Kehidupan yang sihat

Cascara, Kulit Buah Kopi Kaya dengan Manfaat Kesihatan

Cascara mungkin tidak banyak diketahui oleh masyarakat Indonesia. Kulit buah kopi yang banyak dimakan sebagai teh herba mempunyai rasa yang menyegarkan. Bukan hanya itu, cascara juga mengandungi pelbagai nutrien dan antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh.

Cascara dibuat dari kulit buah kopi dan sering diproses dan dimakan sebagai teh herba. Selain rasanya yang menyegarkan, cascara atau ceri kopi Ia juga terkenal dengan aroma khasnya.

Sebilangan orang yang mencubanya menilai teh cascara mempunyai aroma yang hampir sama dengan epal, pic, jeruk, dan kayu manis.

Manfaat Cascara untuk Kesihatan

Cascara mengandungi banyak Oleh itu, teh cascara dianggap sebagai salah satu minuman yang baik untuk kesihatan.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan cascara yang anda dapat:

1. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Cascara dikenali baik untuk pencernaan. Kelebihan cascara ini dapat digunakan untuk mencegah dan merawat sembelit atau sembelit. Selain itu, cascara juga kaya dengan antioksidan yang dapat menyokong pertumbuhan bakteria baik atau probiotik di dalam usus.

Beberapa penyelidikan juga menyatakan bahawa pengambilan teh yang mengandung antioksidan tinggi, seperti teh hijau dan cascara, dapat melegakan gejala penyakit ulser peptik dan radang usus.

2. Menghambat pertumbuhan sel barah

Cascara kaya dengan antioksidan, terutama polifenol, yang baik untuk mencegah kerosakan sel dan tisu dari terkena radikal bebas. Antioksidan adalah salah satu jenis bahan yang dapat mencegah pertumbuhan sel barah.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa makanan atau minuman yang tinggi antioksidan, termasuk teh cascara, dapat mengurangi risiko terkena barah. Walau bagaimanapun, kebaikan cascara yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

3. Menjaga kesihatan jantung

Bukan hanya kaya dengan antioksidan polifenol, teh cascara juga mengandungi banyak asid kolorogenik. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa bahan-bahan ini diketahui baik untuk mengurangi keradangan, menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), dan mencegah penyumbatan pada saluran darah.

Kesan ini menjadikan cascara baik untuk dimakan untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung.

4. Menurunkan kadar gula dalam darah

Penggunaan kopi dan teh, termasuk teh cascara, diketahui dapat menurunkan dan mengawal kadar gula dalam darah. Beberapa penyelidikan juga menyatakan bahawa pengambilan teh dan kopi dapat mengurangkan risiko ketahanan insulin dan diabetes jenis 2.

Namun, untuk menjadi lebih sihat, cubalah untuk tidak menambahkan gula atau pemanis tambahan pada teh cascara.

5. Menjaga fungsi dan kesihatan otak

Teh Cascara juga dikenal baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan dan fungsi otak. Ini berkat kandungan antioksidan dan kafein di cascara. Kafein adalah perangsang yang dapat meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta melawan rasa mengantuk.

Tidak hanya itu, beberapa penyelidikan juga menunjukkan bahawa pengambilan kopi dan teh, termasuk teh cascara, dapat mengurangi risiko penurunan fungsi otak yang menyebabkan demensia atau demensia pikun.

Walau bagaimanapun, kafein dalam teh cascara boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sukar tidur, berdebar-debar dada, dan perasaan cemas. Oleh itu, orang yang mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti gangguan kecemasan, perlu mengehadkan pengambilan minuman berkafein, seperti kopi dan teh cascara.

Cara Menikmati Teh Cascara

Teh Cascara boleh dinikmati hangat atau sejuk. Berikut adalah kaedah memproses teh cascara yang boleh anda cuba:

  • Tuangkan 3 sudu besar cascara kering ke dalam cawan.
  • Masukkan air panas secukupnya dan tunggu selama 5-7 minit sehingga warna air curam mula berubah.
  • Saring teh dan teh cascara yang hangat siap dinikmati.
  • Sekiranya anda ingin menikmati teh cascara sejuk, anda boleh menambah ais ke teh cascara.

Teh Cascara adalah minuman sihat yang boleh diminum oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kesan sampingan kafein di dalamnya, anda harus menghadkan pengambilan teh cascara, tidak lebih dari 2-3 cawan sehari.

Usahakan juga untuk tidak minum teh cascara sebelum tidur pada waktu malam, kerana boleh menyukarkan anda untuk tidur.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah kesihatan teh cascara atau mempunyai keadaan perubatan tertentu dan ingin memastikan sama ada cascara selamat untuk dimakan, anda boleh berjumpa doktor.