Kehidupan yang sihat

10 Teknik Bangkit dari Hati Patah

Penyelidikan menunjukkan bahawa perpisahan akan membuat seorang gadis merasa lebih patah hati, tetapi dalam prosesnya, dia akan 'sembuh' lebih cepat.

Menurut seorang antropologi, kanak-kanak perempuan lebih mampu bergerak maju dengan sikap yang lebih peka dan berjaga-jaga setelah melihat kembali untuk belajar dari kesalahan mereka.

Sekiranya anda mengalaminya, jangan menyerah pada situasinya. Lebih baik lagi, lihat 10 petua hebat ini yang dapat menghilangkan patah hati anda di bawah.

Jangan menafikan rasa sedih

Tidak dapat dinafikan, anda akan merasakan perasaan sedih yang mendalam ketika anda mengalami patah hati. Anda tidak boleh berbohong kepada diri sendiri. Oleh itu, berikan masa untuk diri anda untuk meluahkan perasaan sedih. Menangis seberapa banyak yang anda ingin meluahkan kesedihan anda. Selepas menangis, anda akan berasa lebih baik.

Yang paling penting, jangan menangis di khalayak ramai dan elakkan melampiaskan di media sosial kerana kedua-dua tindakan itu sama seperti memalukan diri anda di khalayak ramai.

Beri masa untuk berehat

Tidak perlu terburu-buru untuk kembali wujud. Tidak perlu memaksa diri keluar dari rumah hanya untuk menunjukkan kepada dunia bahawa anda baik-baik saja. Anda tidak perlu memaksa diri untuk bergaul dengan pulang setiap malam sehingga orang lain (terutama bekas) melihat anda sebagai orang dewasa dan 'pulih' dari kesukaran. Tetapi jangan mengasingkan diri anda dari kehidupan sosial. Sebaliknya, berehat sehingga anda merasa betul-betul stabil. Menginap di rumah sambil melakukan perkara yang menyeronokkan dapat membuat anda merasa lebih cepat cepat. Anda boleh menjemput rakan untuk menonton bersama di rumah atau menjemput mereka untuk merasai masakan anda bersama.

Buat diri anda bahagia

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menghiburkan diri. Mendengarkan muzik, jurnal, mendapatkan urutan, dan makan makanan yang baik adalah beberapa aktiviti yang dapat membuat anda bahagia. Selain itu, anda juga boleh melancong. Senaman juga sesuai dilakukan jika anda sakit hati. Heartbreak adalah salah satu tragedi yang mencetuskan tekanan dan kemurungan. Senaman dapat membantu mengurangkan intervensi tekanan.

Mengelakkan lagu yang tidak dapat dilupakan dengan bekas kekasih anda dan tidak pergi ke tempat yang pernah anda kunjungi bersama bekas adalah pilihan bijak untuk keadaan semasa anda.

Elakkan perkara yang berkaitan dengannya

Pindahkan gambar anda berdua yang masih berada di dinding atau meja bilik tidur. Juga, gerakkan semua barang yang diberikan supaya tidak kelihatan di depan mata. Simpan semuanya dengan kemas di dalam kotak tertutup. Menyimpan semua kenangan akan membuat jantung patah anda sembuh lebih cepat.

Jangan cuba melihat kehidupan sehariannya lagi di media sosial kerana ini akan menyukarkan anda untuk melupakannya. Cuba buang dia dari semua akaun media sosial anda dan segera memulakan hari baru tanpa dia.

Cobalah untuk tidak berada di tempat yang sama dengannya sehingga anda mengelakkan godaan untuk berbual dengannya. Elakkan duduk bersamanya ketika anda berada di kelas, jangan pergi ke kantin bersama, jangan membuat rancangan makan bersama, dan cuba juga untuk tidak menghadiri acara yang dia hadiri.

Berdamai dengan keadaan

Terdapat banyak sebab untuk perpisahan. Mantan yang tidak suka, suka berbohong, atau menipu adalah beberapa daripadanya. Apabila anda mengalami patah hati kerana anda harus putus, anda harus mula berusaha berdamai dengan keadaan tersebut. Anda harus menerima bahawa ini adalah cara terbaik daripada terus dibohongi. Perlahan-lahan anda harus menerima dan memaafkan kejadian itu kerana mungkin peristiwa ini adalah cara Tuhan untuk menyatukan anda dengan pasangan yang benar-benar sesuai dengan anda. Jadikan pengalaman ini sebagai pelajaran agar di masa depan anda akan lebih berhati-hati dalam memilih pasangan dan membina hubungan.

Menghabiskan masa dengan keluarga dan rakan-rakan

Terdapat dua kelebihan untuk meluangkan masa bersama keluarga atau rakan. Pertama, anda boleh membunuh kesepian kerana perlahan-lahan anda akan melupakan bekas kekasih anda. Kedua, anda dapat meluahkan perasaan anda sambil meminta nasihat keluarga atau rakan mengenai apa yang harus anda lakukan dalam menangani perpecahan ini. Aktiviti positif ini dapat membuat anda merasa lebih lega dan beban secara beransur-ansur akan hilang.

Sibuklah

Seterusnya, anda perlu meluangkan masa yang lebih 'serius' untuk melakukan aktiviti yang bermanfaat. Anda boleh memfokuskan kembali hobi anda, misalnya mengikuti kursus bahasa asing baru, mengikuti kelas memasak, atau aktiviti apa pun yang membuat anda gembira. Satu lagi idea hebat, anda dapat meneruskan pendidikan anda lagi. Kesibukan ini bukan sahaja membuat anda melupakan bekas, tetapi juga memberi manfaat kepada diri sendiri.

Optimis untuk masa depan

Pada masa-masa yang menyakitkan hati, memikirkan untuk merasa optimis adalah sukar. Anda yang dulunya mempunyai tujuan dan impian yang dibangun dengannya, mesti merasakan bahawa semuanya hancur ketika hubungan anda telah terjalin. Tetapi selalu ingat bahawa anda mempunyai banyak kelebihan yang dapat menjadikan masa depan anda lebih baik. Sekarang, yang anda perlukan hanyalah membaca buku dan menonton filem bertema komedi. Bermain dengan rakan-rakan yang comel juga digalakkan.

Manjakan diri dan perbaiki diri

Sakit hati boleh ditafsirkan sebagai masa untuk anda lebih memperhatikan diri anda. Manjakan diri anda dengan semua yang dapat meningkatkan kualiti diri anda. Contohnya, dapatkan potongan rambut untuk mendapatkan penampilan yang lebih segar. Dapatkan manikur dan pedikur agar kuku anda kelihatan lebih sihat dan rapi. Membeli beberapa helai pakaian baru juga dapat membuat anda lebih teruja. Mulakan rutin sekali lagi dalam latihan, seperti gimnastik, pilate, atau aerobik. Jangan lupa makan makanan sihat juga. Gabungan senaman dan makanan sihat boleh memberi kesan yang menenangkan pada minda. Satu cadangan tambahan, mempertajam lagi semangat sosial anda dengan menawarkan diri dalam pelbagai aktiviti sosial.

Jatuh cinta lagi

Tidak ada kewajipan untuk jatuh cinta dengan orang lain dengan segera. Namun, bukalah hati anda untuk menerima rakan baru. Jangan tutup mulut terlalu lama. Sebelum memulakan cerita baru, pastikan anda benar-benar teruskan dari bekas. Selepas itu, jalin persahabatan baru dengan lawan jenis. Tenanglah dan tidak perlu terburu-buru menjadikannya teman wanita. Jangan sekali-kali membandingkan bekas kekasih anda dengan teman lelaki baru yang berpotensi kerana sekarang anda sudah mempunyai teruskan, tidak? Cukup nikmati hubungan baru ini terlebih dahulu tanpa beban. Pada waktunya, anda boleh menjadi lebih serius dalam hubungan.

Mungkin semua orang berpotensi untuk merasa patah hati, tetapi anda tidak perlu risau. Kesedihan dan keperitan yang disebabkan oleh patah hati akan hilang dengan sendirinya seiring dengan waktu.