Keluarga

5 Faedah Belut untuk MPASI Kanak-kanak

Walaupun daging belut tidak sepopuler daging sapi, ikan, dan ayam, terdapat banyak manfaat belut untuk makanan pelengkap anak-anak yang sangat disesalkan, kamu tahu, Roti. Selain baik untuk kesihatan anak-anak, belut juga memiliki berbagai nutrien dan rasa yang enak.

Pada pandangan pertama, belut hampir serupa dengan ular, ya, Bun. Namun, anda perlu tahu bahawa haiwan licin ini masih termasuk dalam kelas ikan. Sama seperti ikan, belut mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anak.

Kandungan Pemakanan Belut

Dalam 100 gram daging belut, terdapat kira-kira 185 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 18.5 gram protein
  • 11.5-12 gram lemak
  • 270 miligram kalium
  • 20 miligram kalsium
  • 4 miligram vitamin E
  • 500 IU vitamin A
  • 900 IU vitamin D
  • 15 mikrogram folat
  • Selenium 6.5 mikrogram
  • 1.5 miligram zink

Tidak hanya itu, belut juga mengandung nutrien lain, seperti kolin, magnesium, fosforus, dan vitamin B. Belut juga mengandung asam lemak omega-3, tetapi jumlahnya lebih sedikit daripada jenis ikan lain. Walau bagaimanapun, kandungan merkuri dalam belut rendah, jadi selamat dan sihat untuk anak-anak.

Khasiat Belut untuk MPASI Kanak-kanak

Sejak usia 6 bulan, kanak-kanak boleh diberi makanan pelengkap kepada susu ibu atau makanan pelengkap. Semasa memberi MPASI, Ibu sangat digalakkan untuk menyediakan makanan yang seimbang dari segi pemakanan. Salah satunya ialah belut.

Berkat kandungan gizi yang banyak, makan belut dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

1. Meningkatkan daya tahan

Kandungan protein, folat, vitamin A, vitamin D, dan vitamin E, serta beberapa mineral, seperti zink dan selenium, belut mempunyai peranan besar dalam meningkatkan sistem imun anak. Dengan memberikan makanan berkhasiat kepada si kecil seperti belut, sistem ketahanannya akan menjadi lebih kuat, jadi dia akan jarang sakit.

Juga penting untuk menjaga kekebalan tubuh yang kuat pada anak-anak, sehingga mereka dapat menghindari berbagai virus dan kuman yang menyebabkan penyakit, seperti selesema atau virus Corona.

2. Menguatkan tulang dan gigi yang sihat

Manfaat belut untuk makanan pelengkap anak berikutnya adalah bahawa ia dapat menguatkan kesihatan tulang dan gigi mereka, Bun. Ini kerana belut mengandung nutrien yang baik untuk kesehatan dan pembentukan tisu tulang dan gigi anak-anak, seperti vitamin D, kalsium, kalium, fosforus, dan protein.

Selain makan belut, agar kesihatan tulang dan gigi bayi dijaga dengan baik, Ibu juga disarankan untuk selalu memberi susu, keju, sayur-sayuran berdaun hijau, dan berbagai jenis ikan. Dengan pengambilan nutrien yang mencukupi, si kecil anda juga akan berisiko lebih rendah mengalami diabetes terbantut.

3. Mencegah anemia

Anemia atau kekurangan darah adalah salah satu penyakit yang dapat menghambat proses pertumbuhan dan perkembangan anak, terutama jika penyakit ini tidak dirawat dengan baik. Untuk mengelakkan anemia, anak-anak perlu diberi makanan yang mengandung zat besi, folat, dan vitamin B12. Salah satunya ialah belut.

Zat besi, folat, dan vitamin B12 yang terkandung dalam belut memiliki peranan penting dalam proses pembentukan hemoglobin dan sel darah merah. Sekiranya jumlah sel darah merah dan hemoglobin dalam badan si Kecil cukup, dia tidak akan terdedah kepada anemia.

4. Menjaga kesihatan mata

Belut adalah salah satu sumber vitamin A dan kolin yang sangat baik untuk kesihatan mata. Dengan pengambilan dua nutrien ini, pertumbuhan dan fungsi mata anak akan terjaga.

Selain itu, vitamin A juga berperanan penting dalam proses pertumbuhan sel dan tisu dalam tubuh, terutama dalam menjaga rambut, kuku, dan kulit yang sihat.

5. Menyokong proses pertumbuhan

Kerana kandungan nutriennya yang banyak, belut juga bagus untuk diproses menjadi makanan pelengkap yang dapat menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan anak. Kandungan nutrien haiwan ini juga dapat memenuhi pengambilan nutrien harian yang diperlukan oleh si Kecil.

Sebenarnya, pengambilan protein, kolin, folat, dan omega-3 dari belut adalah baik untuk menyokong perkembangan otak. Selain itu, belut boleh menjadi sumber tenaga untuk menyokong aktiviti si kecil setiap hari.

Itulah pelbagai faedah belut untuk makanan pelengkap bagi anak-anak. Sumber protein haiwan ini juga dapat diproses menjadi pelbagai hidangan, seperti: sushi, rendang, belut goreng rangup, diparut, atau dijadikan tumisan, yang pasti disukai si kecil anda.

Namun, sebelum menambahkan belut ke menu makanan pelengkap anak anda, pastikan anda memprosesnya sehingga dimasak sepenuhnya, OK? Di samping itu, pastikan si kecil anda tidak mengalami alahan belut.

Sekiranya si kecil mengalami gejala tertentu setelah makan belut, seperti gatal dan ruam pada kulit, loya, muntah, sakit perut, cirit-birit, atau sesak nafas, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found