Kehidupan yang sihat

Kelebihan Petroleum Jelly untuk Merawat Kulit Bayi

Salah satu kelebihan petroleum jeli yang paling dikenali untuk kulit adalah kemampuannya melembapkan kulit. Sebenarnya, terdapat lebih banyak faedah petroleum jelly dalam membantu menyuburkan kulit dan mengatasi penyakit kulit.

Secara umum, petroleum jelly atau petrolatum mempunyai warna putih jernih dari parafin dan mempunyai tekstur berminyak. Produk ini sering digunakan sebagai ubat topikal untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Ketahui pelbagai faedah petroleum jelly untuk kulit

Selain berguna untuk melembapkan kulit, petroleum jelly mempunyai pelbagai faedah lain, seperti:

1. Menyembuhkan luka bakar kecil

Satu kajian menunjukkan bahawa petroleum jelly sangat berkesan membantu melembabkan dan menyembuhkan luka kecil pada kulit, termasuk terbakar sinar matahari, sehingga tidak meninggalkan kesan kekal pada kulit. Sebelum menggunakan petroleum jelly, bersihkan kawasan kulit terlebih dahulu untuk dibasahi.

2. Mencegah ruam lampin pada bayi

Dari kajian lain, diketahui bahawa menggunakan jeli petroleum ke kawasan badan bayi yang cenderung menggosok lampin dapat membantu mencegah ruam lampin pada bayi.

3. Memudahkan penyembuhan lecet kulit

Kulit yang pecah akan menyengat apabila disentuh atau digosok. Menggunakan petroleum jelly ke kulit yang pecah dapat mengurangkan geseran di kawasan itu, sehingga tidak menyengat dan sembuh lebih cepat.

4. Mengatasi eksim yang berulang

Petroleum jelly dapat digunakan untuk meredakan keluhan dan kekambuhan eksim atopik, dengan memulihkan kelembapan kulit yang hilang akibat keradangan pada kulit.

Perkara yang Perlu Diketahui Semasa Menggunakan Petroleum Jelly

Manfaat petroleum jelly untuk mengekalkan kulit yang sihat akan lebih berkesan jika digunakan secara berkala, terutama setelah mandi. Sebelum menggunakan petroleum jelly ke kulit, basuh tangan anda terlebih dahulu, kemudian ikuti arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk.

Perlu diingat bahawa jeli petroleum hanya boleh digunakan di kawasan luaran badan. Hati-hati jangan sampai menelan jeli petroleum kerana boleh membahayakan kesihatan.

Bukan hanya itu, penggunaan petroleum jelly yang berlebihan juga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Sekiranya salap atau krim masuk ke mata secara tidak sengaja, segera bilas dengan air bersih selama kira-kira 15 minit.

Petroleum jelly sememangnya berguna untuk merawat pelbagai gangguan kulit, tetapi menggunakannya dengan berhati-hati dan mengikut arahan pada pembungkusan produk. Sekiranya anda mengalami kerengsaan kulit atau keluhan lain setelah menggunakan petroleum jelly, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat doktor kulit.