Kesihatan

Kenali Bahan-Bahan di Pad Berbahaya

sekali pandangpembalut akan dilihat hampir sama antara satu sama lain. Tetapi, jangan membuat pilihan yang salah, kamu tahu. Salah satu cara untuk mengenali pembalut berbahaya adalah dengan baca bahan yang terdapat di dalamnya.  

Penggunaan pembalut yang mengandungi bahan-bahan tertentu bukan hanya dapat menyebabkan kerengsaan, tetapi juga dipercayai membahayakan kesihatan organ intim. Oleh itu, mari kita kenal pasti ciri-ciri pembalut berbahaya.

Berhati-hati dalam Memilih dan Mengecam Bahan Pembalut

Pembalut digunakan untuk mengumpulkan darah dari faraj semasa haid atau haid. Selain itu, pembalut juga dapat digunakan setelah melahirkan, keguguran, setelah operasi di kawasan wanita, atau dalam keadaan lain yang menyebabkan pendarahan vagina.

Pembalut biasanya diperbuat daripada kapas. Selain kapas, ada bahan atau bahan lain yang ditambahkan pada pembalut. Sebahagian daripadanya dipercayai membahayakan kesihatan. Pembalut berbahaya ini adalah:

1. Gas klorin

Gas klorin biasanya digunakan dalam proses pemutihan. Penggunaan klorin dalam proses pembuatan pembalut dianggap tidak selamat, kerana gas klorin dapat menghasilkan dioksin karsinogenik, yang berpotensi menyebabkan barah.

2. Wangian tambahan

Sebilangan pengeluar pembalut menambahkan wangian pada produk kebersihan mereka kerana dipercayai menyembunyikan bau darah semasa haid.

Sebenarnya, penambahan wangian dalam produk serbet tidak diperlukan. Selain keberkesanannya yang tidak terbukti, menambahkan wangian pada pembalut wanita sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan kulit di kawasan wanita.

3. Racun Makhluk Perosak

Mungkin ramuan ini tidak tersenarai di dalam bungkusan produk. Walau bagaimanapun, sebilangan pembalut mengandungi racun perosak. Pembalut yang mengandungi racun perosak dianggap berbahaya bagi kesihatan kerana boleh menyebabkan reaksi alergi dalam bentuk gatal, kemerahan, sakit, dan bengkak.

4. Pewarna

Produk yang digunakan di kawasan sensitif wanita tidak boleh mengandungi pewarna. Itulah sebabnya pembalut yang mengandungi pewarna dianggap berbahaya dan tidak digalakkan.

Oleh karena kekhawatiran bahawa pembalut di Indonesia mengandung klorin, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah menyatakan bahawa kadar klorin yang terdapat di dalam pembalut di pasaran masih dalam batas yang aman.

Perhatikan ini semasa menggunakan pembalut

Walaupun anda menggunakan pembalut yang telah dinyatakan selamat, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk mengurangkan risiko masalah kesihatan ketika menggunakan pembalut, seperti:

Menjaga kebersihan organ intim

Semasa anda sedang haid, jaga kebersihan organ intim anda dengan menukar tuala wanita setiap 3-4 jam. Tukar alas dengan lebih kerap jika anda mengalami pendarahan yang banyak. Tujuannya adalah untuk mengelakkan perkembangan bakteria dan bau busuk.

Selain itu, selalu bersihkan organ intim dengan air mengalir ketika menukar pembalut, ketika mandi, setelah membuang air kecil atau buang air besar.

Pilih pembalut dengan penyerapan yang sesuai

Pilih serbet kebersihan yang penyerapannya sesuai dengan jumlah darah yang keluar semasa haid. Penggunaan tuala wanita dengan daya serap tambahan semasa haid tidak digalakkan, kerana akan membuat anda jarang menukar tuala wanita. Ini boleh menyebabkan jangkitan.

Semasa memilih pembalut, perhatikan bahan-bahan yang terdapat di dalamnya. Sekiranya ragu atau bimbang, gunakan alas kapas yang boleh dicuci atau cawan haid sebagai alternatif. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai jenis pembalut yang paling selamat dan sesuai untuk anda.