Keluarga

Bubur Bayi Segera atau Bubur Bayi Buatan Sendiri, Mana Yang Lebih Baik?

Pada masa ini, terdapat banyak bubur bayi segera komersial yang terdapat dalam pelbagai rasa. Ini tentunya memberikan kepraktisan, terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai jadual yang sibuk. Namun, bagaimana dengan kandungan nutrisi dan keselamatan bubur bayi segera komersial berbanding bubur bayi buatan sendiri?

Memasuki usia enam bulan, bayi mesti diperkenalkan dengan makanan pejal, kerana susu ibu saja tidak cukup untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi. Sebagai permulaan, berikan anak anda makanan pejal yang telah dihancurkan hingga rata (haluskan) atau bubur bayi. Apabila anda semakin tua, anda boleh membuat bubur bayi dengan tekstur yang lebih tebal dan padat.

Kini, produk bubur bayi segera tersedia dengan pelbagai varian dan tekstur. Kelebihan produk ini praktikal dan senang dibuat, sehingga dapat menjimatkan masa. Namun, terdapat anggapan bahawa bubur bayi segera tidak sihat kerana mengandungi penambah rasa dan pengawet. Adakah betul?

Kebaikan dan Keburukan Bubur Bayi Segera

Bubur bayi segera dan bubur bayi buatan sendiri mempunyai kebaikan dan keburukan. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah bubur bayi segera komersial.

Berdasarkan maklumat dari Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), bubur bayi segera dibuat berdasarkan peruntukan khas dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Setiap bubur segera yang dibuat di kilang mesti memenuhi standard kebersihan, pemakanan dan keselamatan.

Berikut ini adalah pertimbangan positif dalam memilih bubur bayi segera, iaitu:

 • Dibentengi

  Sekiranya diandaikan, Si Kecil mesti memakan hampir setengah kilogram daging lembu untuk memenuhi keperluan zat besi harian, sementara kemampuan untuk makan masih kecil. Atas sebab ini, pemberian bubur bayi segera yang diperkaya (dengan tambahan vitamin dan mineral) dapat mencegah bayi kekurangan nutrisi, termasuk kekurangan zat besi.

 • Praktikal dan senang dibuat

  Bubur bayi segera yang biasanya beredar di pasaran adalah dalam bentuk serbuk segera, biskut, siap dimasak, dan siap dimakan. Sudah tentu keberadaannya memudahkan ibu yang tidak mempunyai banyak masa untuk memasak atau sibuk melancong dengan Little One.

 • Terdapat label pemakanan

  Bubur segera bayi komersial biasanya merangkumi jadual pemakanan pada bungkusan. Ini memudahkan ibu mengetahui kandungan nutrisi produk ini dan membandingkannya dengan keperluan pemakanan anak-anak.

Keprihatinan ibu dalam memberi bubur bayi segera termasuk:

 • Potensi kehilangan nutrien

  Bubur bayi segera komersial berpotensi kehilangan nutrien penting semasa diproses. Sebagai contoh, proses pensterilan untuk membuang bakteria juga dapat mengurangkan kandungan vitamin dan mineral dalam bubur bayi segera.

 • Pengawet, perasa dan warna tiruan

  Berdasarkan peraturan yang berlaku, bubur bayi segera komersial harus mengandungi bahan pengawet yang selamat untuk bayi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh memilih bubur bayi tanpa bahan pengawet, rasa, dan warna buatan. Pada masa ini, terdapat juga banyak bubur segera organik. Bahan makanan organik ditanam atau diusahakan tanpa baja sintetik atau racun perosak. Memberi bubur segera organik kepada bayi dapat mengelakkan mereka terkena bahan ini.

 • Tinggi gula dan garam

  Di bawah usia satu tahun, diet anak anda harus diberi gula dan garam sebanyak mungkin, atau bahkan tidak ada gula dan garam sama sekali. Berdasarkan cadangan WHO, kanak-kanak dan orang dewasa hanya boleh mendapatkan 10% daripada keperluan kalori harian mereka dari gula. Oleh itu, bubur bayi segera dengan 10% lebih banyak kalori dari gula dikelaskan sebagai produk yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Kebaikan dan Keburukan Bubur Bayi Buatan Sendiri

Ramai ibu memutuskan untuk membuat MPASI mereka sendiri dengan alasan berikut:

 • Lebih selamat

  Dengan membuat bubur bayi anda sendiri di rumah, anda boleh menjadi lebih selektif dalam menentukan ramuan, cara memprosesnya, dan juga bereksperimen dengan rasa. Ini menjadikan bubur bayi buatan sendiri lebih selamat, walaupun standard kebersihan bubur segera komersial jauh lebih ketat daripada makanan olahan konvensional.

 • Dapatkan anak anda untuk makan menu keluarga

  Ibu boleh membuat bubur bayi dengan ramuan yang sama dengan menu makanan keluarga di rumah. Contohnya, jika menu makanan keluarga adalah bayam, anda boleh mencampurkan bayam, jagung, dan nasi untuk si kecil. Kaedah ini menjadikan bayi terbiasa makan menu keluarga, sehingga lebih mudah baginya untuk menyesuaikan diri jika tidak makan dalam bentuk bubur bayi.

Tetapi bubur bayi buatan sendiri juga mempunyai kekurangan dari segi kepraktisan. Di samping itu, perkara-perkara berikut juga harus diperhatikan:

 • Cara memasak yang betul

  Cara memasak bubur bayi yang salah boleh mengakibatkan kehilangan nutrien pada bubur bayi. Mengukus dan memanggang mengekalkan nutrien lebih baik daripada mendidih.

 • Masa penyimpanan bahan

  Semasa membuat bubur bayi terdapat lebihan bahan, jangan simpan sisa makanan di dalam peti sejuk terlalu lama. Tindakan ini dapat menjadikan bakteria berkembang sehingga tidak selamat untuk dimakan oleh anak kecil anda.

Pada masa ini, terdapat juga banyak bubur bayi buatan sendiri yang dijual. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan sama ada proses pembuatannya bersih, jadi anda mesti berhati-hati sebelum membeli.

Ibu juga tidak boleh terlalu bergantung pada bubur bayi segera komersial. Seimbangkan pengambilan nutrisi bayi dengan menyediakan makanan berkhasiat lain, seperti telur, susu, daging, sayur-sayuran, dan buah-buahan segar.