Kehidupan yang sihat

Minyak Sayuran untuk Kesihatan, Baik atau Buruk?

Minyak sayur atau minyak sayur dituduh mengandungi kadar kolesterol tinggi dan dapat menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, termasuk penyakit jantung dan strok. Walau bagaimanapun, adakah tuntutan itu benar?

Bagi masyarakat Indonesia, minyak adalah bahan penting dalam memasak. Pelbagai jenis makanan, mulai dari telur dadar, sosej, hingga nasi goreng, dimasak menggunakan minyak masak. Dari pelbagai jenis minyak masak yang terdapat di pasaran, minyak sayuran adalah minyak yang paling sering dipilih.

Minyak sayur adalah minyak yang dibuat dari ekstrak tumbuhan atau sayur-sayuran, seperti kelapa, minyak sawit, jagung, kacang, hingga zaitun.

Walaupun terdapat beberapa jenis minyak sayuran yang dianggap sihat, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa penggunaan minyak sayuran, seperti minyak sawit, boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Fakta Di Sebalik Minyak Sayuran

Ramai yang percaya bahawa minyak sayuran, terutama minyak sawit, mengandungi jumlah kolesterol yang tinggi. Penggunaan minyak ini dengan kerap untuk memasak dipercayai dapat meningkatkan risiko strok, tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, ini salah.

Memang benar bahawa mengambil terlalu banyak kolesterol akan meningkatkan risiko terkena beberapa penyakit di atas. Walau bagaimanapun, kolesterol bukanlah bahan yang berasal dari tumbuhan atau produk olahannya. Kolesterol hanya terkandung dalam makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging berlemak, jeroan, telur, dan keju.

Oleh itu, apabila anda memakan daging yang dimasak dengan minyak sayuran, kolesterol yang anda dapatkan kebanyakannya bukan dari minyak sayuran yang digunakan, tetapi dari lemak daging.

Minyak sayur yang didakwa tidak sihat, terutama minyak sawit, mengandung lemak tepu yang cukup tinggi, sehingga diklaim dapat meningkatkan pengeluaran kolesterol jahat (LDL) di hati. Walau bagaimanapun, kenaikan kolesterol tidak akan ketara jika tidak disertai dengan pengambilan makanan haiwan berkolesterol tinggi.

Pelbagai kajian yang dilakukan setakat ini tidak dapat mengesahkan hubungan langsung antara penggunaan minyak sawit sahaja dengan peningkatan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah.

Pilihan Minyak Sayuran yang Lebih Sihat

Tidak semua minyak sayuran perlu dijauhi. Beberapa jenis minyak sayuran sebenarnya mengandungi lemak tak jenuh yang sihat untuk tubuh. Pengambilan lemak tak jenuh yang mencukupi dapat membantu pertumbuhan sel-sel badan, mengekalkan berat badan yang ideal, meningkatkan kepekaan insulin, dan mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung.

Berikut adalah jenis minyak sayuran yang baik untuk kesihatan:

Minyak zaitun

Minyak zaitun mempunyai kandungan lemak tak jenuh dan antioksidan yang tinggi. Kira-kira 70% lemak dalam minyak zaitun adalah lemak tak jenuh. Salah satu jenis lemak sihat yang terdapat dalam minyak zaitun adalah asid lemak omega-3. Bukan hanya itu, minyak zaitun juga mengandungi vitamin E dan vitamin K.

Minyak canola

Minyak canola boleh dikatakan jenis minyak sayuran yang mengandungi paling sedikit lemak tepu. Hanya dengan menggunakan 1 sudu minyak canola untuk memasak, anda mendapat 125 kalori dan kira-kira 12% vitamin E dan vitamin K diperlukan setiap hari.

Sebenarnya, sebuah kajian mengatakan bahawa penggunaan minyak canola dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Minyak jagung

Satu lagi minyak sayuran yang baik digunakan ialah minyak jagung. Sama seperti minyak zaitun, minyak jagung juga diperkaya dengan lemak tak jenuh dan vitamin E. Satu sudu minyak jagung mengandungi kira-kira 120 kalori.

Berdasarkan sebuah kajian, penggunaan minyak jagung diketahui mempunyai kesan yang baik, di mana minyak sayur jenis ini dapat mengurangkan risiko kolesterol tinggi, diabetes, dan penyakit jantung.

Walaupun minyak sayuran di atas lebih mesra kesihatan, itu tidak bermakna penggunaannya boleh dibuat sewenang-wenangnya. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan untuk menentukan jenis dan jumlah yang selamat untuk menggunakan minyak sayuran.

Di samping itu, termasuklah mengamalkan gaya hidup sihat yang meliputi makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, dan tidak merokok.