Keluarga

Perkara yang mempengaruhi rasa susu ibu

Adakah Busui tahu bahawa rasa susu ibu boleh berubah? Perubahan ini boleh berlaku disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari kebiasaan harian hingga penyakit tertentu. Lihat artikel berikut untuk mengetahui perkara apa yang boleh mempengaruhi rasa susu ibu.

Secara amnya, susu ibu mempunyai rasa manis yang menyerupai susu kacang badam dan teksturnya berkrim. Kemanisan susu ibu dipengaruhi oleh kandungan laktosa di dalamnya, sementara teksturnya dipengaruhi oleh kandungan lemaknya. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, terdapat perisa tambahan dalam susu ibu.

Berikut adalah 7 perkara yang boleh mempengaruhi rasa susu ibu

Selain manis dan berkrimRasa susu ibu juga dipengaruhi oleh makanan yang dimakan oleh Busui setiap hari, terutama makanan yang terasa atau berbau agak menyakitkan.

Jadi, ketika Busui makan makanan yang sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, atau rempah-rempah tertentu, si kecil anda juga dapat merasakan keenakan makanan ini.

Sebenarnya, jika Busui kerap makan makanan sihat sambil memberi penyusuan susu ibu yang eksklusif, anak anda akan lebih mudah menerima makanan pelengkap yang sihat kerana mereka terbiasa dengan selera.

Namun, rasa susu ibu juga boleh berubah kerana faktor-faktor tertentu. Perubahan rasa susu ibu ini menjadikan bayi kurang menyusu atau bahkan enggan menyusu. Faktor-faktor ini adalah:

1. Hormon

Perubahan tahap hormon dalam badan, seperti haid atau hamil lagi ketika menyusu, boleh mempengaruhi rasa susu ibu. Busui tidak perlu risau kerana susu yang dihasilkan masih selamat untuk diberikan kepada si kecil anda selagi keadaan fizikal Busui sihat dan tidak dalam kehamilan berisiko tinggi.

2. Sukan

Senaman semasa menyusu adalah disyorkan. Namun, jika Busui bersenam terlalu keras, rasa susu ibu mungkin berubah, kamu tahu. Perubahan ini berlaku disebabkan oleh penumpukan asid laktik di dalam badan dan rasa asin peluh di payudara sekiranya Busui menyusui sejurus selepas bersenam.

Untuk mengelakkan perubahan rasa susu ibu, Busui disarankan untuk bersenam dengan intensiti ringan atau ringan. Juga, pastikan Busui mengelap peluh payudara sebelum menyusu atau mengeluarkan susu ibu.

3. Rokok dan minuman beralkohol

Satu kajian menyatakan bahawa ibu yang merokok semasa menyusu akan menghasilkan susu ibu dengan rasa dan aroma yang menyerupai rokok. Selain itu, rasa dan aroma susu ibu juga boleh berubah sekiranya Busui meminum minuman beralkohol.

Untuk mengelakkan perubahan rasa susu ibu ini, Busui disyorkan untuk berhenti merokok dan tidak minum alkohol semasa menyusu. Sekiranya ini sukar, cuba elakkan keduanya selama 2 jam sebelum memberi makan bayi, untuk meminimumkan perubahan rasa susu ibu.

4. Ubat

Pengambilan ubat dari doktor semasa menyusu sebenarnya cukup selamat. Walau bagaimanapun, antibiotik, seperti metronidazole, dapat membuat susu ibu terasa pahit. Biasanya bayi akan cerewet dan enggan menyusu ketika ibu mengambil ubat ini.

5. Jangkitan payudara

Rasa susu ibu akan berubah sekiranya Busui mengalami jangkitan payudara atau mastitis. Susu ibu yang dihasilkan dalam keadaan ini akan terasa lebih masin dan lebih tajam. Walaupun begitu, Busui masih boleh menyusui si kecil walaupun dia mengalami mastitis.

Walau bagaimanapun, bayi mungkin enggan memberi makan dari payudara yang dijangkiti. Keadaan ini perlu dirawat dengan antibiotik, jadi Busui harus berjumpa doktor

6. Susu ibu yang beku

Menyimpan susu ibu dengan membekukannya peti sejuk beku kadang-kadang boleh mengubah bau dan rasa susu ibu semasa dicairkan. Busui tidak perlu risau, kerana ini cukup semula jadi, Macam mana boleh jadi.

Susu ibu mengandungi lipase, enzim yang dapat memecah zat berlemak dalam susu agar lebih mudah dicerna dan diserap oleh tubuh bayi. Aktiviti enzim ini akan meningkat apabila susu ibu membeku dan menimbulkan rasa masam dan aroma seperti sabun.

Untuk mengurangkan perubahan rasa, pastikan Busui menyatakan, menyimpan dan mencairkan susu ibu dengan cara yang betul.

7. Produk penjagaan kulit

Losyen, minyak wangi, sabun, minyak, atau salap yang Busui letakkan di payudara akan memberi rasa yang berbeza kepada susu ibu ketika anak anda makan secara langsung. Jadi, sebelum menyusu, pastikan membersihkan kawasan puting susu terlebih dahulu, ya.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh mempengaruhi rasa susu ibu. Sebilangan besar keadaan di atas sebenarnya cukup selamat dan masih membenarkan ibu menyusu memberi susu ibu kepada bayi mereka. Namun, jika anak kecil anda benar-benar tidak mahu menyusu, segera berjumpa doktor, ya.