Keluarga

Mitos dan Fakta Mengenai Kehamilan

Terdapat banyak mitos kehamilan yang beredar di masyarakat, mulakan dDari sekitar bentuk perut yang berkaitan dengan jantina, bahaya melihat gerhana bulan, hingga larangan melakukan hubungan seks. Sebenarnya, tidak semua mitos kehamilan disokong oleh fakta saintifik.

Semasa mengandung, ibu disarankan untuk memahami maklumat mana yang benar dan mana yang hanya mitos, agar tidak tersasar, apalagi menimbulkan kebimbangan. Tidak sedikit mitos wanita hamil muda hingga tua yang banyak melarang perkara tertentu, walaupun ini tidak semestinya benar.

Mitos Kehamilan vs Fakta

Untuk mengetahui mitos kehamilan yang banyak berkembang dan untuk mengetahui apa fakta di sebalik itu, anda boleh mendengar maklumat berikut.

1. Mitos jantina bayi berdasarkan bentuk degupan jantung perut dan janin

Wanita hamil yang perutnya melebar ke sisi akan mempunyai bayi perempuan, sementara jika meruncing ke depan akan memiliki bayi laki-laki. Dikatakan juga bahawa jika degupan jantung janin melebihi 140 per minit, maka seksnya adalah wanita. Sementara itu, jika degupan jantungnya kurang dari 140 per minit, maka dia adalah lelaki.

Fakta?

Bentuk perut wanita hamil tidak boleh dijadikan penentu jantina bayi dalam kandungan. Di samping itu, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong teori menentukan jantina bayi berdasarkan kadar jantung janin.

Denyut jantung janin yang normal adalah antara 120 - 160 denyutan seminit. Denyut jantung janin boleh berbeza setiap kali pemeriksaan kehamilan rutin. Ini kerana degupan jantung janin dipengaruhi oleh usia kehamilan dan aktiviti janin pada masa pemeriksaan.

Untuk mengetahui jantina bayi dalam kandungan, ibu boleh menjalani pemeriksaan ultrasound kehamilan ketika usia kehamilan lebih dari 18 minggu.

2. Mitos lihat gerhana bulan ketika mengandung

Apabila seorang wanita hamil melihat gerhana bulan, bayi di dalam rahimnya akan dilahirkan dengan bibir sumbing.

Fakta?

Bibir sumbing berlaku kerana gangguan genetik, jangkitan semasa kehamilan, kekurangan nutrien tertentu, seperti asid folik, atau merokok semasa kehamilan. Jadi, bibir sumbing pada bayi tidak ada kaitan dengan bulan.

3. Mitos wanita hamil tidak boleh mandi selalu sangat

Dikatakan bahawa wanita hamil tidak boleh mandi terlalu kerap, kerana kotoran di dalam air akan meresap ke dalam tubuh ibu dan membuat bayi tercemar.

Fakta?

Mitos itu jelas tidak benar. Bayi dilindungi oleh selaput lendir dan kantung ketuban yang menutupi rahim, sehingga kotoran dari luar badan ibu tidak akan sampai ke badan bayi.

4. Mitos wanita hamil makan untuk dua orang

Ramai orang mengesyorkan agar wanita hamil makan lebih banyak. Dia berkata, wanita hamil harus makan untuk bahagian dua orang.

Fakta?

Semasa mengandung, wanita hanya memerlukan 300 kalori tambahan setiap hari untuk menyokong pertumbuhan bayi. Kalori tambahan ini boleh didapati dari segelas susu skim dan 60 gram keju atau 4 hidangan sayur dan buah. Jadi, jangan biarkan anda menambah kalori dengan berlebihan. Selain dapat menyebabkan kegemukan yang boleh memberi kesan negatif pada kehamilan, anda juga sukar membuang kalori dan menurunkan berat badan setelah melahirkan.

5. Mitos larangan terbang ketika mengandung

Menaiki pesawat akan meningkatkan risiko komplikasi kehamilan akibat radiasi, baik dari mesin pengimbas di lapangan terbang dan juga kerana ketinggian.

Fakta?

Memeriksa mesin yang menggunakan sinar-X di lapangan terbang dan pesawat terbang di ketinggian tertentu memancarkan radiasi. Walau bagaimanapun, tahap radiasi sangat kecil dan tidak cukup untuk meresap ke dalam badan, sehingga tidak akan mengganggu bayi dalam kandungan.

6.  Mitos untuk melakukan hubungan seks ketika mengandung

Melakukan hubungan seks ketika hamil boleh membahayakan kehamilan dan janin di dalam rahim.

Fakta?

Hubungan seksual tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan kerana bayi dilindungi oleh kantung ketuban dan cairan, otot rahim yang kuat, dan lapisan lendir yang tebal di serviks. Orgasme juga tidak menyebabkan keguguran kerana pengecutan otot semasa orgasme berbeza dengan kontraksi semasa melahirkan anak.

Namun, bagi wanita hamil yang berisiko keguguran atau persalinan pramatang, dan wanita hamil dengan pendarahan vagina tanpa sebab yang jelas, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu. Kemungkinan doktor anda akan mengesyorkan tidak melakukan hubungan seks untuk sementara waktu.

Sebenarnya, perkara yang perlu diperhatikan oleh wanita hamil dalam melakukan hubungan seks adalah penyakit kelamin, seperti HIV, klamidia, ketuat, atau herpes. Sekiranya seorang wanita hamil dijangkiti penyakit ini, kemungkinan bayi juga akan dijangkiti.

7. Mitos pedih ulu hati semasa kehamilan berkaitan dengan ketebalan rambut janin

Yang mengatakan, jika wanita hamil mengalami alias pedih ulu hati pedih ulu hati Semasa mengandung, janin akan dilahirkan dengan rambut tebal.

Fakta?

Jawapannya mungkin ya. Satu kajian menunjukkan bahawa ketika wanita hamil mengalami pedih ulu hati, janin yang dilahirkan cenderung memiliki rambut tebal.

Penyelidik mengesyaki ini mempunyai kaitan dengan hormon kehamilan yang berperanan dalam pertumbuhan rambut janin, tetapi juga menyebabkan pedih ulu hati pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan hubungan antara keduanya.

Untuk mewujudkan kehamilan yang sihat, anda perlu menangani mitos yang ada dengan berhati-hati, dengan membincangkannya dengan pakar obstetrik anda sebelum mempercayainya.

Anda juga perlu berhati-hati dengan mitos yang bertentangan dengan nasihat doktor anda, mencadangkan sesuatu yang tidak disarankan oleh doktor anda, atau yang menyebabkan kebimbangan berlebihan.