Kesihatan

Influenza Vaccine - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin influenza adalah vaksin untuk mencegah selesema. Vaksinasi influenza dianjurkan dilakukan secara berkala setiap tahun untuk menjaga perlindungan vaksin yang optimal.

Satu jenis vaksin influenza di Indonesia dibuat dari virus influenza yang tidak aktif. Menyuntik vaksin influenza akan menjadikan tubuh menghasilkan antibodi yang dapat melawan virus influenza.

Terdapat dua jenis vaksin influenza, iaitu remeh dan vaksin empat segi. Vaksin remeh dapat memberikan perlindungan terhadap tiga jenis virus influenza, iaitu influenza A (H1N1), influenza A (H3N3), dan influenza B.

Sementara vaksin empat segi dapat memberikan perlindungan terhadap dua varian virus influenza A dan dua varian virus influenza B.

Tanda dagang vaksin influenza: Agrippal, Fluarix, Vaxigrip

Apa itu Vaksin Influenza

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin
ManfaatMencegah selesema
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vaksin influenza untuk wanita hamil dan menyusui Kategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada vaksin influenza diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menerima Vaksin Influenza

Berikut adalah perkara yang harus anda perhatikan sebelum menerima vaksin influenza:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin influenza tidak boleh diberikan kepada seseorang yang alergi terhadap ramuan dalam vaksin ini, susu getah, atau telur.
 • Beritahu doktor anda jika anda demam atau penyakit berjangkit lain, vaksinasi akan ditunda sehingga keadaan anda bertambah baik.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami gangguan sistem saraf, seperti Sindrom Guillain Barre (GBS). Vaksinasi influenza tidak digalakkan untuk orang dengan keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau sedang menderita gangguan pembekuan darah atau sawan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi setelah anda mendapat suntikan vaksin influenza.

Dos dan Jadual Vaksin Influenza

Sesuai dengan jadwal imunisasi yang dikeluarkan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), vaksin influenza adalah salah satu vaksin yang harus diberikan kepada anak-anak.

Dos untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun ialah 0.25 ml. Sementara itu, kanak-kanak berumur> 2 tahun dan dewasa adalah 0.5 ml.

Bagi kanak-kanak yang pertama kali menerima vaksin influenza pada usia 6 bulan hingga 8 tahun, vaksin diberikan 2 dos dengan selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu, maka vaksinasi diulang setiap tahun.

Bagi kanak-kanak berusia lebih dari 9 tahun dan orang dewasa, vaksin influenza cukup diberikan sekali dalam setahun.

Pada kanak-kanak atau orang dewasa yang mengalami gangguan sistem imun, vaksin influenza diberikan 2 dos dengan selang waktu sekurang-kurangnya 4 minggu, sehingga antibodi terbentuk dengan betul.

Cara memberi Vaksin Influenza

Sentiasa ikuti arahan dan cadangan doktor anda sebelum menerima vaksin influenza. Vaksin influenza akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pekerja kesihatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan (faskes). Ikuti jadual suntikan yang diberikan oleh doktor.

Vaksin influenza disyorkan untuk diberikan kepada beberapa pesakit dengan keadaan berikut:

 • Kanak-kanak dengan penyakit kronik, seperti asma, penyakit buah pinggang, sistem imun yang lemah, dan diabetes
 • Kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit metabolik, termasuk gangguan fungsi ginjal, kelemahan sistem imun, atau gangguan darah, seperti hemoglobinopati
 • Seseorang yang berisiko menular atau dijangkiti virus influenza, termasuk pekerja kesihatan
 • Semua kanak-kanak sihat berumur 6-23 bulan dan semua orang dewasa berumur 65 tahun ke atas

Pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 1 tahun, vaksin akan disuntik di otot paha, sementara pada anak yang berumur lebih dari 1 tahun dan orang dewasa, vaksin akan disuntik di otot deltoid yang terletak di lengan atas.

Interaksi Vaksin Influenza dengan Dadah Lain

Apabila digunakan dengan ubat imunosupresan, keberkesanan vaksin influenza dalam memberikan perlindungan terhadap virus dapat berkurang. Selain itu, rawatan dengan ubat antikoagulan, seperti warfarin, bersama dengan vaksinasi influenza dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Untuk mengelakkan kesan sampingan, selalu beritahu doktor tentang ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Influenza

Terdapat beberapa kesan sampingan yang dapat muncul setelah mendapat suntikan vaksin influenza, termasuk:

 • Sakit kepala atau pening
 • Demam ringan
 • Sakit atau kemerahan di tempat suntikan
 • Sakit otot, keletihan, dan kelemahan
 • Pengsan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Selain itu, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas suntikan vaksin influenza.