Keluarga

Mari Bersedia Memberi Makanan Bayi 1 Tahun Yang Betul

Makanan bayi berumur 1 tahun lebih pelbagai. Pada masa ini, bayi boleh beralih dari susu ibu (ASI) ke susu lembu. Anda juga boleh memberikan pelbagai makanan ringan sesak kepada si kecil.

Walaupun pilihan makanan untuk bayi berusia 1 tahun lebih pelbagai, disarankan untuk tidak memberikan susu rendah lemak kepada bayi. Pada usia ini, bayi memerlukan pengambilan lemak tambahan untuk menyokong pertumbuhan otak. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk memahami keperluan pemakanan yang perlu dipenuhi melalui makanan untuk bayi berusia 1 tahun.

Diet Bayi 1 Tahun

Pada usia 1 tahun akan ada banyak perubahan dalam diet si kecil. Ini juga berkaitan dengan berat bayi berusia 1 tahun yang akan membesar dengan cepat, mencapai berat tiga kali ganda semasa kelahiran. Tetapi selepas itu, ada kemungkinan berat badan anak menjadi perlahan dan selera makannya berubah.

Jangan terkejut jika anda mendapati bahawa bayi anda sangat menyukai makanan tertentu untuk waktu tertentu, tetapi menjadi tidak senang setelah beberapa ketika. Perubahan pola makan yang mungkin berlaku adalah pada waktu bayi makan banyak, tetapi pada waktu malam tidak mempunyai selera makan. Ini adalah perkara biasa bagi bayi berusia 1 tahun. Seiring bertambahnya usia, si kecil akan secara beransur-ansur terbiasa dengan diet yang lebih teratur.

Menu Makanan Bayi 1 Tahun

Walaupun terdapat pelbagai pilihan menu makanan untuk bayi berusia 1 tahun, anda mesti memastikan bahawa pengambilan makanan yang disediakan mengandungi pemakanan yang seimbang. Anda boleh menyediakan sayur-sayuran dan buah sebagai sumber vitamin, lauk sebagai sumber protein haiwan dan sayur-sayuran, dan makanan ruji sebagai sumber kalori.

Agar tidak menjadi bingung lagi, berikut adalah menu makanan bayi berusia 1 tahun yang dapat menjadi inspirasi untuk sarapan, makan siang, makan malam, dan makanan ringan:

Sarapan pagi

Beberapa menu sarapan yang boleh anda pilih adalah:

 • Bubur sayur yang diisi dengan kentang, kacang polong dan wortel
 • Bubur buah atau buah tumbuk. Buah-buahan seperti pisang, epal, dan mangga boleh menjadi pilihan
 • Bubur nasi dengan lobak merah dan kacang polong
 • Bubur kentang digabungkan dengan ayam yang telah dipotong kecil-kecil dengan tekstur lembut agar anak-anak dapat memakannya dengan mudah

Makan tengahari

Untuk makan tengah hari, pilihan makanan yang boleh disediakan termasuk:

 • bahagian sandwic ayam atau tuna
 • cawan masak hijau
 • cawan susu keseluruhan

Makan malam

Untuk makan malam, pilihan makanan bayi berusia 1 tahun termasuk:

 • 2-3 auns daging cincang atau tumbuk
 • cawan yang dimasak sayur-sayuran kuning atau oren
 • cawan pasta, nasi atau kentang
 • cawan susu keseluruhan

Selain menu makanan bayi berusia 1 tahun, anda juga dapat memberikan makanan ringan kepada anak anda pada waktu rehat dari sarapan hingga makan tengah hari atau antara makan tengah hari dan makan malam. Pilihan makanan ringan yang dapat diberikan juga bervariasi, mulai dari roti gandum utuh dengan selai kacang, kismis, keju, hingga buah buah kesayangan si kecil yang juga dapat dicampurkan dengan yogurt.

Walaupun ramuan makanan untuk menu makanan bayi berusia 1 tahun berbeza-beza, masa pemberian makanan masih perlu disesuaikan. Masa yang disyorkan adalah tiga makanan utama dengan 2-3 makanan ringan. Beri dalam bahagian kecil, kerana kapasiti perut bayi masih kecil pada usia ini.

Pastikan makanan yang dimakan oleh si kecil tidak mengandungi terlalu banyak garam atau gula, dan gunakan rempah yang cukup untuk memperkaya rasa makanan. Elakkan memberi makanan siap makan kepada bayi yang berusia 1 tahun, kerana biasanya mengandungi banyak garam dan terlalu banyak minyak yang tidak sihat. Selain itu, makanan segera juga tidak mempunyai cukup nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Beri peluang untuk makan sendirian

Bayi berusia 1 tahun mula berminat untuk makan sendiri. Beri peluang untuk melatih jarinya, misalnya dengan memberi a makanan jari. Bayi juga tidak boleh mengambil makanan ke dalam mulut mereka sesekali, kerana ia berkesan melatih sistem koordinasi motor. Beri sudu supaya bayi lebih berminat untuk makan.

Walaupun bayi anda masih kekok untuk mengambil makanan dan mengarahkannya ke mulutnya, makan sendiri dapat membantunya berlatih menggunakan alat makan. Sudah tentu, kadang-kadang anda masih harus membantu memberi makanan lebih cepat, terutama ketika dia lapar.

Walaupun makanan bayi berusia 1 tahun lebih senang diberikan, anda tetap harus berhati-hati. Elakkan memberi bayi anda makanan yang boleh mencekik bayi anda, seperti buah yang terlalu besar untuk dikunyah atau kacang yang sukar dikunyah. Di samping itu, anda dinasihatkan untuk selalu menemani anak anda semasa makan, walaupun dia boleh makan sendiri.