Kehidupan yang sihat

Kelebihan Muzik Klasik untuk Kesihatan

Bagi sesetengah orang, muzik klasik mungkin terdengar rumit. Namun, tahukah anda bahawa terdapat pelbagai faedah muzik klasik yang dapat diperoleh, terutama untuk kesihatan? Ayuh, lihat apa faedahnya di sini!

Apabila anda mendengar muzik lembut, seperti dalam beberapa muzik klasik, hati anda akan mengikuti rentak lagu dan berdenyut dengan lebih perlahan, fikiran dan badan anda akan santai, dan pernafasan anda akan lebih mudah. Untuk itu muzik klasik dianggap mempunyai faedah kesihatan.

Sebilangan Kelebihan Muzik Klasik

Berikut adalah beberapa faedah muzik klasik untuk kesihatan mental dan fizikal:

1. Menurunkan tekanan darah

Kelebihan muzik klasik dalam menurunkan tekanan darah disokong oleh beberapa kajian. Dari kajian ini, didapati bahawa orang yang sering mendengar muzik klasik mempunyai tekanan darah rata-rata yang jauh lebih rendah daripada mereka yang tidak.

Tekanan darah yang berada dalam had normal dapat menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Manfaat ini dapat dirasakan oleh semua peringkat umur, dari kanak-kanak hingga orang dewasa, bahkan oleh wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi.

2. Mengurangkan tekanan

Tidak dapat dinafikan bahawa aktiviti seharian kadang-kadang membuat kita lebih mudah stres. Untuk memperbaikinya, anda boleh mendengar muzik klasik selama beberapa minit. Penyelidikan menunjukkan bahawa tahap kortisol atau hormon stres dalam badan dapat dikurangkan dengan ketara ketika mendengar muzik klasik.

Ini juga berlaku untuk wanita hamil dan orang yang pulih dari penyakit atau pembedahan. Sebenarnya, muzik klasik terbukti dapat mengurangkan kegelisahan dan mempercepat proses penyembuhan luka pada pesakit selepas pembedahan.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Sekiranya anda mengalami gangguan tidur, seperti insomnia, mendengar muzik klasik boleh menjadi penyelesaiannya. Dengarkan muzik klasik yang perlahan sebelum tidur, seperti Prelude no. 1 oleh J. S. Bach, terbukti sebagai penyelesaian yang selamat dan berkesan untuk mendapatkan tidur yang nyenyak dan tahan lama.

4. Meningkatkan daya ingatan

Salah satu kelebihan muzik klasik yang tidak kurang pentingnya ialah meningkatkan kemampuan anda untuk menghafal. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang membaca sambil mendengar muzik klasik lebih baik mengingat apa yang mereka baca daripada mereka yang tidak membaca.

Di antara pelbagai muzik klasik, karya Mozart dianggap paling berkesan dalam meningkatkan ingatan.

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, mendengarkan muzik klasik juga dipercayai dapat meningkatkan fungsi kognitif dan membantu melegakan gejala dan kegelisahan pada orang yang menderita demensia.

Walaupun begitu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa faedah muzik klasik tidak mempengaruhi semua orang. Ini dipengaruhi oleh pilihan muzik setiap individu, kerana seseorang mungkin tidak suka mendengar muzik klasik atau bahkan tidak suka mendengar muzik sama sekali.

Sekiranya anda peminat muzik klasik, anda boleh memanfaatkan muzik klasik dengan menghabiskan sekitar 25 minit untuk mendengar karya Mozart, Strauss, atau Bach.

Namun, jika anda tidak merasakan faedah muzik klasik untuk menghilangkan tekanan, gangguan tidur, atau masalah ingatan, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.