Keluarga

Lihat pelbagai khasiat kentang untuk anak-anak di sini

Kentang sering dipilih sebagai sumber karbohidrat untuk menggantikan beras. Umbi kuning ini disukai oleh ramai orang, termasuk kanak-kanak. Namun, adakah anda tahu? Selain mengisi, terdapat banyak khasiat kentang untuk anak-anak, kamu tahu.

Kentang mengandungi nutrien yang cukup lengkap, termasuk karbohidrat, protein, serat, gula, vitamin C, asam folat, vitamin B6, magnesium, mangan, fosforus, kalium, dan antioksidan semula jadi, seperti flavonoid dan karotenoid. Semua nutrien ini diperlukan oleh badan si Kecil untuk menyokong proses pertumbuhan.

5 Khasiat Kentang untuk Kanak-kanak

Sekiranya si kecil suka makan kentang, anda harus bersyukur. Selain mudah dicari dan mempunyai harga yang agak murah, kentang dapat diproses dengan pelbagai cara, dari mendidih hingga memanggang. Jadi, akan mudah bagi Ibu untuk kreatif dalam membuat pelbagai menu kentang yang dia suka.

Berikut adalah beberapa kebaikan kentang untuk kanak-kanak:

1. Merupakan sumber tenaga yang baik

Kentang mengandungi karbohidrat kompleks. Karbohidrat jenis ini boleh dikatakan lebih baik jika dibandingkan dengan beras putih, yang merupakan karbohidrat sederhana. Selain menjadi sumber tenaga, karbohidrat kompleks juga mengandungi serat yang baik untuk pencernaan si kecil.

2. Penghadaman yang sihat

Apabila dikonsumsi secara teratur, kandungan serat dan pati dalam kentang dapat meningkatkan bakteria baik dalam usus, sehingga sistem pencernaan anak menjadi lebih sihat dan menghindari masalah seperti sembelit dan radang usus besar.

3. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin C dan antioksidan semula jadi dalam kentang menjadikannya bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun anak. Vitamin C diketahui dapat meningkatkan kerja sel darah putih dalam memerangi jangkitan.

Sementara itu, antioksidan telah lama diketahui dapat melawan radikal bebas yang dapat melemahkan imuniti. Di tengah wabak seperti ini, kekebalan tubuh si Kecil perlu dijaga agar dia tetap kuat untuk menangkis jangkitan virus Corona.

4. Menjadikan perut kenyang lebih lama

Berbanding dengan sumber karbohidrat lain, kentang dapat membuat anak merasa kenyang lebih lama. Properti ini dapat mengurangkan keinginan untuk makan makanan ringan yang tidak sihat, seperti gula-gula, biskut, atau ais krim.

Ini dianggap disebabkan oleh kandungannya perencat proteinase 2 (PI2) yang dapat menekan selera makan. Selain itu, pati serat dan kentang juga memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna, sehingga memberikan rasa kenyang.

5. Meningkatkan fungsi otot dan saraf

Kentang adalah sumber kalium yang sangat baik untuk kanak-kanak. Kalium adalah mineral yang berperanan penting dalam menjaga fungsi otot dan saraf. Manfaat ini sangat diperlukan agar si kecil anda sentiasa aktif. Selain itu, kalium juga diperlukan untuk menjaga tekanan darah dan keseimbangan cairan tubuh.

Itulah maklumat mengenai faedah kentang untuk kanak-kanak yang sangat disesalkan. Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu-ragu lagi untuk menambahkan kentang ke dalam diet anda setiap hari.

Anda perlu tahu bahawa kandungan serat, vitamin C, dan asid folik dalam kentang akan lebih tinggi jika diproses bersama dengan kulit. Oleh itu, untuk mendapatkan khasiat nutrien ini secara optimum, anda disyorkan untuk membersihkan dan tidak membuang kulit kentang semasa memprosesnya.

Kentang juga boleh mengandungi akrilamida dan solanin, sebatian yang dianggap berbahaya jika dimakan dalam kuantiti yang banyak. Untuk mengurangkan risiko ini, anda disarankan untuk mengelakkan kentang hijau, jangan terlalu banyak memasak kentang, dan jangan menyimpan kentang di dalam peti sejuk.

Selain itu, perhatikan reaksi bayi anda ketika mereka pertama kali memakan kentang, kerana pada beberapa anak kentang juga boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti bersin, sakit tekak dan gatal, mata berair, bibir bengkak, dan sesak nafas.

Sekiranya anak anda mengalami gejala ini setelah makan kentang, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul, ya, Bun.