Keluarga

Mengendalikan Ekzema pada Bayi Ibu Perlu Memahami

Ekzema boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk bayi. Ekzema pada bayi boleh menyebabkan kulit gatal, sehingga bayi menjadi rewel. Mengendalikan eksim pada bayi perlu dilakukan dengan betul agar tidak menyebabkan jangkitan atau masalah lain pada kulit bayi yang masih sangat sensitif.

Gejala eksim pada bayi biasanya pertama kali muncul pada usia 3-6 bulan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, eksim hanya dapat muncul pada usia 2 tahun. Bayi lebih berisiko terkena ekzema sekiranya ibu bapa mereka mengalami eksim.

Selain gatal, eksim dapat menyebabkan gejala lain dalam bentuk ruam merah pada kulit, serta kulit kering dan retak. Kulit yang mengalami eksim juga kadang-kadang boleh sakit dan berdarah, kerana menggaru terlalu keras.

Pada bayi, eksim lebih kerap muncul di kawasan lipatan kulit, seperti lipatan siku, lipatan lutut, dan leher. Walau bagaimanapun, eksim juga boleh merebak ke kawasan lain di badan, termasuk muka.

Inilah Langkah-Langkah Yang Betul untuk Mengendalikan Ekzema pada Bayi

Ekzema boleh hilang ketika bayi semakin tua, tetapi ia boleh kembali dari semasa ke semasa. Untuk mengurangkan gatal dan gejala lain yang dialami oleh anak kecil anda akibat ekzema, anda boleh mengambil langkah berikut:

1. Mandi dengan air suam

Untuk mengurangkan gatal pada kulit, Ibu boleh memandikan Si Kecil dengan air suam dengan suhu sekitar 36-37 darjah Celsius. Cukup mandi anak kecil anda selama 10-15 minit. Usahakan untuk tidak memandikan anak kecil anda terlalu lama kerana ia boleh mengeringkan kulitnya lebih lama lagi.

Semasa memandikan anak kecil anda, gunakan sabun bayi khas yang lembut, dan tidak mengandungi wangian dan pewarna, untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit. Setelah mandi, segera keringkan badan si kecil dengan tuala yang lembut dan bersih.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba memandikan anak kecil anda dengan susu ibu untuk mencegah dan melegakan gejala eksim.

2. Gunakan pelembap

Setelah memandikan anak kecil anda, anda boleh menggunakan pelembap seperti Jeli petroleum, supaya kulit tidak kering. Pilih pelembap yang dirumus khas untuk kulit bayi dan mengandungi bahan semula jadi.

Setelah mandi dan menggunakan pelembap, pilih pakaian yang terbuat dari kapas yang lembut dan dapat menyerap peluh.

3. Elakkan faktor pencetus eksim

Penggunaan sabun dan produk penjagaan kulit yang tidak sesuai, berpeluh berlebihan, atau reaksi alergi boleh mencetuskan penampilan eksim pada bayi. Oleh itu, ibu perlu menyedari apakah faktor pencetus eksim pada anak kecilnya dan menjauhinya. Anda juga boleh meminta nasihat doktor mengenai pelembap dan sabun mana yang akan digunakan.

Agar eksim tidak bertambah teruk, jaga agar anak kecil anda tidak terlalu panas dan kerap berpeluh. Untuk mengelakkan kulit anak anda kering, anda boleh menggunakan pelembap udara atau pelembap di bilik, terutamanya di bilik berhawa dingin.

Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk menentukan faktor apa yang mencetuskan gejala eksim pada anak kecil anda, berjumpa dengan doktor supaya pencetus dapat dikenal pasti.

4. Jauhkan eksim daripada calar

Gatal-gatal yang disebabkan oleh ekzema pasti akan membuat si kecil anda ingin menggaru. Namun, ini harus dielakkan kerana dapat merengsakan kulit, menyakiti, dan bahkan dijangkiti.

Oleh itu, pastikan anda memangkas kuku si kecil secara berkala agar kulit tidak sakit ketika tercalar. Sekiranya perlu, anda boleh meletakkan si kecil dengan sarung tangan untuk mengelakkannya menggaru kulit gatal akibat ekzema.

Sekiranya ekzema tidak bertambah baik atau semakin teruk, anda harus berjumpa doktor dengan segera, terutamanya jika kawasan kulit yang terkena eksim kelihatan bengkak dan berbunyi, atau jika eksim menyebabkan anak anda demam.

Setelah melakukan pemeriksaan dan mengesahkan pencetus eksim pada bayi, doktor biasanya akan memberi antihistamin untuk melegakan gatal, kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan pada kulit, atau antibiotik jika terdapat jangkitan pada kulit.

Anda perlu ingat, eksim adalah penyakit yang berulang, dan keparahan gejala dan kekerapan eksim pada setiap anak boleh berbeza, jadi rawatannya juga boleh berbeza.

Oleh itu, pastikan anda membawa anak kecil anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan ekzema yang betul, terutamanya jika eksim sering berulang atau gejalanya bertambah buruk.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found