Kesihatan

Ketahui pelbagai jenis makanan yang menyebabkan asid urik tinggi

Tahap asid urik dalam darah sangat dipengaruhi oleh makanan yang kita makan. Sementara itu, asid urik yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan tubuh. Oleh itu, kenali makanan apa yang menyebabkan gout, supaya anda lebih berhati-hati dalam memilih makanan yang ingin anda makan.

Asid urik dihasilkan secara semula jadi oleh badan apabila memecah purin yang terdapat dalam makanan kita. Tahap purin dalam makanan berbeza-beza, ada yang tinggi dan ada yang rendah. Sekarang, Semakin banyak makanan yang tinggi kandungan purin, semakin banyak kadar asid urik yang dihasilkan oleh badan.

Jadilahberapa banyak makanan yang menyebabkan asid urik tinggi

Berikut adalah makanan yang menyebabkan gout yang harus dielakkan agar kadar asid urik dalam darah tidak melonjak:

1. Makanan Laut

Walaupun makanan laut mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, penghidap gout disarankan untuk tidak memakan makanan laut yang mengandungi banyak purin. Sebahagiannya termasuk kerang, ikan bilis, sarden, tuna, tiram, udang, udang karang, atau ketam.

Sekiranya anda ingin makan makanan laut yang kaya dengan nutrien tetapi rendah purin, salmon adalah pilihan yang tepat.

2. Daging merah

Daging merah seperti daging lembu, daging babi, dan domba memang tinggi protein, tetapi daging ini diklasifikasikan sebagai makanan penyebab gout kerana kandungan purinnya yang tinggi.

Sekiranya anda ingin mengekalkan kadar asid urik darah, anda boleh mengganti sumber protein dalam makanan anda dengan sumber protein ayam atau sayuran, seperti kacang soya dalam tempe dan tauhu.

3. Kekacang

Daging ayam seperti ayam dan itik umumnya selamat untuk penghidap gout. Walaupun kadar purin pada ayam belanda dan angsa agak tinggi, penggunaannya perlu dibatasi oleh penghidap gout.

4. Jeragat

Jerawat, seperti hati sapi, otak daging sapi, dan usus ayam, juga merupakan salah satu makanan yang menyebabkan gout yang harus dielakkan. Ini kerana jeroan mempunyai kadar purin yang sangat tinggi dan boleh menyebabkan serangan gout akut apabila dimakan oleh pesakit yang telah lama menderita gout.

5. Minuman manis

Minuman bergula, seperti soda dan minuman yang dibungkus, dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah. Sebilangan besar minuman ini mengandungi fruktosa yang dapat merangsang pengeluaran asid urik dalam badan.

Selain itu, minuman beralkohol, terutama bir, juga dapat meningkatkan kadar asid urik dalam badan. Selain mengandungi banyak purin, bir juga menyukarkan tubuh mengeluarkan asid urik dari darah.

Selain makanan di atas, terdapat juga beberapa makanan penyebab gout lain yang perlu dibatasi pada penghidap gout, iaitu produk susu yang tinggi lemak, seperti ais krim, susu, dan keju.

Asid urik yang berlebihan dalam darah boleh menjadi tidak simptomatik. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh mencetuskan gout atau gout gout, iaitu artritis yang disebabkan oleh penumpukan kristal asid urik. Selain itu, asid urik yang berlebihan juga dapat terkumpul dan membentuk batu ginjal.

Pada penderita gout yang lama, kenaikan kadar asid urik dalam darah kerana pengambilan makanan penyebab gout dapat menyebabkan serangan akut yang ditandai dengan kesakitan yang teruk. Keadaan ini boleh mengganggu sehingga menyebabkan penghidapnya tidak dapat tidur.

Oleh itu, pengambilan makanan yang menyebabkan gout perlu dihadkan, terutama bagi orang yang sudah mempunyai kadar asid urik yang tinggi. Sekiranya sebelum ini anda mempunyai sejarah gout, periksa tahap asid urik anda secara berkala kepada doktor.

Di samping itu, makan makanan yang kaya serat dan memenuhi keperluan cecair anda, sekurang-kurangnya 8-10 gelas, setiap hari. Jangan lupa bersenam secara teratur untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

Sekiranya anda sering makan makanan yang menyebabkan gout dan mengalami gejala gout, atau mungkin gout Anda semakin kerap berulang, anda perlu berjumpa doktor. Sekiranya hasil pemeriksaan tahap asid urik anda tinggi, doktor akan memberi anda ubat penurun asid urik dan menyesuaikan diet anda.