Kesihatan

Ketidaksesuaian Rhesus - Gejala, sebab dan rawatan

Ketidaksesuaian Rhesus adalah gangguan dari bayi yang baru lahir akibatnya perbezaan antara kumpulan darah rhesus ibu dan anak. Ketidaksesuaian Rhesus berlaku berlaku apabila janin positif rhesus, sementara ibunya negatif rhesus.

Jenis darah Rhesus tidak banyak mempengaruhi keadaan kesihatan harian seseorang, tetapi akan memberi kesan semasa kehamilan. Perbezaan kumpulan darah rhesus janin dan ibunya akan menyebabkan bayi baru lahir mengalami penyakit kuning dan anemia (anemia). Walau bagaimanapun, kejadian ketidaksesuaian rhesus tidak berlaku pada anak pertama

Gejala Ketidaksesuaian Rhesus

Gejala utama ketidaksesuaian Rhesus adalah penyakit kuning. Kulit dan mata bayi akan kelihatan kekuningan kerana penumpukan bilirubin di dalam badan (hiperbilirubinemia). Bilirubin adalah bahan yang dihasilkan apabila sel darah merah dimusnahkan.

Selain penyakit kuning, ketidaksesuaian rhesus menyebabkan bayi menjadi lemah, mengantuk dan lambat bergerak.

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya ibu mengandung rhesus negatif (Rh-), sementara pasangannya positif rhesus (Rh +), segera berjumpa pakar sakit puan untuk merancang kehamilan dan kelahiran anak. Pelan ini bertujuan untuk mencegah anemia hemolitik pada bayi yang dilahirkan kemudian.

Untuk mengetahui kumpulan darah rhesus, wanita hamil dan pasangannya boleh melakukan ujian jenis darah.

Punca Ketidaksesuaian Rhesus

Ketidakserasian Rhesus boleh berlaku jika seorang ibu rhesus negatif, mengandung janin yang positif rhesus. Perbezaan jenis darah adalah disebabkan oleh ayah yang mempunyai jenis darah rhesus positif. Walau bagaimanapun, kes ketidaksesuaian Rhesus agak jarang berlaku.

Wanita hamil dengan keadaan ini hanya membentuk antibodi terhadap rhesus selepas kehamilan pertama. Inilah sebabnya mengapa kes ketidaksesuaian rhesus tidak berlaku pada kehamilan pertama.

Sementara itu, pada kehamilan kedua dan seterusnya, antibodi yang telah terbentuk di dalam badan ibu akan menyerang darah bayi dengan kumpulan positif rhesus, menyebabkan sel darah bayi musnah.

Namun, jika ibu yang mempunyai rhesus negatif telah terdedah kepada kumpulan darah rhesus yang positif, misalnya melalui pemindahan darah, ketidaksesuaian rhesus dapat terjadi sejak kehamilan pertama, kerana antibodi telah terbentuk sebelumnya.

Diagnosis Ketidaksesuaian Rhesus

Ketidaksesuaian Rhesus dapat didiagnosis semasa kehamilan atau selepas melahirkan. Semasa mengandung, ujian yang boleh dilakukan adalah: Coombs ujian. Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel darah ibu hamil dan kemudian memeriksa keberadaan antibodi rhesus. Coombs ujian akan memberitahu tahap antibodi terhadap rhesus dalam darah ibu hamil, yang berisiko memasuki tubuh anak.

Setelah bayi dilahirkan, bayi yang disyaki mengalami ketidaksesuaian rhesus akan menjalani ujian darah. Ujian darah pada bayi yang disyaki mempunyai ketidaksesuaian rhesus bertujuan untuk mengira tahap bilirubin (bahan yang membuat kuning), jumlah sel darah merah dan strukturnya, serta antibodi terhadap rhesus.

Bayi yang tidak sesuai dengan rhesus akan mempunyai kadar bilirubin yang tinggi, terutama dalam 24 jam selepas kelahiran, kerana banyak sel darah hancur. Selain itu, pada bayi dengan ketidaksesuaian rhesus, antibodi terhadap rhesus juga akan dikesan dalam darah mereka.

Rawatan dan Pencegahan Ketidaksesuaian Rhesus

Fokus rawatan dan pencegahan ketidaksesuaian rhesus adalah untuk mengurangkan kesan penyakit pada bayi. Untuk mengelakkan ketidaksesuaian rhesus, doktor boleh memberikan suntikan Rho ketika ibu sedang menjalani kehamilan pertamanya.

Pemberian Rho pada kehamilan pertama akan membantu mencegah sistem imun ibu daripada membentuk antibodi terhadap rhesus. Pentadbiran Rho boleh dilakukan pada waktu-waktu berikut:

 • Selepas 28 minggu kehamilan pertama.
 • Pada 72 jam selepas bersalin, bayi itu positif rhesus.

Dengan pencegahan ini, diharapkan sistem imun ibu tidak membentuk antibodi terhadap rhesus, sehingga pada kehamilan kedua, tidak ada antibodi yang merosakkan darah janin positif rhesus.

Sekiranya bayi baru lahir mempunyai ketidaksesuaian rhesus, bayi perlu dirawat dengan:

 • Memberi perjalanan darah untuk menggantikan sel darah yang musnah.
 • Pentadbiran cecair atau elektrolit untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Fototerapi untuk menguraikan bahan-bahan bilirubin yang terkumpul di kulit dan organ bayi.

Pemindahan darah dan fototerapi pada bayi dapat diulang sehingga gejalanya mereda dan keadaannya bertambah baik. Pemindahan darah berulang dan fototerapi bergantung pada keparahan kerosakan sel merah yang disebabkan oleh ketidaksesuaian Rh.

Komplikasi Ketidaksesuaian Rhesus

Ketidaksesuaian rhesus ringan dapat diatasi dan bayi pulih. Namun, dalam ketidaksesuaian rhesus yang teruk, komplikasi boleh timbul akibat kerosakan sel darah merah, seperti:

 • Anemia teruk.
 • Kegagalan jantung.
 • Kejang.
 • Kerosakan otak pada bayi akibat penyakit kuning (kernicterus).
 • Penumpukan cecair dan pembengkakan badan bayi.
 • Gangguan mental.
 • Gangguan saraf, seperti masalah bergerak, mendengar, atau bercakap.