Keluarga

Mengapa bayi tidak menangis semasa menangis?

Apabila kita menangis, kita akan menitiskan air mata. Namun, adakah anda sedar bahawa bayi yang baru lahir biasanya tidak meneteskan air mata ketika menangis? Untuk mengetahui puncanya, ayuh, lihat artikel berikut.

Menangis adalah cara untuk bayi berkomunikasi untuk menyampaikan apa yang mereka rasakan, seperti kelaparan, keletihan, kesakitan, mengantuk, atau ketidakselesaan kerana lampin mereka basah. Jadi, jangan terkejut, jumlah masa yang dihabiskan bayi menangis dalam sehari boleh sampai 2-3 jam.

Sebab Bayi Tidak Menangis Ketika Mereka Menangis

Tidak seperti orang dewasa, bayi yang baru lahir umumnya tidak akan menitiskan air mata ketika menangis. Keadaan ini sering membuatkan ibu bapa menjadi panik dan bimbang kerana bayi mereka menghadapi masalah penglihatan.

Ibu, bayi yang baru lahir menangis tanpa menitiskan air mata adalah perkara biasa dan tidak perlu dibimbangkan, bukan? Anda perlu tahu, bayi sebenarnya mempunyai air mata, tetapi air mata itu sangat sedikit sehingga hanya membuat mata mereka lembab.

Semasa bayi baru lahir, saluran air mata bayi masih belum terbentuk sepenuhnya, sehingga tidak dapat mengeluarkan banyak air mata ketika menangis. Saluran air mata ini akan berkembang seiring usia bayi.

Secara amnya, saluran air mata ini akan matang apabila mencapai usia 2-8 minggu. Barulah air mata mengalir dengan bebas.

Perkara yang perlu diperhatikan sekiranya bayi tidak menitiskan air mata

Walaupun dianggap normal, itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikannya, ya. Sekiranya anak kecil anda masih belum menitiskan air mata ketika berusia lebih dari 8 minggu, anda harus berjaga-jaga. Mungkin si kecil anda tersumbat di saluran air mata yang menghalang air mata mengalir keluar dengan baik.

Penyumbatan saluran air mata ini dicirikan oleh penampilan pelepasan mata dalam bentuk cecair kuning yang melekit yang menyerupai nanah. Selain itu, mata si kecil anda juga akan kelihatan kering dan merah.

Sekiranya saluran air mata bayi tersumbat, doktor biasanya akan menetapkan titisan mata atau salap untuk merawat keadaan ini. Anda juga boleh memberikan urutan lembut ke sudut mata si kecil menggunakan jari bersih atau kapas yang dicelupkan ke dalam air. Urutan ini akan mengeluarkan cecair dan membuka saluran air mata.

Selain itu, ketiadaan air mata dapat menjadi tanda bahawa anak kecil anda mengalami dehidrasi. Keadaan ini akan disertai oleh gejala muntah, kekerapan membuang air kecil, mulut kering, dan cirit-birit. Sekiranya si kecil menunjukkan gejala dehidrasi, pastikan pengambilan cecair mencukupi dengan memberi susu ibu atau formula.

Setelah mengetahui fakta di atas, sekarang anda tidak perlu panik lagi jika si kecil anda tidak menangis ketika menangis, bukan? Apabila si kecil bertambah tua, saluran air matanya akan terbentuk dengan sempurna dan dia sudah dapat menitiskan air mata dengan lancar.

Tetapi, jika bayi anda tidak menangis selepas 8 minggu atau mengalami gejala dehidrasi yang teruk, seperti demam, mulut sangat kering, dan air kencing berbau busuk yang lebih gelap, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found