Kehidupan yang sihat

Tandas Duduk Tidak Lebih Sihat Daripada Tandas Jongkok

Di kawasan bandar, penggunaan tandas duduk lebih biasa daripada tandas jongkok. Sebenarnya, jika dilihat dari sudut kesihatan, penggunaan tandas jongkong sebenarnya lebih digalakkan.

Tempat duduk tandas mula dikenali dan digunakan oleh orang ramai pada pertengahan abad ke-19. Sejak itu, penggunaan tandas jongkok digantikan dengan tandas duduk. Namun, sebilangan orang yang tinggal di Asia, Afrika dan beberapa negara Eropah masih menggunakan tandas jongkok untuk membuang air besar.

Pro-Kekurangan Duduk Tandas dan Mencangkul Tandas

Perbahasan yang lebih sihat antara tempat duduk tandas dan jongkok tandas masih berterusan. Namun, satu kajian mengatakan bahawa membuang air besar dalam keadaan berjongkok atau menggunakan tandas jongkok lebih mudah daripada duduk. Ini kerana kedudukan jongkok dapat membuat otot-otot puborectalis mengendur, menjadikannya lebih mudah untuk membuang najis atau tinja.

Kajian lain juga menyebut kelebihan menggunakan tandas setinggan berbanding tandas duduk. Dalam kajian yang diungkapkan, sedikit penekanan pada perut ketika berjongkok dapat memudahkan buang air besar. Inilah yang boleh menyebabkan penggunaan tandas jongkok lebih digalakkan daripada tandas duduk.

Tandas DDuduk Lebih Berisiko Msebab Ddermatitis

Pada masa lalu, tempat duduk tandas sering dianggap menyebabkan dermatitis kontak, yang dicirikan oleh kerengsaan kulit di sekitar paha dan punggung. Kerengsaan mungkin disebabkan oleh bahan tempat duduk tandas. Tempat duduk tandas yang menggunakan kayu yang telah dipernis dan dicat adalah penyebab kerengsaan kulit.

Untuk mengurangkan risiko ini pada tahun 1980-an, penggunaan tempat duduk tandas kayu mula diganti dengan bahan plastik. Perubahan ini telah menyebabkan penurunan drastik kes dermatitis tempat duduk tandas.

Sebaliknya, dermatitis yang disebabkan oleh duduk di tandas juga boleh disebabkan oleh bahan kimia dari produk pembersih yang digunakan untuk membersihkan kemudahan tersebut. Alkyl dimethyl benzyl ammonium chloride didecyl dan dimetil amonium klorida adalah contoh dua bahan yang telah terbukti menyebabkan kerengsaan kulit.

Selain berisiko menyebabkan dermatitis, tempat duduk tandas juga dapat menjadi tempat berkumpulnya berbagai bakteria penyebab penyakit, seperti:

  • E coli penyebab cirit-birit.
  • S. aureus menyebabkan radang paru-paru atau penyakit kulit.
  • Streptokokus penyebab gangguan tekak.

Walaupun virus seperti HIV dan herpes sering menakutkan bagi kebanyakan orang, umumnya tidak akan bertahan lama di luar badan manusia, termasuk tempat duduk tandas. Tambahan, jangkitan virus ini hanya boleh berlaku jika anda mempunyai luka terbuka pada bahagian yang bersentuhan dengan tempat duduk tandas.

Tandas Dduduk Llebih banyak lagi Brisiko Msebab Buasir

Dari segi perubatan, ternyata terdapat anggapan bahawa tandas jongkok lebih sihat daripada tandas duduk. Duduk terlalu lama semasa membuang air kecil di tempat duduk tandas nampaknya boleh menyebabkan buasir atau saluran darah bengkak. Ini disebabkan peningkatan tekanan pada saluran darah di saluran gastrointestinal bawah.

Buasir dicirikan oleh gejala berikut:

  • Gatal atau sakit di dubur
  • Sakit semasa buang air besar (BAB)
  • Terdapat benjolan lembut berhampiran dubur
  • najis berdarah.

Cara Menjaga Kebersihan Semasa Menggunakan Tandas

Sama ada menggunakan tandas jongkok atau tandas duduk, penting untuk menjaga kebersihan tandas. Ini bertujuan untuk meminimumkan risiko terkena bakteria penyebab penyakit, terutama ketika menggunakan tandas awam.

Untuk menjaga kebersihan tandas, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

  • Gunakan pembersih tempat duduk tandas sebelum pergi ke bilik mandi, terutama di tandas awam. Produk pembersih ini umumnya berbentuk semburan yang disapukan pada tempat duduk tandas dan kemudian boleh disapu dengan tisu.
  • Anda juga boleh menggunakan penutup tempat duduk tandas atau tisu untuk mengelakkan kulit anda bersentuhan langsung dengan tempat duduk tandas.
  • Air pembilasan yang biasanya digunakan untuk membuang kotoran di tandas juga membawa risiko menyemburkan bakteria ke kawasan tandas lain seperti lantai atau dinding. Oleh itu, tutup tandas semasa membilas. Juga, elakkan meletakkan beg atau barang anda di lantai tandas semasa anda kencing. Letakkan barang anda di penyangkut yang biasanya disediakan di dinding atau pintu.

Semasa menggunakan tempat duduk tandas, disarankan untuk menggunakan tisu semasa membuka dan menutup atau ketika menekan butang bilas. Ini kerana keran di sink dan butang untuk menyiram, adalah kawasan di mana bakteria sering berkumpul.

Akhir sekali, jangan lupa mencuci tangan setelah menggunakan kemudahan tandas awam. Kerana bakteria di tandas boleh melekat di tangan anda dan bergerak ke mulut anda. Jangan lupa mengeringkannya dengan betul. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan tisu, anda harus menggunakan tisu yang disimpan di tempat tertutup.