Kesihatan

Latanoprost - Faedah, dos dan kesan sampingan

Latanoprost adalah ubat untuk mengurangkan tekanan di dalam bola mata.tekanan intraokular) yang boleh disebabkan oleh glaukoma atau hipertensi okular. Latanoprost boleh didapati dalam bentuk titisan mata dan hanya digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Latanoprost adalah ubat analog prostaglandin. Ubat ini berfungsi dengan meningkatkan pengeluaran cecair di mata sehingga tekanan meningkat intraokular dapat dikurangkan.

Latanopros tanda dagangant: Glaopen, Glaoplus, Latipress, Xalacom, Xalatan

Apa itu Latanoprost

kumpulanAnalog Prostaglandin
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMenurunkan tekanan di dalam bola mata
Dimakan olehMatang
Latanoprost untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin. Tidak diketahui sama ada ia diserap dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubattitis mata

 Langkah berjaga-jaga sebelum Menggunakan Latanoprost

Latanoprost tidak boleh digunakan secara sembarangan. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan latanoprost:

 • Jangan gunakan latanoprost jika anda alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah menjalani pembedahan mata.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami kerengsaan mata, mata kering, luka di mata anda, atau jangkitan mata, seperti herpes.
 • Beritahu doktor anda jika anda sering menghidap asma.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan ketepatan selepas menggunakan latanoprost.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda menggunakan titisan mata yang lain atau mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil latanoprost.

Dos dan Arahan Penggunaan Latanoprost

Latanoprost digunakan untuk mengurangkan tekanan di dalam mata akibat glaukoma sudut terbuka atau hipertensi okular. Latanoprost akan diberikan oleh doktor.

Dos latanoprost biasa untuk pesakit dewasa adalah 1 penurunan sekali sehari. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Latanoprost boleh menyebabkan penglihatan kabur setelah digunakan. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakan latanoprost pada waktu malam atau sebelum tidur agar tidak mengganggu aktiviti anda.

Cara Menggunakan Latanoprost dengan betul

Sentiasa ikuti arahan yang diberikan oleh doktor dan arahan penggunaan pada bungkusan ubat. Latanoprost digunakan dengan cara tetes ke bola mata.

Sebelum menggunakan latanoprost, pastikan anda mencuci tangan dengan bersih. Pastikan hujung botol latanoprost tidak menyentuh mata, tangan atau permukaan lain untuk mengelakkan pencemaran.

Condongkan kepala anda dan tarik kelopak mata bawah. Cari dan perlahan-lahan tambahkan 1 tetes latanoprost. Tutup mata anda sambil melihat ke bawah selama 2-3 minit.

Selepas itu, urut perlahan-lahan hujung mata di dekat hidung selama 1 minit untuk mengelakkan ubat keluar. Jangan berkelip atau menggosok mata semasa penggunaan ubat. Tutup ubat sebaik sahaja digunakan.

Sekiranya anda memakai kanta lekap, tanggalkannya 15 minit sebelum menggunakan latanoprost. Kanta lekap boleh dimasukkan semula dalam 15 minit setelah menggunakan ubat tersebut. Sekiranya anda menggunakan titisan mata atau salap lain, tunggu 5 minit selepas menggunakan latanoprost.

Ambil latanoprost pada masa yang sama setiap hari. Terus minum ubat ini walaupun anda berasa lebih baik. Jangan menggandakan dos ubat yang tidak dijawab. Kerana, ini sebenarnya akan mengurangkan keberkesanan latanoprost.

Simpan ubat yang dibuka pada suhu bilik, di tempat yang kering dan jauh dari sinar matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Simpan ubat yang tidak digunakan di dalam peti sejuk. Harap maklum, ubat ini hanya boleh digunakan 6 minggu setelah pembungkusan dibuka.

Interaksi Latanoprost dengan ubat lain

Mengambil latanoprost bersama ubat tertentu boleh menyebabkan interaksi. Kesan interaksi yang paling biasa adalah penurunan keberkesanan latanoprost, apabila digunakan dengan tetes mata analog prostaglandin yang lain, seperti bimatoprost, backgroundoprostene, tafluprost, travoprost, atau unoprostene.

Kesan Sampingan dan Bahaya Latanoprost

Terdapat beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan latanoprost, termasuk:

 • Penglihatan kabur
 • Kelopak mata bengkak
 • Mata terasa sakit atau terbakar
 • mata merah
 • Mata terasa terbeliak
 • Mata kering atau berair

Rujuk doktor sekiranya aduan di atas tidak mereda. Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau mengalami kesan sampingan yang lebih serius yang disenaraikan di bawah:

 • Mata jengkel
 • Mata lebih sensitif terhadap cahaya
 • Kehilangan penglihatan

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan yang dinyatakan di atas, penggunaan latanoprost jangka panjang boleh menyebabkan perubahan warna pada iris atau iris. Sekiranya anda merasakan terdapat perubahan warna mata anda, berjumpa doktor.