Kehidupan yang sihat

Ketahui Pelbagai Khasiat Ketawa untuk Kesihatan

Ketawa telah lama dipercayai sebagai ubat mujarab untuk kembalikan semangat dan jadikan seseorang lebih sihat. Di samping itu, ternyata terdapat pelbagai faedah ketawa apa yang anda perlu tahu.

Semasa anda ketawa, endorfin dilepaskan sehingga anda akan berasa lebih baik. Selain bermanfaat untuk kesihatan mental, ketawa juga memberi kesan positif pada banyak organ tubuh.

Menyokong Kesihatan Mental dan Fizikal

Berikut adalah beberapa faedah tawa untuk kesihatan yang anda dapat:

1. Mengurangkan tekanan

Ketawa dapat mengurangkan tahap tekanan yang anda alami. Semasa anda ketawa, beban di minda anda akan sedikit berkurang, sehingga anda akan merasa lebih lega. Ini disebabkan oleh penurunan pengeluaran hormon stres, seperti kortisol, epinefrin (adrenalin), dan dopamin, serta peningkatan pengeluaran endorfin ketika ketawa.

2. Jantung sihat

Ketawa juga boleh menyihatkan jantung. Penyelidikan menunjukkan bahawa ketawa dapat menurunkan hormon stres, mengurangkan keradangan di arteri, dan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam badan. Ini akan memberi kesan yang baik terhadap kesihatan jantung.

Beberapa faktor lain yang boleh menyebabkannya adalah ketika seseorang ketawa, akan terjadi peningkatan aliran oksigen dalam peredaran darah. Selain itu, ketawa juga akan mencetuskan pembebasan nitrogen oksida atau oksida nitrik. Nitrik oksida adalah bahan kimia yang melindungi jantung dengan mengurangkan keradangan dan mencegah pembentukan plak kolesterol.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Ketawa dapat meningkatkan bilangan dan fungsi sel dalam sistem imun. Peningkatan ini akan mempengaruhi kemampuan sistem imun untuk melawan jangkitan.

4. Mengurangkan kemurungan

Selain dapat mengurangkan tahap tekanan, ketawa juga dapat mengurangkan risiko kemurungan dan gangguan kecemasan. Ketawa dapat meneutralkan semua emosi negatif yang boleh menyebabkan kemurungan.

Walaupun manfaat kesihatan ketawa masih perlu dikaji lebih lanjut, tidak ada salahnya menghiasi hari anda dengan ketawa. Apabila menghadapi masalah, cubalah melihatnya dari sisi lain dan ketawakan "kebodohan" yang mungkin anda lakukan, sehingga anda dapat merasa lebih baik.

Anda juga boleh bergaul dengan orang-orang yang menyeronokkan, atau menonton rancangan komedi dan video lucu untuk mengetawakan ketawa anda.