Kehidupan yang sihat

Perhatikan, Pelbagai Makanan Tidak Sihat Yang Harus Dielakkan

Tanpa menyedarinya, makanan tidak sihat sering memasuki tubuh kita, seperti makanan yang mengandungi terlalu banyak kalori, gula, lemak, dan garam. Sekiranya makan makanan yang tidak sihat menjadi kebiasaan, tidak mustahil ini boleh mencetuskan penyakit.

Kebiasaan memakan makanan tidak sihat adalah salah satu faktor risiko utama munculnya pelbagai penyakit kronik, mulai dari diabetes, obesiti, penyakit jantung, strok, hingga barah. Risiko ini akan lebih tinggi, jika anda juga sering merokok, minum minuman beralkohol, dan jarang bersenam.

Untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengelakkan pelbagai penyakit ini, anda harus mula menjalani gaya hidup sihat. Salah satu cara adalah dengan menghadkan atau mengelakkan makanan yang tidak sihat dan meningkatkan pengambilan makanan sihat setiap hari.

Pelbagai Jenis Makanan Tidak Sihat

Berikut adalah beberapa jenis makanan tidak sihat yang penting untuk anda hindari:

1. Daging yang diproses

Pelbagai jenis daging yang diproses, seperti sosej, daging asap, daging kornet, atau nugget, diketahui mengandungi kadar garam dan lemak yang tinggi. Makanan ini juga secara amnya ditambah sebagai pengawet supaya boleh disimpan lebih lama.

Jika dikonsumsi secara berlebihan, daging olahan berisiko menyebabkan pelbagai penyakit, seperti hipertensi, kolesterol tinggi, dan penyakit jantung. Inilah sebab mengapa daging yang diproses adalah jenis makanan yang tidak sihat yang perlu dielakkan.

Gantikan daging yang diproses dengan ayam segar atau daging lembu. Selain lebih sedap dan bebas dari pengawet, daging segar juga mengandungi lebih banyak protein, vitamin, dan mineral.

2. Makanan segera

Makanan siap makan atau makanan ringan memang mempunyai rasa yang enak, tetapi jenis makanan tidak sihat ini tinggi kalori dan rendah nutrien. Sekiranya dikonsumsi dalam jumlah banyak atau sering, makanan segera dapat meningkatkan risiko kegemukan, diabetes, penyakit jantung, atau bahkan barah.

3. Jeragat

Sekiranya dimakan dalam jumlah yang betul, jeroan sebenarnya adalah makanan berkhasiat. Ini berkat protein, vitamin dan mineral di dalamnya.

Sebaliknya, jeroan boleh menjadi makanan tidak sihat jika dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana jeroan mengandungi banyak kolesterol jahat (LDL) dan purin. Makanan ini bahkan perlu dijauhi oleh orang yang menderita gout, kolesterol tinggi, dan penyakit kardiovaskular.

4. Kek dan biskut manis

Kek dan biskut manis juga merupakan makanan tidak sihat yang harus dielakkan. Selain mengandungi banyak tepung halus, makanan ini umumnya juga mengandung gula tinggi dan lemak tepu.

Sebagai gantinya, pilih pelbagai makanan ringan yang sihat yang mengandungi lebih banyak nutrien, seperti badam, edamame, buah, dan yogurt rendah lemak.

5. Ais krim

Mungkin anda adalah antara orang yang selalu menyimpan ais krim di dalamnya peti sejuk beku peti sejuk di rumah. Namun, ingat. Makanan ringan ini merangkumi makanan yang tidak sihat kerana mengandungi kalori, lemak tepu, dan gula yang sangat tinggi.

Sekiranya anda ingin makan ais krim, anda harus memilih produk yang rendah gula, lemak, dan kalori. Anda juga boleh membuat ais krim anda sendiri yang lebih sihat dari buah segar dan susu atau yogurt rendah lemak.

6. Frozen French Fries

Makanan tidak sihat jenis ini mengandungi kalori yang cukup tinggi dan berkait rapat dengan kenaikan berat badan jika terlalu kerap dikonsumsi. Oleh itu, lebih baik mengganti kentang goreng beku dengan kentang semula jadi yang direbus atau dibakar tanpa menambahkan banyak garam.

7. Roti putih

Sekiranya dimakan dalam jumlah yang sesuai, roti putih sebenarnya adalah makanan yang baik untuk menambah tenaga. Ini kerana roti putih mengandungi karbohidrat yang cukup tinggi.

Walau bagaimanapun, makanan ini rendah vitamin dan mineral, dan umumnya mengandung banyak lemak dan gula, terutama jika dikonsumsi dengan jem kemasan, susu pekat manis, mayonis, dan daging olahan.

Sebagai penyelesaiannya, anda boleh mengganti roti putih dengan roti gandum atau roti yang terbuat dari biji-bijian. Roti jenis ini mengandungi lebih banyak nutrien, seperti serat, protein, karbohidrat kompleks, vitamin, dan mineral.

Tidak hanya memfokuskan diri untuk menghindari makanan yang tidak sihat, anda juga harus menjauhkan diri dari berbagai jenis minuman bergula, baik minuman tenaga atau minuman dalam tin atau minuman dalam tin. Sebaliknya, anda hanya perlu minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.

Sekiranya anda bosan dengan rasa air biasa, anda boleh membuatnya air yang dimasukkan terdiri dari campuran air dan buah, sayur-sayuran, atau tanaman herba, seperti lemon, oren, timun, halia, atau daun pudina.

Selain itu, beberapa jenis minuman, seperti teh hijau dan teh hitam, juga boleh menjadi minuman alternatif tanpa kalori yang kaya dengan antioksidan untuk tubuh.

Setelah mengetahui pelbagai jenis makanan yang tidak sihat dan kesan buruknya pada tubuh, sekarang mulai terbiasa memilih makanan yang lebih sihat.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai jenis makanan tidak sihat yang perlu dielakkan atau diet yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.