Keluarga

Waspadalah terhadap Sindrom NERAKA pada Wanita Hamil

Sindrom HELLP adalah gangguan hati dan darah yang boleh berlaku semasa kehamilan. Biasanya, sindrom ini berlaku selepas 20 minggu kehamilan. Sekiranya tidak diubati dengan betul, sindrom ini boleh membawa kesan maut kepada wanita hamil dan bayi mereka yang belum lahir.

Sindrom HELLP bermaksud hemolisis (H), yang merupakan pemusnahan sel darah merah, enzim hati yang tinggi (EL), yang merupakan peningkatan produksi enzim hati akibat gangguan pada sel hati, dan platelet rendah (LP), iaitu bilangan platelet atau platelet yang berada di bawah had normal, sehingga mengganggu proses pembekuan darah.

Faktor Penyebab Sindrom BANTUAN

Sehingga kini, penyebab sebenar sindrom HELLP tidak diketahui. Namun, ada faktor-faktor tertentu yang dapat meningkatkan risiko terkena sindrom ini.

Salah satu faktor yang paling biasa adalah preeklamsia. Keadaan ini dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan biasanya berlaku pada trimester terakhir kehamilan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, preeklamsia juga dapat dialami pada awal kehamilan atau bahkan selepas melahirkan.

Sudah tentu, tidak semua wanita hamil dengan preeklamsia akan mengalami sindrom HELLP. Terdapat beberapa faktor risiko lain yang juga dapat meningkatkan kemungkinan sindrom ini berlaku, termasuk:

 • Lebih dari 35 tahun
 • Obesiti
 • Menghidap diabetes atau penyakit buah pinggang
 • Mempunyai tekanan darah tinggi
 • Mempunyai sejarah preeklamsia pada kehamilan sebelumnya
 • Telah melahirkan lebih daripada 2 kali

Selain itu, wanita hamil juga berisiko lebih tinggi terkena sindrom HELLP jika mereka pernah mengalami ini pada kehamilan sebelumnya. Satu kajian menunjukkan bahawa risiko berulang pada penyakit hipertensi, preeklamsia, dan sindrom HELLP pada kehamilan berikutnya adalah sekitar 18%.

Gejala Sindrom NERAKA

Gejala sindrom HELLP berbeza dari orang ke orang dan tidak begitu spesifik, sehingga kadang-kadang sukar untuk didiagnosis. Gejala yang boleh timbul termasuk merasa letih, sakit kepala yang teruk, pedih ulu hati atau sakit perut kanan atas, loya, dan muntah semasa kehamilan.

Beberapa gejala sindrom HELLP yang lain termasuk bengkak (terutama di muka), kenaikan berat badan yang berlebihan dan mendadak, pendarahan spontan dan tanpa henti, sawan, gangguan penglihatan, dan sakit ketika bernafas. Gejala ini juga boleh menjadi sebahagian daripada masalah kehamilan yang lain.

Sekiranya anda mengalami simptom sindrom HELLP, penting untuk segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Rawatan Sindrom HELLP Sindrom

Secara amnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, ujian air kencing untuk mencari kebocoran protein, dan ujian darah untuk menilai fungsi hati dan jumlah sel darah merah dan platelet. Di samping itu, mungkin perlu melakukan MRI perut untuk melihat keadaan hati dengan lebih jelas.

Sekiranya hasil makmal menunjukkan adanya sindrom HELLP, kemungkinan bayi mesti dilahirkan lebih awal untuk mengelakkan komplikasi serius yang boleh membahayakan keadaan ibu dan bayi.

Walau bagaimanapun, jika gejala sindrom HELLP anda ringan atau jika anda hamil kurang dari 34 minggu, langkah perubatan yang boleh diambil oleh doktor anda sebelum memutuskan untuk melahirkan bayi anda sebelum ini termasuk:

 • rehat di atas katil (rehat di atas katildan rawatan di hospital, supaya kesihatan dan kesihatan janin anda dapat dipantau dengan baik
 • Lakukan perjalanan darah, untuk merawat anemia dan platelet rendah
 • Memberi kortikosteroid, untuk mempercepat pematangan paru-paru bayi
 • Pentadbiran magnesium sulfat, untuk mencegah eklampsia atau kejang
 • Pentadbiran ubat penurun tekanan darah.
 • Pemantauan dan penilaian kemungkinan gangguan janin

Semasa rawatan, doktor akan memantau tahap sel darah merah, platelet, dan enzim hati anda, serta keadaan bayi. Doktor juga akan mengesyorkan beberapa ujian untuk menilai pergerakan bayi, degupan jantung bayi, dan pengecutan rahim, serta aliran darah ke rahim.

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk mencegah sindrom HELLP adalah menjaga diri anda sebelum dan semasa kehamilan. Selain itu, perhatikan gejala awal sindrom ini sehingga anda dapat menjalani pemeriksaan dan rawatan awal.

Di samping itu, berjumpa doktor dengan kerap semasa mengandung dan beritahu doktor anda jika anda mempunyai kehamilan berisiko tinggi atau mempunyai sejarah komplikasi kehamilan seperti sindrom HELLP dan preeklampsia pada kehamilan sebelumnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found