Kesihatan

Kenali Variasi Sakit Tulang Kerana Kekurangan Kalsium dan Cara Mencegahnya

Kesakitan tulang umumnya disebabkan oleh kekurangan kalsium. Penyakit ini boleh menyukarkan penghidap untuk melakukan aktiviti harian. Oleh itu, pencegahan awal perlu dilakukan agar tulang tetap sihat dan kuat.

Tulang adalah organ penting dalam tubuh manusia yang berfungsi sebagai sokongan untuk tubuh, tempat melekatkan otot untuk bergerak, membentuk postur, dan melindungi organ lain dalam tubuh. Selain itu, tulang juga berfungsi menyimpan mineral dan menghasilkan sel darah.

Jenis Sakit Tulang Kerana Kekurangan Kalsium

Ketumpatan dan kesihatan tulang sangat dipengaruhi oleh tahap kalsium. Oleh itu, kekurangan pengambilan kalsium boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit tulang, baik pada orang dewasa maupun kanak-kanak. Berikut adalah beberapa jenis sakit tulang kerana kekurangan kalsium yang perlu anda kenali dan ketahui:

Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan apabila kepadatan tulang menurun, menjadikan tulang rapuh dan mudah patah tulang. Walaupun umumnya dialami oleh wanita yang telah memasuki masa menopaus, sakit tulang jenis ini juga boleh terjadi pada lelaki berusia 65 tahun ke atas.

Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena osteoporosis, iaitu:

  • Asap
  • Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan
  • Jarang bersenam
  • Kekurangan kalsium dalam diet

Gejala osteoporosis boleh bermula dengan lemahnya kekuatan otot. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan osteoporosis tidak merasakan gejala pada mulanya. Gejala biasanya muncul hanya apabila ketumpatan tulang telah menurun. Gejala ini boleh merangkumi sakit belakang, tulang mudah patah, dan postur yang lebih teruk.

Riket

Riket adalah gangguan pertumbuhan tulang yang biasanya terjadi pada anak-anak kerana kekurangan vitamin D, kalsium, dan fosfat. Kanak-kanak dengan riket mempunyai tulang rapuh. Gejala mungkin termasuk sakit tulang, sakit otot, dan kelemahan otot.

Dalam kes yang teruk, riket dapat menghentikan pertumbuhan anak dan menyebabkan kecacatan tulang dan gigi. Dalam beberapa kes, riket boleh menyebabkan kejang.

Riket paling kerap dijumpai pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 3 tahun. Kesakitan tulang jenis ini lebih berisiko bagi kanak-kanak yang:

  • Ibunya kekurangan vitamin D semasa mengandung
  • Dilahirkan sebelum waktunya
  • Tinggal di kawasan yang kurang cahaya matahari
  • pengambilan kalsium dan fosfat atau vitamin D

Osteomalasia

Osteomalacia juga dikenali sebagai riket pada orang dewasa. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita, terutamanya semasa kehamilan. Secara amnya, kekurangan kalsium pada osteomalacia disebabkan oleh kekurangan pengambilan vitamin D yang diperlukan untuk penyerapan kalsium dalam usus.

Di samping itu, osteomalacia juga boleh berlaku kerana gangguan pencernaan yang menyebabkan gangguan penyerapan kalsium, pengambilan ubat tertentu, dan keadaan asidosis.

Simptom yang paling biasa adalah patah tulang. Selain itu, kelemahan otot juga boleh berlaku. Ini menyukarkan penderita osteomalacia untuk berdiri dan berjalan.

Cara mencegah sakit tulang kerana kekurangan kalsium

Berikut adalah petua yang boleh anda gunakan untuk sentiasa menjaga kesihatan tulang dan menjangkakan berlakunya sakit tulang:

1. Pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi

Tubuh tidak dapat menghasilkan kalsium. Oleh itu, kalsium perlu diperoleh dari makanan. Namun, tubuh juga memerlukan vitamin D untuk menyerap kalsium dari makanan di dalam usus.

Vitamin D dapat dibentuk secara semula jadi oleh tubuh dengan bantuan cahaya matahari. Agar jumlahnya mencukupi, vitamin D juga perlu diperoleh dari makanan. Untuk memenuhi pengambilan vitamin D dan kalsium, anda boleh makan salmon, sardin, tuna, bayam, kubis, kacang kedelai, kuning telur, susu, dan keju.

2. Ambil makanan tambahan kalsium

Penuaan dan keadaan perubatan tertentu dapat menghalang penyerapan kalsium dalam usus dan mempercepat kehilangan kalsium dan mineral lain dari tulang. Oleh itu, kadang-kadang pengambilan makanan sahaja tidak mencukupi.

Untuk memenuhi kecukupan kalsium, anda boleh mengambil makanan tambahan kalsium. Pilih suplemen kalsium yang juga mengandungi gabungan vitamin C dan D3. Penambahan vitamin ini akan membantu penyerapan kalsium dari makanan dan mencegah kehilangan kalsium dari tulang. Sekiranya boleh, anda boleh memilih makanan tambahan kalsium organik atau yang berasal dari sumber semula jadi, seperti sayur-sayuran hijau.

Makanan tambahan kalsium boleh mengambil pelbagai bentuk, ada yang berbentuk tablet minum, ada yang mesti dilarutkan dalam air terlebih dahulu (effervescent). Anda boleh memilih persediaan yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Tablet effervescent cenderung meningkatkan asid perut sehingga boleh menyebabkan aduan seperti pedih ulu hati, perut kembung, mual, hingga kerengsaan usus. Sekiranya anda menghadapi masalah gastrik, penyediaan ini tidak digalakkan untuk anda. Di samping itu, persiapan effervescent Ia juga mengandungi soda yang dapat menghalang penyerapan kalsium.

Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai jenis suplemen kalsium yang sesuai dengan keperluan anda, bersama dengan dosnya.

3. Penggunaan pelbagai jenis sayur-sayuran

Makan pelbagai jenis sayur adalah salah satu cara untuk mengelakkan sakit tulang. Sayuran kaya dengan vitamin C yang berperanan dalam penghasilan sel pembentuk tulang. Selain itu, vitamin C juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel tulang dari kerusakan akibat radikal bebas.

4. Lakukan senaman secara berkala

Senaman sangat digalakkan untuk semua orang, dari kanak-kanak hingga orang tua, lelaki dan wanita. Sukan yang disyorkan untuk menjaga kesihatan tulang termasuk berjalan kaki, mendaki, dan berjoging. Selain itu, mengangkat berat juga dapat menguatkan tulang.

Selain menguatkan otot, sukan ini juga terbukti dapat merangsang pembentukan tulang, memaksimumkan penyimpanan mineral dan mencegah penipisan mineral dalam tulang, sehingga dapat mencegah sakit tulang.

5. Jaga berat badan anda

Orang yang kurang berat badan lebih berisiko mengalami osteopenia dan osteoporosis, sementara orang yang gemuk cenderung mempunyai kualiti tulang yang buruk dan lebih berisiko mengalami patah tulang. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengekalkan berat badan yang ideal agar tulang anda tetap sihat.

Sakit tulang kerana kekurangan kalsium boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan dan mengurangkan kemampuan penghidapnya untuk bergerak. Oleh itu, jaga kesihatan tulang sejak dini, jangan tunggu sakit tulang berlaku.

Salah satu cara adalah dengan mengambil kalsium dalam jumlah yang mencukupi. Di samping itu, terapkan juga gaya hidup sihat. Sekiranya anda merasakan pengambilan kalsium dari makanan sahaja tidak mencukupi, anda boleh mengambil makanan tambahan kalsium seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Sekiranya anda sering mengalami sakit, sukar bergerak, merasa sakit di tulang belakang, atau tulang terasa sangat sakit hanya kerana kesan ringan, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan dapatkan rawatan.