluarkan susu ibu.

 • Pam Payudara

  Sebilangan ibu merasa lebih selesa untuk mengeluarkan susu ibu dengan tangan, tetapi ada juga yang memilih pam susu praktikal. Sama ada menggunakan tangan, pam manual, atau pam elektrik, jangan lupa mencuci tangan terlebih dahulu sebelum membilas.

 • Botol plastik atau beg susu ibu khas

  Beg boleh rentan terkoyak atau bocor, terutama jika dimasukkan dan dibawa ke dalam beg yang lebih sejuk susu ibu. Oleh itu, anda mungkin boleh meletakkan plastik di dalam bekas makanan yang tertutup rapat agar lebih kukuh.

  Elakkan memasukkan susu ibu ke dalam botol plastik sekali pakai atau beg plastik yang biasa digunakan setiap hari dan tidak direka khusus untuk susu ibu. Semasa memilih beg atau botol susu ibu, beli yang tidak mengandungi BPA atau dilabelkan segitiga dengan nombor 7.

  Lebih baik mengelakkan botol kaca kerana ada risiko pecah ketika anda membawanya ke dalam beg yang lebih sejuk susu ibu. Pastikan juga bekas penyimpanan ini steril sepenuhnya. Labelkan setiap botol dan tuliskan tarikh dan masa susu itu dinyatakan.

Menyimpan Susu Ibu

Susu ibu yang disimpan pada suhu bilik hanya boleh bertahan sekurang-kurangnya 4 jam. Sekiranya suhu bilik melebihi 25 darjah Celsius, usia ASI boleh menjadi lebih pendek, iaitu sekitar 2-4 jam. Oleh itu, untuk menjaga kualiti, botol yang mengandungi susu ibu disyorkan untuk disimpan di dalam peti sejuk semasa ibu bekerja. Tetapi jika pejabat anda tidak menyediakan kemudahan ini, anda boleh menyimpan susu ibu ke dalam beg penyejuk susu ibu yang dilengkapi dengan beg berisi gel sejuk atau ketulan ais.

Sebelum membawa ke dalam beg, simpan beg gel semalaman di dalam peti sejuk. Beg gel akan mengekalkan udara sejuk sehingga suhu dalam beg penyejuk susu ibu juga menyejuk. Susu ibu yang disimpan di dalam beg pendingin terlindung, susu ibu dengan ketulan ais boleh bertahan sekurang-kurangnya 24 jam. Ini menjadikan beg yang lebih sejuk sebagai alternatif untuk menyelamatkan ASIP semasa kuasa padam.

Sebagai pengetahuan, susu ibu yang disimpan di dalam peti sejuk boleh bertahan sekurang-kurangnya lima hari. Sementara itu, yang disimpan di dalam peti sejuk pada suhu minus 18 darjah Celsius boleh bertahan hingga enam bulan dalam keadaan optimum. Perlu diingat juga bahawa semakin lama tempoh penyimpanan, semakin tinggi risiko kehilangan kandungan vitamin C.

Menyatakan susu ibu di tempat kerja memang memerlukan komitmen, disiplin jangka panjang, dan menghabiskan lebih banyak masa bersendirian. Tetapi banyak ibu yang sanggup melalui kerumitan ini untuk memberikan yang terbaik untuk anak kecil mereka. Oleh kerana ia memerlukan masa dan ruang tersendiri, adalah idea yang baik untuk anda memberitahu pegawai atasan anda di pejabat.

Bukan hanya untuk bayi, mengekspresikan susu ibu juga bermanfaat untuk ibu menyusu. Payudara yang terasa sakit kerana perlu mengekspresikan susu akan mereda setelah susu diekspresikan. Melahirkan susu ibu juga akan menjadikan aliran susu lebih lancar, sehingga bayi masih dapat menyusu dari payudara. Kebiasaan mengekspresikan susu ibu ini boleh dimulakan di rumah sebelum berakhirnya cuti bersalin. Dengan begitu, anda dapat mengetahui jadual rutin terbaik ketika susu ibu mengalir dengan lancar.