Kesihatan

Ketahui cara merawat blepharitis dengan betul

Blepharitis adalah keradangan pada kelopak mata yang boleh mengganggu sesiapa sahaja. Terdapat pelbagai cara untuk merawat blepharitis, baik melalui rawatan di rumah atau rawatan dari doktor.

Cara mengatasi blepharitis boleh dilakukan untuk melegakan simptom dan mengelakkan pelbagai risiko komplikasi. Blepharitis boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa, mulai dari kelopak mata bengkak, merah, gatal dan sensasi terbakar.

Selain gejala yang tidak selesa, blepharitis yang tidak segera dirawat juga dapat menyebabkan kehilangan bulu mata, mata kabur, dan kepekaan terhadap cahaya (fotofobia).

Pelbagai Cara Mengatasi Blepharitis di Rumah

Sebilangan besar kes blepharitis boleh dirawat di rumah. Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

  • Sediakan kain bersih atau kain lap kemudian rendam dalam air suam.
  • Kompres hangat di kelopak mata anda selama 5 minit. Tujuannya adalah untuk melembutkan kerak dan mencegah simpanan minyak yang berlebihan pada kelopak mata.
  • Urut lembut kelopak mata semasa kompres hangat.

Setelah memampatkan mata secara bergantian, langkah seterusnya adalah membersihkan kelopak mata. Kaedahnya adalah seperti berikut:

  • Letakkan kain bersih atau kain lap baru di atas jari telunjuk anda, kemudian celupkan ke dalam air suam dengan beberapa tetes syampu bayi yang dicampurkan.
  • Tutup mata anda, kemudian gosokkan kain hangat atau kain lap di atas bulu mata dan tepi kelopak mata anda selama kira-kira 30 saat.
  • Tekan tekanan ringan semasa anda menggosok bulu mata anda untuk memerah minyak yang tersumbat dari kelenjar di belakang bulu mata.
  • Bilas kelopak mata anda dengan air suam, kemudian keringkan dengan tuala kering yang bersih.

Anda boleh melakukan kaedah ini untuk menangani blepharitis di rumah secara berkala selama 2-4 kali sehari, sehingga gejala-gejala blepharitis yang anda alami hilang.

Cara Mengatasi Blepharitis dengan Ubat

Penggunaan ubat biasanya dilakukan setelah rawatan di rumah tidak cukup berkesan untuk meredakan gejala blepharitis. Berikut adalah beberapa ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat blepharitis:

Antibiotik

Sekiranya blepharitis disebabkan oleh jangkitan bakteria, ubat yang biasanya diresepkan adalah antibiotik dalam bentuk titisan mata atau salap. Walau bagaimanapun, jika kedua-dua ubat tersebut tidak cukup berkesan untuk mengubati blepharitis, doktor boleh menetapkan antibiotik dalam bentuk tablet.

Kortikosteroid

Sekiranya pesakit dengan blepharitis tidak disebabkan oleh jangkitan, doktor akan memberikan ubat tetes mata atau salap kortikosteroid yang berguna untuk mengurangkan keradangan. Dalam keadaan tertentu, kortikosteroid juga dapat diresepkan bersama dengan antibiotik untuk merawat blepharitis yang disebabkan oleh jangkitan.

Imunomodulator

Dalam kes tertentu, doktor juga boleh menetapkan ubat imunomodulator, seperti ciclosporin. Ubat ini berfungsi dengan menurunkan tindak balas sistem imun, sehingga mengurangkan keradangan.

Sebelum mengambil ubat di atas, anda disarankan untuk selalu memperhatikan dos dan cara menggunakannya mengikut cadangan doktor atau arahan pada label pembungkusan ubat.

Selama tempoh penyembuhan, baik dengan cara atau ubat semula jadi, Anda juga disarankan untuk menjaga kebersihan wajah dan rambut, kerana ini juga mempengaruhi kelopak mata. Elakkan juga menggosok mata apabila mata anda gatal.

Dari dua cara untuk mengatasi blepharitis di atas, kesemuanya dianggap dapat melegakan gejala blepharitis selagi ia dilakukan dengan betul. Tetapi, jika gejala-gejala blepharitis tidak membaik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.