Keluarga

Ini adalah kedudukan yang selesa ketika menyusu yang patut dicuba

Penyusuan susu ibu tidak semudah yang disangka, terutamanya untuk ibu baruyang menghadap bayi menangis ketika penyusuan susu ibu. Kadang-kadang membingungkan untuk mencari kedudukan yang betul, sehingga si kecil tidak lagi menangis. Oleh itu, mari kita ketahui kedudukan yang selesa semasa menyusu.

Mengetahui cara penyusuan susu ibu dengan betul, bukan perkara remeh atau sekadar masalah. Dengan kedudukan penyusuan yang betul, susu ibu (ASI) akan keluar dengan lebih mudah. Bukan hanya itu, bayi juga dapat menyusu dengan betul kerana melekat dengan sempurna kepada ibu.

Ketahui Enam Kedudukan Menyusu yang Selesa

Berikut adalah beberapa posisi penyusuan yang mungkin anda pilih dan praktikkan:

1. Kedudukan Lay 1

Kedudukan ini akan membolehkan bayi anda berbaring dengan selesa di antara lekukan lengan semasa menyusu. Sudah tentu, untuk merasa selesa semasa menyusu, cubalah mencari tempat duduk yang selesa. Kemudian, letakkan bantal atau tikar lembut di pangkuan anda untuk meletakkan bayi. Hanya selepas itu, letakkan bayi anda di bantal dan sokong kepala bayi dengan lekukan lengan di sisi payudara yang akan disusui bayi.

2. kedudukan 2 pusingan

Kedudukan ini sebenarnya hampir sama seperti di atas. Perbezaan dari kedudukan ini adalah bahawa setelah meletakkan bayi di bantal di pangkuan anda, di sini anda menggunakan kedua tangan dan lengan yang bertentangan dengan kedudukan kepala bayi anda untuk menopang kepalanya semasa menyusui.

3. Kedudukan berbaring

Posisi ini juga merupakan posisi yang paling selesa kerana tidak membuat anda sakit berbanding dengan posisi dengan cara yang mudah. Berbaring telentang dengan punggung yang disokong oleh bantal. Kemudian, letakkan bayi di atas anda.

4. Kedudukan berbaring sisi

Sekiranya anda merasa letih dengan kedudukan di atas, anda juga boleh cuba berbaring di sebelah anda. Kedudukan ini dianggap dapat membantu anda lebih relaks dan tidak mengganggu bayi yang sedang tidur ketika menyusu. Untuk mencuba kedudukan ini, anda hanya berbaring di sebelah dan kedudukan yang selari dengan bayi. Kemudian putar kepala bayi ke arah payudara dengan sedikit meringkuk.

Namun, berbaring seperti ini dapat memudahkan anda tertidur ketika menyusu. Oleh itu, berhati-hatilah untuk tidak membiarkan bayi anda hancur ketika anda tidur.

5. Kedudukan bayi kembar yang menyusu

Kembar yang menyusu boleh membingungkan ibu. Namun, ada beberapa posisi yang boleh anda cuba ketika menyusukan anak kembar. Salah satu posisi yang boleh dilakukan adalah duduk di posisi yang selesa dan kemudian letakkan bantal yang selesa di pangkuan anda. Kemudian, minta orang terdekat untuk membantu meletakkan kedua bayi anda di atas bantal. Letakkan kedua bayi di setiap lengan anda, kemudian arahkan kepala bayi ke arah payudara anda.

6. Kedudukan Koala

Anda mungkin mencuba kedudukan ini ketika anak anda cukup kuat untuk duduk. Caranya adalah dengan meletakkan anak di pangkuan salah satu paha anda dalam keadaan duduk, dan menghadap salah satu payudara anda. Sokong leher dengan lembut sehingga bayi anda berasa selesa semasa menyusu.

Selain kedudukan menyusu, ada perkara penting yang juga perlu anda perhatikan, iaitu kedudukan bayi ketika menyusui. Elakkan membengkokkan kedudukan badan bayi kerana boleh menyebabkan masalah di leher dan punggung bayi.

Sudah diketahui umum bahawa susu ibu mempunyai semua nutrien yang diperlukan bayi. Bukan itu sahaja, penyusuan susu ibu juga bermanfaat untuk ibu. Satu kajian menunjukkan bahawa pemberian susu ibu kepada bayi, baik dengan penyusuan susu ibu secara langsung atau dengan menyusu susu ibu, dapat mengurangkan risiko terkena barah payudara.

Oleh itu, jangan berputus asa untuk menyusu walaupun kadang-kadang agak menyusahkan, terutama bagi ibu baru. Cubalah beberapa posisi penyusuan yang selesa untuk bayi anda dan tentunya juga selesa untuk diri anda. Sekiranya anda masih sukar, manfaatkan perkhidmatan konsultasi laktasi di kemudahan kesihatan terdekat.