Kehidupan yang sihat

Sebelum Menyayangi Orang Lain, Ayuh, Sayangi Diri Anda Pertama

Selalunya kita begitu fokus untuk mengasihi dan menyenangkan orang lain sehingga kita melupakan diri kita sendiri. Sebenarnya, orang yang harus anda cintai terlebih dahulu adalah diri anda sendiri. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan, Macam mana boleh jadi, untuk mencintai diri sendiri.

Tidak sedikit orang yang menganggap bahawa cinta diri atau cinta diri adalah tindakan mementingkan diri sendiri dan menunjukkan sikap tidak peduli kepada orang lain. Sebenarnya, cinta dan mementingkan diri sendiri adalah 2 perkara yang berbeza. kamu tahu.

Mencintai diri sendiri tidak bermaksud anda ingin memenangkan diri sendiri, tetapi menghormati dan mencintai diri sendiri, sehingga anda dapat merasa cukup dengan diri sendiri, tanpa mengira semua kekurangan yang anda miliki. Di samping itu, sikap ini akan memudahkan anda mencapai impian dan menjalin hubungan yang sihat dengan orang lain. Cinta diri juga penting untuk mendapatkan harga diri yang baik.

Cara yang Betul untuk Menyayangi Diri Anda

Trauma akibat penderaan seksual atau fizikal, hubungan beracun atau keibubapaan toksik, Harapan yang terlalu tinggi untuk diri sendiri, cita-cita untuk memenuhi harapan orang lain, dan sifat yang terlalu sempurna dapat menjadi penyebab seseorang tidak mencintai dirinya sendiri.

Di samping itu, sikap membandingkan diri dengan orang lain terlalu kerap juga boleh menjadi salah satu sebab seseorang melupakan semua perkara yang perlu disyukuri dalam dirinya. Daripada menjadi dorongan untuk berkembang dengan lebih baik, sikap ini menjadikan seseorang tidak menyukai dirinya dan hidupnya.

sekarang, supaya anda dapat mencintai diri sendiri dan menuai faedahnya, ayuh, gunakan kaedah berikut:

1. Perlakukan diri anda sama seperti anda memperlakukan orang lain

Ini mungkin terdengar sederhana, tetapi banyak orang tidak melakukan ini kerana mereka berpendapat bahawa keperluan mereka sendiri bukanlah perkara utama. Mulai sekarang, cubalah belajar untuk memperlakukan diri anda sama seperti anda memperlakukan orang lain.

Sekiranya anda selalu bercakap dengan lembut dan memuji orang lain, lakukan perkara yang sama kepada diri sendiri. Di samping itu, jika anda sering memberi ganjaran kepada pencapaian orang lain, juga beri penghargaan kepada diri sendiri apabila anda berjaya melakukan sesuatu.

2. Fahami diri anda

Buat senarai perkara yang membuat anda berasa gembira dan sedih. Ini akan menjadikan anda memahami diri anda dengan lebih baik, jadi anda boleh fokus mencari kebahagiaan dan mengelakkan perkara-perkara yang membuat anda sedih.

Sekiranya ada seseorang yang membuat anda sedih, jangan hanya duduk dan biarkan, oke? Lebih baik katakan kepadanya bahawa apa yang dilakukannya tidak menyenangkan hati anda. Dengan cara itu, orang lain akan memahami bagaimana memperlakukan anda.

3. Lakukan apa yang anda gemari

Jangan hanya menyenaraikan perkara-perkara yang membuat anda gembira, buat mereka menandakan aktiviti yang perlu anda lakukan sebagai bentuk mencintai diri sendiri. Luangkan waktu pada hujung minggu untuk melakukan apa sahaja yang anda nikmati, seperti menikmati makanan, pergi ke pameran seni, bersantai di kedai kopi, atau melakukan perjalanan ke pantai.

Luangkan masa untuk diri sendiri atau saya masa dan melakukan apa yang anda sukai boleh menjadi bentuk penghargaan atau ganjaran yang boleh bertambah baik mood dan membuat anda berasa lebih bahagia.

4. Latih diri untuk memaafkan setiap kesalahan yang anda lakukan

Malu melakukan sesuatu yang salah boleh membuat anda merasa bersalah dan marah pada diri sendiri. Daripada menyelesaikan masalah, menyalahkan diri sendiri sebenarnya boleh membuat anda merasa tidak selamat dan dihambat untuk berkembang.

Sekiranya anda melakukan kesalahan, cubalah memaafkan diri anda dan terus berfikiran positif. Ingat, adalah perkara biasa untuk melakukan kesilapan. Perkara yang paling penting ialah anda belajar dari kesilapan anda dan berusaha untuk tidak mengulanginya.

5. Lakukan meditasi

Meditasi memupuk keseimbangan harmoni antara minda dan badan sehingga dapat mewujudkan perasaan damai dan fikiran yang jernih, serta meningkatkan daya tumpuan. Dengan cara ini dapat menjadikan anda benar-benar satu dengan diri sendiri, sehingga kesedaran untuk mencintai diri sendiri timbul dengan sendirinya.

Selain itu, meditasi juga dapat meningkat mood dan menyuburkan badan anda, kamu tahu. Sebenarnya, teknik meditasi yang disebut metta meditasi diketahui dapat meningkatkan cinta diri.

Sehingga hari ini, terdapat banyak aplikasi yang dapat membantu anda melakukan meditasi sendiri. Amalkan secara berkala, sekurang-kurangnya selama 5-60 minit setiap hari, ya.

Sebelum mencintai orang lain, lebih baik anda mencintai dan membahagiakan diri terlebih dahulu. Sekiranya anda gembira, orang lain yang melihat anda juga akan gembira, bukan?

Tetapi percaya atau tidak, mencintai diri sendiri adalah sesuatu yang perlu dilatih. Tidak sedikit orang yang memerlukan pertolongan untuk dapat mencintai diri sendiri. Sekiranya anda merasa seperti ini dan cara di atas sukar untuk anda lakukan, jangan ragu untuk meminta bantuan orang lain, sekurang-kurangnya untuk mengeluh.

Sekiranya anda masih sukar untuk mencintai diri sendiri, apalagi membenci diri sendiri atau menyakiti diri sendiri, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi, okey? Anda boleh meluahkan apa sahaja yang anda rasakan mengenai diri anda agar seorang psikologi dapat menolong anda menghadapinya.