Kesihatan

Maklumat mengenai Konsultasi Psikologi Kanak-kanak yang Perlu Anda Ketahui

Konsultasi psikologi kanak-kanak adalah satu siri pemeriksaan komprehensif yang berkaitan dengan keadaan psikologi anak, termasuk tingkah laku, emosi, dan pertumbuhan dan perkembangan. Melalui cek ini, dijangkakan gangguan berkaitan psikologi kanak-kanak dapat dikesan lebih banyak dini dan dikendalikan secepat mungkin.

Dalam perundingan psikologi kanak-kanak, tingkah laku anak yang muncul dalam sesi pemeriksaan, akan dikaitkan dengan faktor-faktor yang dianggap mempengaruhi kemunculannya, seperti aspek persekitaran, sosial, genetik, emosi, pendidikan, dan kognitif anak. Di samping itu, pertumbuhan dan perkembangan anak dari lahir hingga usia di mana pemeriksaan dijalankan juga akan dinilai, untuk melihat sebarang gangguan perkembangan yang boleh mempengaruhi keadaan psikologi anak.

Petunjuk untuk Konsultasi Psikologi Kanak-kanak

Ibu bapa boleh membawa anak mereka untuk diperiksa oleh pakar pediatrik, psikiatri atau psikologi kanak-kanak, jika mereka merasakan terdapat gangguan psikologi pada anak mereka. Gangguan mental dan psikologi pada kanak-kanak sering tidak didiagnosis lebih awal kerana tanda dan gejala tidak selalu kelihatan dengan jelas.

Gangguan mental pada kanak-kanak dapat dicirikan oleh perubahan tingkah laku, seperti pergaduhan, murung, menyakiti diri sendiri atau orang lain. Tanda-tanda lain yang perlu diperhatikan adalah:

 • Perubahan hubungan dengan keluarga dan rakan-rakan.
 • Perubahan di sekolah dan tabiat belajar, misalnya, kesukaran menumpukan perhatian di kelas.
 • Perubahan corak tidur.
 • Perubahan dalam diet.
 • Gangguan pertumbuhan dan perkembangan, seperti kelewatan pertuturan atau tidak dapat bermain dengan anak-anak seusianya.
 • Kesukaran untuk meluahkan emosi.
 • Tidak dapat berkomunikasi dengan orang lain secara normal.
 • Mempunyai teman khayalan yang menjadikannya nakal, kasar, dan tidak mahu berkawan dengan orang lain.
 • Baru-baru ini mengalami peristiwa traumatik, seperti kemalangan, kematian anggota keluarga terdekat, atau menjadi mangsa keganasan.

Amaran Konsultasi Psikologi Kanak-kanak

Secara amnya, tidak ada syarat khas yang menghalang kanak-kanak menjalani konsultasi psikologi kanak-kanak. Sekiranya keadaan fizikal anak baik dan dapat dinilai lebih lanjut, ibu bapa atau penjaga boleh membawa anak ke doktor, psikiatri atau psikologi kanak-kanak untuk mendapatkan konsultasi psikologi kanak-kanak.

Berdasarkan undang-undang yang berlaku, pemeriksaan psikologi kanak-kanak perlu dilakukan untuk kanak-kanak yang menjadi mangsa atau disyaki menjadi mangsa buli (membuli) dan fizikal, psikologi, penderaan seksual, atau eksploitasi untuk tujuan ekonomi, kepada mangsa pengabaian, termasuk oleh ibu bapa mereka. Pegawai yang berwenang dapat melakukan penyiasatan sebelum, selama, atau setelah berunding dengan psikologi anak dengan pihak terkait, jika mereka disyaki melakukan kesalahan terhadap anak-anak.

Persediaan untuk Konsultasi Psikologi Kanak-kanak

Sebelum menjalani sesi perundingan psikologi kanak-kanak, ibu bapa atau pengasuh anak itu perlu menentukan masalah yang dialami oleh anak itu, kerana kapan timbulnya keluhan atau masalah psikologi anak, apa yang mencetuskan atau memburukkan lagi gejala, kepada sejarah pertumbuhan dan perkembangan anak, dan sejarah kehamilan ibu ketika anak mengandung. Di samping itu, jika perlu, orang di luar keluarga yang sering berinteraksi dengan anak-anak setiap hari, seperti jiran atau guru, boleh terlibat sekiranya mereka mempunyai maklumat penting dan relevan yang berkaitan dengan keadaan psikologi anak.

Prosedur Perundingan Psikologi Kanak-kanak

Langkah utama perundingan psikologi kanak-kanak adalah temu ramah dan pemerhatian terhadap keadaan anak. Sekiranya anak tidak dapat berkomunikasi dengan baik dengan pemeriksa kerana usia atau sebab-sebab lain, wawancara akan dilakukan dengan ibu bapa atau penjaga anak itu. Temu ramah juga boleh dilakukan dengan orang yang paling dekat dengan anak, jika dia mempunyai maklumat yang relevan mengenai keadaan psikologi anak.

Secara amnya, kandungan wawancara yang akan dilakukan oleh pemeriksa kepada anak-anak dan ibu bapa berkaitan dengan perkara-perkara berikut:

 • Masalah psikologi atau aduan yang dialami oleh anak.
 • Gejala gangguan mental atau psikologi yang muncul pada kanak-kanak, dan betapa teruknya gejala ini mengganggu aktiviti harian.
 • Sejarah dan keadaan psikologi ibu bapa dan keluarga terdekat anak-anak.
 • Sejarah perubatan dan ubat anak.
 • Sejarah pertumbuhan anak, termasuk sama ada berat dan tinggi badan anak sesuai dengan usia yang sepatutnya.
 • Maklumat mengenai perkembangan anak sejak lahir. Sekiranya terdapat gangguan atau halangan, ada kemungkinan ia dapat mempengaruhi keadaan psikologinya di masa depan.
 • Hubungan anak dengan keluarga, termasuk keadaan anak di persekitaran keluarga.

Khusus untuk maklumat mengenai pertumbuhan dan perkembangan anak, ada beberapa komponen pemeriksaan yang perlu diterokai lebih lanjut, sistematik dan tersusun, dalam satu jadual centang atau jadual periksa senarai semak. Kandungan jadual yang perlu diperiksa adalah berbeza untuk setiap anak, bergantung pada usia mereka. Aspek yang perlu dikaji di dalamnya merangkumi kemahiran sosial, bahasa atau komunikasi sosial anak, aspek kognitif yang berkaitan dengan kemampuan berfikir, belajar, dan menyelesaikan masalah, serta kemahiran fizikal atau motorik anak.

Melalui senarai semak Dengan pertumbuhan dan perkembangan ini, pemeriksa akan memperoleh maklumat yang lebih tepat dan objektif mengenai perkembangan anak, dan dapat menjadi petunjuk sama ada anak mengalami kelewatan perkembangan atau tidak. Kelewatan perkembangan kanak-kanak boleh mempengaruhi keadaan psikologi mereka dan menimbulkan gejala gangguan psikologi.

Keadaan kesihatan umum kanak-kanak juga merupakan perkara penting yang perlu diketahui oleh doktor atau psikologi. Anak-anak akan menjalani pemeriksaan kesihatan untuk mengesan kehadiran penyakit yang boleh menyebabkan gangguan psikologi. Sekiranya kanak-kanak itu menjalani rawatan kerana penyakit, ibu bapa atau penjaga perlu memaklumkan kepada pemeriksa. Ini dapat dipertimbangkan oleh pemeriksa dalam menentukan rancangan rawatan untuk gangguan psikologi anak.

Sekiranya diperlukan, doktor mungkin mencadangkan beberapa pemeriksaan tambahan untuk membantu menentukan gangguan psikologi yang berlaku pada anak, termasuk:

 • Ujian darah.
 • Ujian dan imbasan radiologi, seperti CT-imbas atau MRI, terutamanya otak.
 • Pemeriksaan kemahiran bertutur dan berbahasa kanak-kanak.
 • Pemeriksaan kebolehan belajar kanak-kanak.
 • Ujian psikologi untuk menilai aspek psikologi anak dengan lebih jauh, seperti tahap kecerdasan (IQ), keperibadian, dan minat dan ujian bakat kanak-kanak.

Selepas Konsultasi Psikologi Kanak-kanak

Data pesakit yang diambil dan dikumpulkan semasa konsultasi psikologi anak akan dianalisis lebih lanjut untuk menentukan masalah dan gangguan mental yang dialami oleh anak. Melalui analisis ini, doktor atau psikologi dapat menentukan gangguan psikologi yang dihidapi dengan tepat dan kemudian merancang langkah-langkah rawatan yang akan diambil oleh anak.

Jenis rawatan yang akan dilalui oleh anak anda bergantung pada diagnosis dan tahap keparahan gangguan tersebut. Secara amnya, rawatan gangguan mental atau masalah psikiatri dilakukan oleh pasukan yang melibatkan psikiatri, psikologi, doktor, jururawat, dan keluarga.

Kaedah merawat gangguan mental atau masalah psikiatri yang boleh dilakukan oleh kanak-kanak termasuk:

 • Psikoterapi.Psikoterapi adalah rawatan untuk masalah psikiatri dengan bercakap, atau melalui bimbingan kaunseling dengan psikiatri atau psikologi. Psikoterapi secara amnya dijalankan selama beberapa bulan, tetapi dalam beberapa kes, ia dapat dilakukan dalam jangka panjang.
 • Pentadbiran ubat-ubatan. Memberi ubat tidak dapat menyembuhkan gangguan mental yang dialami oleh pesakit. Walau bagaimanapun, ia dapat melegakan gejala gangguan mental dan dapat membantu kaedah terapi lain berfungsi dengan lebih berkesan. Pemberian ubat-ubatan untuk merawat gangguan mental mesti berada di bawah pengawasan psikiatri. Harus diingat bahawa ahli psikologi tidak boleh memberi ubat.

Sokongan ibu bapa dan persekitaran sekitar memainkan peranan yang sangat besar dalam menjaga dan mendidik anak-anak dengan gangguan mental atau psikologi. Kanak-kanak memerlukan pertolongan orang yang terdekat dengan mereka, termasuk keluarga, rakan, guru, dan pengasuh, sehingga mereka dapat menjalani rawatan dengan betul.