Kehidupan yang sihat

5 Faedah Kesihatan Tulip yang Tidak Diketahui

Bukan hanya digunakan sebagai tanaman hiasan, faedah tulip untuk kesihatan juga sangat banyak. Apa ramuan dalam tulip dan faedah kesihatannya? Mari lihat di sini.

Terdapat pelbagai jenis bunga tulip, tetapi jenis yang sering ditemui dan digunakan adalah bunga tulip taman (Tulipa sp), iaitu tulip kuning, merah jambu, dan ungu. Bunga ini termasuk dalam bunga yang boleh dimakan (boleh dimakan) dan biasanya diminum dalam bentuk teh atau sebagai hiasan makanan.

Selain itu, berkat aroma dan warnanya yang mencolok, tulip juga telah mula diselidiki untuk faedahnya seperti pewarna makanan semula jadi atau produk lain, seperti aromaterapi, minyak wangi, dan bahan asas kosmetik.

Pelbagai Khasiat Tulip untuk Kesihatan

Bunga tulip mengandungi minyak pati serta pelbagai sebatian bioaktif yang mempunyai sifat antioksidan, anti-radang dan antimikrob yang kuat. Terima kasih kepada ramuan ini, terdapat banyak faedah bunga tulip yang boleh kita perolehi, termasuk:

1. Meredakan tekanan

Limonene dan linalool adalah minyak pati utama bunga tulip. Sebatian ini dapat menghidu dan menyegarkan udara di dalam bilik.

Bukan hanya itu, aroma minyak pati tulip juga diketahui mempengaruhi sistem saraf dan melegakan alat sedut. Ini dikaitkan dengan penurunan tahap kegelisahan, tekanan, dan juga kemurungan.

2. Meningkatkan kualiti tidur

Selain untuk menghilangkan kegelisahan, kandungan sebatian linalool dalam tulip juga diketahui menghasilkan kesan penenang atau penenang. Sebatian semula jadi ini berfungsi dengan mengurangkan aktiviti saraf di otak dan otot, menyebabkan kesan mengantuk.

Tidak hairanlah bahawa minyak pati tulip sering digunakan sebagai terapi untuk mengurangkan risiko gangguan tidur, menjadikan tidur lebih nyenyak dan lebih lama, malah mengatasi insomnia. Ini tentunya akan menyokong peningkatan kesihatan tubuh secara keseluruhan.

3. Melawan radikal bebas

Manfaat tulip seterusnya adalah menangkis radikal bebas. Manfaat ini disebabkan oleh tahap antioksidan yang tinggi dalam tulip. Walaupun pada bunga tulip merah, aktiviti antioksidannya diketahui lebih tinggi daripada bunga lain yang juga sering dijadikan bahan makanan.

Antioksidan diperlukan oleh tubuh untuk mengatasi kesan berlebihan radikal bebas yang berpotensi merosakkan sel-sel tubuh dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari penuaan kulit pramatang, diabetes, hingga penyakit jantung.

4. Melawan jangkitan bakteria

Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian aktif yang terkandung dalam ekstrak tulip merah dapat melawan pelbagai bakteria penyebab penyakit, mulai dari cirit-birit, demam kepialu hingga infeksi kulit.

5. Melawan pertumbuhan sel barah payudara

Satu kajian membuktikan bahawa ekstrak tulip kuning dan tulip merah gelap berpotensi menjadi ubat barah payudara.

Walaupun belum berlaku pada manusia, kajian ini mendapati bahawa kumpulan sebatian bioaktif tulip dengan sifat sitotoksik dapat membunuh dan menghambat penyebaran sel barah payudara dengan ketara.

Manfaat kesihatan tulip sangat menarik. Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh menggunakan minyak pati tulip dengan menyedutnya, sama ada secara langsung dari botol atau mencampurkannya peresap. Minyak ini umumnya selamat digunakan.

Walaupun begitu, lebih banyak penyelidikan diperlukan sebelum anda dapat menggunakan bunga tulip sebagai rawatan untuk penyakit. Jadi, jangan tergesa-gesa menggunakan ubat herba yang menuntut faedah bunga tulip.

Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan tulip untuk merawat masalah kesihatan anda.