Kesihatan

Memahami Katarak dan Rawatan Traumatik

Katarak traumatik adalah keadaan apabila lensa mata menjadi keruh akibat kecederaan atau kecederaan pada mata. Keadaan ini boleh berlaku dalam masa yang singkat atau bahkan bertahun-tahun setelah mata cedera. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, katarak trauma dapat menyebabkan gangguan penglihatan.

Lensa mata digunakan untuk memfokuskan penglihatan. Bahagian mata ini terdiri dari air dan protein dan biasanya jelas. Namun, seiring bertambahnya usia, struktur protein pada lensa mata dapat berubah dan menjadikan lensa mata secara beransur-ansur menjadi lebih keruh. Inilah yang mencetuskan katarak.

Selain penuaan, katarak juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti cacat lahir (katarak kongenital) dan kesan, kecederaan, atau kecederaan pada mata. Katarak yang berlaku akibat kecederaan atau kecederaan dikenali sebagai katarak traumatik.

Punca dan Gejala Katarak Traumatik

Katarak trauma disebabkan oleh kesan atau kecederaan dari objek tumpul atau tajam ke mata. Di samping itu, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh kerosakan mata dari sinar inframerah, kejutan elektrik, pendedahan kepada bahan kimia yang keras, dan radiasi.

Apabila kecederaannya cukup parah, lensa mata dapat bergeser atau robek, menyebabkan katarak trauma. Kecederaan atau kecederaan pada mata juga boleh menyebabkan lensa mata menjadi meradang, sehingga lensa menjadi keruh.

Gejala katarak trauma umumnya tidak jauh berbeza dengan gejala katarak secara umum. Berikut adalah beberapa gejala katarak trauma yang dapat dialami oleh penderita:

 • Penglihatan kabur
 • Sukar dilihat pada waktu malam
 • Penglihatan berganda
 • Mudah merasa terpukau atau sensitif terhadap cahaya
 • Kelihatan ada bulatan ketika melihat cahaya
 • Warna kelihatan pudar atau tidak terang

Langkah-langkah Menangani Katarak Traumatik

Sehingga kini, pembedahan mata dan penggantian lensa mata masih merupakan langkah utama dalam rawatan katarak trauma. Pembedahan boleh dilakukan jika katarak trauma berlaku kerana kecederaan mata yang teruk atau jika seseorang mempunyai keadaan tertentu, seperti:

 • Gangguan penglihatan yang teruk atau kebutaan
 • Keradangan lensa mata
 • Glaukoma
 • Pecah kapsul lensa mata
 • Detasmen retina

Terdapat beberapa perkara yang dipertimbangkan oleh pakar oftalmologi sebelum mengesyorkan pembedahan, termasuk:

Keterukan katarak trauma

Doktor akan menentukan sama ada katarak trauma ringan, teruk, atau menyebabkan kebutaan. Langkah ini juga dilakukan untuk menentukan rawatan lain, seperti penggunaan ubat-ubatan dan kaedah pembedahan yang akan digunakan.

Keseluruhan keadaan pesakit

Penderita katarak trauma yang menghidap diabetes dan tekanan darah tinggi lebih berisiko mengalami komplikasi sebelum dan selepas pembedahan. Oleh itu, adalah perlu untuk memeriksa keadaan kesihatan secara berkala untuk mengawal kadar gula darah dan tekanan darah.

Kaedah Anestesia untuk Pembedahan Katarak Traumatik

Pembedahan katarak boleh dilakukan di bawah anestesia umum atau tempatan. Kaedah anestesia atau anestetik yang akan digunakan bergantung kepada keparahan katarak trauma, keadaan kesihatan pesakit, dan jenis pembedahan mata yang akan dilakukan oleh doktor.

Pembedahan katarak dilakukan dengan melepaskan lensa mata yang keruh, kemudian menggantinya dengan lensa buatan. Lensa mata buatan ini diperbuat daripada bahan plastik, akrilik, atau silikon selamat.

Sekurang-kurangnya seminggu sebelum operasi, pakar oftalmologi akan melakukan pemeriksaan mata secara menyeluruh dan keadaan kesihatan pesakit. Ini untuk menentukan sama ada pesakit boleh menjalani pembedahan katarak dengan selamat, dan juga menentukan jenis lensa yang akan digunakan sebagai lensa pengganti.

Pembedahan katarak adalah prosedur yang agak selamat dan prosesnya cepat, jadi orang yang mengalami katarak trauma dapat melihat dengan jelas seperti sebelumnya.

Dalam kes tertentu, doktor juga akan menasihati pesakit untuk menggunakan cermin mata atau kanta lekap untuk meningkatkan ketajaman penglihatan.

Untuk mengelakkan berlakunya katarak trauma, disarankan agar anda memakai kacamata pelindung ketika melakukan aktiviti dengan risiko kecederaan pada mata, seperti sukan ekstrim, eksperimen makmal, atau besi las.

Sekiranya anda mengalami kecederaan atau kecederaan pada mata yang menyebabkan gangguan penglihatan, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi untuk menentukan sama ada anda berisiko terkena katarak trauma dan mendapat rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found