Kehidupan yang sihat

Jangan Panik, Lakukan Ini Jika Digigit Ular

Pengembaraan di alam liar di kawasan tertentu boleh membawa risiko, seperti digigit ular berbisa. Keadaan ini adalah keadaan perubatan yang tergolong dalam keadaan darurat kerana boleh menyebabkan kehilangan nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

Pada dasarnya, mengusir racun atau racun adalah usaha ular untuk melumpuhkan mangsa. Biasanya, ular akan menggigit jika merasa terganggu atau terancam. Tanpa rawatan yang betul, racun ular boleh membawa maut.

Pertolongan Cemas untuk Mangsa Snakebite

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mencatatkan bahawa terdapat lebih daripada 100,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia kerana gigitan ular. Itulah sebabnya penting untuk mengetahui apa yang harus dilakukan jika anda atau seseorang yang anda bersama digigit oleh ular. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

 • Tenang dan tinggalkan segera atau bawa mangsa ke kemudahan kesihatan terdekat untuk mendapatkan bantuan.
 • Perlu diingat bentuk, warna dan ukuran ular yang menggigit anda.
 • Sekiranya anda adalah orang dengan orang yang digigit ular, jangan biarkan mangsa bersendirian.
 • Jangan sekali-kali menyedut racun ular dari badan mangsa. Juga, jangan letakkan apa-apa ke kawasan yang digigit ular, termasuk bahan kimia, ais, atau benda hangat.
 • Untuk mengelakkan racun merebak ke kawasan tubuh yang lain, cubalah agar kawasan yang digigit ular tidak bergerak.
 • Longgarkan pakaian jika boleh.
 • Bebaskan kawasan gigitan dari objek seperti perhiasan atau kasut.
 • Elakkan minum minuman beralkohol atau berkafein. Kedua-duanya berisiko meningkatkan penyerapan racun ular oleh badan.

Pesakit yang digigit ular biasanya perlu diperhatikan di hospital, sekurang-kurangnya 24 jam. Ini perlu kerana antitoksin ini boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk (anafilaksis) pada sesetengah orang. Oleh itu, ubat ini hanya boleh diberikan oleh pegawai perubatan profesional. Di hospital, mangsa akan diberi IV jika tekanan darah turun dengan ketara. Di samping itu, pemindahan darah boleh diberikan kepada pesakit yang kehilangan banyak darah.

Kesakitan yang dialami dalam tempoh pemulihan biasanya dapat diatasi dengan mengambil ubat penahan sakit. Secara umum, orang dewasa yang digigit ular memerlukan waktu lebih lama untuk pulih daripada kanak-kanak yang biasanya memerlukan sekitar 1-2 minggu pemberian ubat anti-racun atau serum anti-racun. Walau bagaimanapun, masa pemulihan mungkin berbeza-beza bergantung pada jenis ular yang sedikit.

Cara Mencegah Gigitan Ular

Memandangkan risiko yang sangat berbahaya, penting untuk mengetahui cara mencegah diri anda atau pasangan anda daripada digigit ular. Lakukan kaedah di bawah:

 • Sekiranya anda melihat ular, jangan sekali-kali mengganggunya, seperti mendekat dan menyentuhnya, mengangkat atau melempar batu ke arahnya.
 • Sebaiknya jangan bergerak jika anda secara tidak sengaja mendapati diri anda atau melihat ular melintas, sehingga ular itu tidak merasa terancam.
 • Pakai seluar panjang dan kasut ketika melakukan perjalanan ke tempat yang disyaki ular, seperti hutan, kebun, atau sawah.
 • Perhatikan tanda-tanda di sekitar tempat Anda berada, terutama berkenaan dengan amaran terhadap ular.
 • Jangan sekali-kali meletakkan tangan anda di lubang batu atau celah. Gunakan cabang atau tongkat untuk mencari sesuatu.
 • Semasa bertualang dan ingin mendirikan khemah, anda harus memilih tempat yang jauh dari paya, kawasan tanah basah dan tempat yang disyaki sarang ular.

Risiko digigit ular lebih besar ketika di alam liar, tetapi boleh juga terjadi di kawasan perumahan, bahkan di dalam rumah. Jangan panik jika anda melihat orang lain atau anda digigit ular. Segera jalankan pertolongan cemas seperti yang dijelaskan di atas, kemudian segera bawa dia ke hospital atau pusat kesihatan terdekat untuk rawatan lebih lanjut.