Kehidupan yang sihat

Ketahui 7 Khasiat Jalapeno untuk Kesihatan Tubuh

Di sebalik rasa pedas, terdapat banyak manfaat kesihatan jalapeno. Bagi mereka yang tidak tahu, jalapeno adalah sejenis cili yang berasal dari Mexico. Cabai ini memiliki bentuk yang mirip dengan cabai hijau, tetapi ukurannya lebih besar.

Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah jalapeno berkat kandungan sebatian unik yang dipanggil capsaicin di dalamnya. Selain itu, jalapeno juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral, seperti vitamin C, vitamin B6, dan mangan.

Jalapeno mempunyai tahap kepedasan di bawah lada cayenne. Cili ini boleh dinikmati dengan pelbagai cara. Selain mencampurkannya dengan hidangan utama atau salad anda seperti cili biasa, anda juga boleh membuat hidangan jalapeno yang enak dengan memanggang cili ini dengan keju atau daging.

Pelbagai Khasiat Jalapeno untuk Kesihatan Tubuh

Berikut adalah beberapa kelebihan jalapeno yang anda dapat:

1. Menurunkan berat badan

Pengambilan jalapenos secara berkala dipercayai dapat membantu menurunkan berat badan. Kandungan capsaicin dan capsaicinoid Jalapenos dikatakan dapat membantu meningkatkan proses metabolik, meningkatkan pembakaran lemak, dan mengurangkan selera makan. Dengan cara itu, berat badan berlebihan dapat dikurangkan dengan lebih cepat.

2. Membunuh sel barah

Kandungan capsaicin Jalapeno mempunyai sifat anti-kanser yang baik. Penyelidikan mengatakan bahawa capsaicin mampu membunuh lebih dari 40 jenis sel barah tanpa merosakkan sel normal di dalam badan dan mampu mencegah barah daripada merebak ke kawasan lain di dalam badan.

3. Menjaga kesihatan jantung

Manfaat lain dari jalapeno adalah bahawa ia dapat membantu menjaga kesihatan jantung. Faedah ini juga diperoleh daripada kandungannya capsaicin yang dapat menurunkan kadar kolesterol dan tekanan darah tinggi, dua penyebab penyakit jantung yang paling biasa.

4. Melawan jangkitan

Manfaat jalapeno untuk jangkitan telah dibuktikan oleh beberapa kajian. Penyelidikan menunjukkan bahawa sebatian itu capsaicin boleh berguna untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan jamur yang menyebabkan penyakit berjangkit, seperti kolera, sakit tekak, rongga, dan bahkan klamidia.

5. Memerangi radikal bebas yang berlebihan

Jalapeno mengandungi vitamin C yang mempunyai sifat antioksidan yang baik. Antioksidan berguna untuk melawan radikal bebas yang berpotensi menyebabkan keradangan dan kerosakan sel di dalam badan.

Oleh itu, pengambilan jalapenos diyakini dapat mengurangkan risiko anda menderita pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes dan barah.

6. Memelihara sistem imun

Kandungan vitamin C dalam jalapenos juga berguna untuk menjaga sistem imun. Sebabnya, vitamin C berperanan penting dalam penghasilan sel darah putih, iaitu sel yang berfungsi melawan pelbagai jenis kuman di dalam badan.

7. Memanjangkan umur

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang makan cabai beberapa kali seminggu cenderung mempunyai umur yang lebih lama. Ini dikaitkan dengan keberkesanan kandungan capsaicin di jalapeno yang dapat meningkatkan aliran darah dan mencegah kegemukan.

Itulah kelebihan jalapeno yang anda dapat. Walaupun faedahnya sangat menarik, harap maklum bahawa beberapa faedah di atas masih memerlukan kajian lebih lanjut. Jadi, tidak digalakkan menjadikan jalapeno sebagai rawatan utama penyakit.

Selain itu, jangan mengambil cili ini dalam jumlah yang banyak untuk mengelakkan kesan sampingan, seperti sensasi terbakar atau terbakar di sekitar mulut dan gangguan saluran pencernaan, terutama pada orang yang mengalami ulser perut.

Sekiranya anda masih ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti penyakit ulser atau sindrom iritasi usus, Adalah idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menambahkan jalapeno ke dalam diet harian anda.