Keluarga

Positif Hamil tetapi Tiada Janin. Macam mana boleh jadi?

Keputusan pek ujian menyatakan bahawa anda positif mengandung, tetapi tidak ada janin di rahim selepas pemeriksaan doktor. Bagaimana dan mengapa ini berlaku? Ayuh, lihat penjelasannya di sini.

Kehamilan positif tetapi janin tidak boleh berlaku, kamu tahu. Keadaan ini lebih dikenali sebagai kehamilan kosong atau ovum berdarah. Kehamilan kosong biasanya berlaku pada awal trimester pertama, mungkin walaupun anda tidak tahu bahawa anda hamil.

Sebab Anda Positif Mengandung tetapi Tiada Janin

Kehamilan faraj adalah keadaan apabila persenyawaan yang berlaku tidak menghasilkan embrio atau mengakibatkan embrio tidak berkembang. Punca sebenarnya tidak diketahui secara pasti, tetapi ia diduga disebabkan oleh kelainan kromosom pada telur yang disenyawakan. Ini boleh berlaku kerana pembelahan sel yang tidak normal atau kualiti telur dan sperma yang buruk.

Walaupun tidak ada janin, ujian kehamilan boleh menunjukkan hasil yang positif. Ini disebabkan oleh adanya hormon kehamilan hCG di dalam badan anda. Ini juga yang menyebabkan ketika mengalami kehamilan kosong anda mungkin merasakan gejala kehamilan, seperti mual, muntah, dan mengencangkan payudara.

Gejala kehamilan ini biasanya akan berhenti setelah tahap hormon hCG menurun. Ketika itu berlaku, beberapa aduan yang mungkin timbul adalah:

  • Sebilangan kecil pendarahan yang mungkin tidak disedari
  • Sakit perut ringan
  • Payudara yang tidak lagi terasa kencang

Pengendalian Kehamilan Kosong

Semasa mengalami kehamilan kosong, ada dua pilihan rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor anda, iaitu:

  • Menunggu keguguran berlaku dengan sendirinya
  • Menggunakan ubat-ubatan yang ditetapkan atau menjalani kuretase dan dilatasi untuk menghilangkan produk persenyawaan yang tidak berkembang

Setelah mendapat rawatan, jika tidak ada keadaan lain, haid anda akan kembali normal. Doktor anda akan menasihatkan anda untuk hamil lagi selepas 1-3 haid. Jeda waktu ini juga dapat digunakan untuk memulihkan keadaan fizikal dan mental anda.

Sekiranya anda menjangkakan bayi dan membaca hasil ujian kehamilan yang positif, tetapi ternyata anda mengandung kosong, ini mungkin sukar untuk diterima. Namun, jangan putus asa, ya, apalagi menyalahkan diri sendiri atau pasangan anda.

Kehamilan kosong biasanya hanya berlaku sekali sahaja. Sebilangan besar wanita yang mengalaminya boleh hamil secara normal dan mempunyai anak yang sihat. Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor sekiranya anda merancang kehamilan setelah mengalami kehamilan kosong.

Ayuh, teruskan semangat dalam menunggu ketibaan bayi.