Keluarga

Susu Kelapa untuk MPASI, Selamat atau Tidak?

Menambah santan ke makanan dapat mewujudkan rasa yang lebih sedap dan enak. Namun, bolehkah santan ditambahkan ke menu makanan pelengkap bayi? Sekiranya anda ingin mengetahui jawapannya, mari lihat artikel berikut.

Untuk mendapatkan santan, daging kepala tua parut dibasahkan terlebih dahulu, kemudian diperah dan ditapis. Bahan makanan ini sangat lazim dalam masakan Indonesia, mulai dari hidangan sup hingga panggang.

Fakta Keselamatan Susu Kelapa untuk MPASI

Santan adalah sumber lemak, protein, vitamin B3, vitamin C, zat besi, magnesium, tembaga, mangan dan selenium yang baik. Berkat nutrien ini, tidak menghairankan bahawa santan dapat memberikan manfaat untuk kesihatan tubuh.

Ibu telah dapat memperkenalkan santan gurih sejak si kecil berumur 6 bulan. Susu kelapa boleh menjadi sumber lemak yang baik dalam makanan pelengkap susu ibu. Ibu boleh mencampurkan santan dengan bubur nasi dan daging, atau membuat sos kompot pisang.

Susu kelapa mengandungi asid laurik, yang merupakan asam lemak tepu yang diketahui dapat melindungi tubuh daripada jangkitan. Nutrien dalam santan juga dapat bertindak sebagai antioksidan untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh, sehingga tubuh lebih kuat melawan jangkitan dan bakteria penyebab penyakit.

Selain itu, vitamin B3 dalam santan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh, meningkatkan tenaga, dan menjaga sistem peredaran darah dan saraf yang sihat.

Sekiranya anak anda berumur 12 bulan ke atas, santan boleh menjadi pengganti susu. Alternatif ini biasanya digunakan untuk kanak-kanak yang mempunyai alergi susu lembu atau intoleransi laktosa. Pilihlah produk susu dari santan yang diperkaya dengan kalsium sehingga ia masih dapat menyokong pembentukan tulang dan gigi.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memberi santan kepada bayi

Walaupun santan adalah makanan yang selamat dimakan oleh bayi, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memberikannya kepada si kecil.

Pastikan anda tidak mengganti penyusuan dengan susu dari santan. Minuman ini memang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh bayi, tetapi tidak semua nutrien yang diberikan sama dengan susu ibu.

Ingat juga bahawa santan mengandungi cukup banyak lemak tepu. Di samping itu, beberapa produk santan bungkus telah menambah pemanis buatan. Pengambilan asid lemak jenuh dan gula dalam jumlah yang berlebihan sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan si kecil, Bun.

Jadi, santan boleh diberikan kepada bayi, selagi tidak terlalu kerap. Semasa memproses makanan dengan santan, anda juga disarankan untuk membuat santan daripada menggunakan santan bungkus.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai keselamatan memakan santan pada bayi atau mengenai makanan pelengkap lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?