Keluarga

Kehamilan bersimpati, ketika suami juga merasakan simptom kehamilan

Suami sering merasa loya atau kembung ketika wanita hamil hamil? Mungkin suami mengalami gejala kehamilan yang bersimpati. Bagaimana ini boleh berlaku? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Kehamilan bersimpati atau juga disebut sindrom Couvade berlaku apabila suami merasakan tanda-tanda kehamilan yang dialami oleh isterinya. Secara amnya, faktor pencetus adalah tekanan dan sikap empati suami terhadap isterinya yang sedang hamil.

Kehamilan simpatik biasanya dialami oleh suami ketika kehamilan isterinya pada trimester pertama dan ketiga.

Gejala Kehamilan Bersimpati

Sama seperti isteri hamil, suami yang mengalami kehamilan bersimpati dapat merasakan beberapa gejala fizikal, dalam bentuk:

 • Pening dan muntah
 • Sakit perut atau kekejangan
 • Perut kembung dan pedih ulu hati
 • Perubahan selera makan
 • Sakit belakang
 • Gangguan pernafasan
 • Kerengsaan kencing

Di samping itu, kehamilan bersimpati juga dapat dicirikan oleh beberapa gejala psikologi, seperti:

 • perubahan emosi (perubahan mood)
 • Gangguan tidur atau masalah tidur
 • Risau
 • Dorongan seks menurun
 • Kemurungan

Bagaimana mMengatasi Kehamilan Bersimpati

Wanita hamil dan suami mereka tidak perlu risau kerana kehamilan bersimpati bukanlah penyakit atau gangguan jiwa. Keadaan ini pada amnya tidak serius dan hanya sementara.

Berita baiknya, kehamilan bersimpati dapat dikawal atau lega dengan melakukan cara berikut:

Abeg tekanan psikologi

Menjadi ibu bapa yang baru boleh menjadi tekanan dan emosi bagi sesiapa sahaja. Keadaan ini bukan sahaja dialami oleh wanita hamil, tetapi juga suami. Apabila tertekan, tubuh melepaskan bahan kimia yang boleh menyebabkan kehamilan bersimpati.

Untuk mengurangkan tekanan psikologi, wanita hamil dan suami boleh mengikuti kelas keibubapaan, berbual dengan saudara-mara dan rakan-rakan yang sudah mempunyai anak, dan berbincang dengan pasangan anda. Saling memahami dan merancang aktiviti setelah mempunyai anak juga akan membantu melancarkan peralihan bagi wanita hamil dan pasangannya untuk menjadi ibu bapa.

Meningkatkan komunikasi suami isteri

Hubungan emosi yang erat antara wanita hamil dan suami mereka sememangnya dapat membuat suami merasakan apa yang mereka rasakan. Oleh itu, komunikasi antara wanita hamil dan suami sangat penting kerana boleh menjadi kunci untuk menenangkan antara satu sama lain semasa kehamilan.

Dapatkan pertolongan profesional

Berfikiran berlebihan pada lelaki dapat menurunkan kadar testosteron dan meningkatkan hormon stres kortisol. Dalam jangka masa panjang, kortisol berlebihan dapat meningkatkan prolaktin yang boleh menyebabkan gejala seperti kehamilan, seperti pembesaran payudara.

Dalam beberapa kes yang teruk, lelaki dengan sindrom Couvede mungkin memerlukan bantuan profesional, minum ubat, atau menjalani terapi psikologi.

Pakar bersetuju bahawa kehamilan bersimpati biasanya hilang setelah bayi dilahirkan. Jadi, wanita hamil dan suami, jangan terlalu risau, okey? Namun, jika gejala kehamilan bersimpati tidak mereda atau sangat mengganggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.