Kehidupan yang sihat

Sukar untuk menumpukan perhatian, inilah cara menanganinya

Kemungkinan Anda sekali kurang tidur pada waktu malam, jadi ini menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian. Pmasih banyak kerja pejabat yang belum selesai dan kerja rumahditinggalkan.

Kesukaran menumpukan perhatian boleh mengganggu aktiviti harian, sama ada semasa belajar, bekerja, atau mengurus rumah tangga. Memahami pelbagai penyebab kesukaran untuk menumpukan perhatian akan membantu anda mengetahui cara menanganinya.

Mengenali Pelbagai Punca Penumpuan Kesukaran

Beberapa perkara boleh menyebabkan seseorang mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian, termasuk:

 • Melakukan pelbagai tugas sekaligus

  Menurut pakar, berbilang tugas atau melakukan beberapa tugas pada masa yang sama, dapat mematahkan tumpuan. Terdapat anggapan bahawa berbilang tugas dapat menyelesaikan lebih banyak tugas pada masa yang sama, tetapi sebenarnya memerlukan lebih banyak masa daripada menyelesaikan tugas satu persatu.

 • Tidak cukup tidur

  Tidur berperanan dalam proses kognitif, iaitu proses belajar dan berfikir. Tidur juga mempunyai fungsi menyatukan pelbagai kenangan. Kurang tidur boleh mengganggu tumpuan, kewaspadaan dan penyelesaian masalah, mengurangkan rentang fokus dan daya penaakulan, dan kesukaran mengingati peristiwa masa lalu.

 • Tugas yang membosankan

  Tugas yang membosankan dapat mengalihkan perhatian seseorang. Apabila anda bosan dengan tugas yang anda laksanakan, cubalah berehat sebentar dan lakukan aktiviti menyeronokkan yang lain. Contohnya, membuat teh atau coklat panas, makan makanan ringan, atau hanya bercakap dengan rakan kerja.

 • Sibuk dengan alat

  Alat ia dapat membantu memudahkan aktiviti harian. Namun, jangan gunakan alat berlebihan kerana boleh memberi kesan negatif. Pada masa ini, internet dan alat adalah salah satu gangguan yang paling biasa. Tidak sedikit orang yang terlepas bas, kereta api atau kapal terbang kerana terlalu banyak menonton alat.

 • Banyak berfikir

  Selalunya seseorang memikirkan beberapa perkara sekaligus. Contohnya, masalah kewangan, perbualan yang tidak menyenangkan dengan rakan sekerja, dan vitamin yang mesti diambil. Banyak perkara yang difikirkan sekaligus dapat menyukarkan seseorang untuk menumpukan perhatian pada pekerjaan yang mesti dilakukan. Selain itu, aduan kesukaran untuk berkonsentrasi juga disebabkan oleh gejala kelesuan atau keletihan yang melampau.

Petua Meningkatkan Kepekatan

Jangan biarkan kesukaran tumpuan mengganggu prestasi harian. Agar aktiviti anda dapat berjalan dengan baik, berikut adalah beberapa petua yang dapat dilakukan untuk meningkatkan daya tumpuan:

 • Fokus pada satu tugas dan hadkan alat

  Untuk lebih mudah menumpukan perhatian, cubalah lebih berhati-hati dalam memilih tugas. Elakkan melakukan sesuatu yang sukar pada masa yang sama dan tetapkan masa untuk mengakses atau menyentuh internet alat. Sekiranya anda merasa perlu, pindah ke lokasi kerja yang tidak mempunyai akses internet untuk sementara waktu.

 • Tidur yang mencukupi dan kerap

  Walaupun kurang tidur boleh memberi kesan buruk terhadap konsentrasi, terlalu banyak tidur dapat memberi kesan negatif. Untuk berkonsentrasi secara optimum, cubalah tidur lena pada waktu yang hampir sama setiap hari. Sekiranya perlu, gunakan penggera untuk mengingatkan anda waktu tidur dan waktu bangun.

 • Luangkan masa untuk berehat

  Sekiranya sukar untuk menumpukan perhatian kerana kebosanan, anda harus mengganggu kesibukan anda dengan berjalan di luar selama kira-kira 10 minit, atau makan makanan dan minuman kegemaran anda. Kaedah ini cukup berkesan untuk menghilangkan kebosanan, sehingga kepekatan meningkat lagi.

 • Makan makanan sihat

  Untuk kepekatan yang optimum, pastikan anda mendapat pengambilan makanan dengan pemakanan seimbang. Kelaparan atau diet yang ketat akan mengganggu konsentrasi. Terdapat beberapa jenis makanan yang dapat membantu meningkatkan kepekatan, termasuk jeruk, wortel, bayam, dan sayur-sayuran hijau.

Agar konsentrasi tetap optimum, jangan lupa juga memberi otak masa untuk berehat secukupnya. Kesukaran menumpukan perhatian boleh menyebabkan kerja anda terganggu. Oleh itu, cubalah melakukan perkara yang menyeronokkan untuk meningkatkan daya tumpuan anda semula.