Kehidupan yang sihat

Petua Memilih Bra yang Selesa

Memilih coli yang selesa bukanlah sesuatu yang mudah. Bra yang baik secara amnya dapat menyokong dan memelihara payudara. Untuk dapat memilih coli yang selesa, anda perlu menyesuaikan ukuran bra dengan bentuk dan ukuran payudara anda.

Satu tinjauan menunjukkan bahawa sekitar 80% wanita memakai bra atau bra yang salah. Sebenarnya, penggunaan coli yang tidak sesuai bukan sahaja menimbulkan rasa tidak selesa, tetapi juga memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Cara Mengetahui Ukuran Anda dan Memilih Bra yang Tepat

Demi keselesaan, penting untuk mengetahui ukuran coli yang betul dan sesuai dengan bentuk dan ukuran payudara. Ukuran payudara dapat dinilai dari dua kategori, iaitu ukuran lilitan payudara dan ukuran payudara cawan.

Untuk lilitan dada, ukuran bra terdiri daripada sejumlah kiraan, misalnya 32, 34, dan 36. Sementara itu, ukuran cup bra umumnya menggunakan huruf, iaitu AA, A, B, C, D, dan DD.

Untuk menentukan ukuran coli yang sesuai, anda boleh melakukannya dengan dua cara, iaitu:

Mengukur lilitan dada

Peregangkan pita pengukur atau pita pengukur tepat di bawah dada untuk mendapatkan ukuran payudara. Sekiranya hasilnya genap, tambahkan 4 inci, sementara jika hasilnya ganjil, tambah 5 inci.

Contohnya, jika hasil pengukuran payudara anda adalah 32 inci, maka ukuran bra yang tepat untuk anda adalah 36. Untuk bahagian dada 33 inci, ukuran bra yang betul adalah 38.

Ukur lilitan dada

Setelah mengukur payudara, peregangkan pita pengukur tepat di atas dada anda. Setelah keputusan diperoleh, hitung bezanya dengan hasil pengukuran lilitan dada, misalnya 33 inci (lilitan dada) - 31 inci (lilitan dada) = 2 inci.

Sekiranya perbezaannya adalah 0 inci, maka ukuran cawan payudara anda adalah AA. Sekiranya perbezaannya adalah 1 inci menggunakan cawan A, perbezaan 2 inci menggunakan cawan B, perbezaan 3 inci menggunakan cawan C, perbezaan 4 inci menggunakan cawan D, dan perbezaan 5 inci menggunakan cawan DD.

Ciri-ciri Ukuran Bra yang Tidak Betul

Memakai coli atau coli yang terlalu ketat atau terlalu longgar boleh menyebabkan masalah kesihatan. Ini kerana coli tidak dapat menyokong payudara dengan betul semasa penggunaan.

Untuk mengenal pasti coli yang anda gunakan tidak betul, perhatikan tanda-tanda berikut:

1. Tanda merah muncul di kulit

Tanda merah pada kulit boleh disebabkan oleh coli yang terlalu ketat atau wayar menekan pada payudara. Sekiranya anda ingin memilih coli dengan wayar, pilihlah bra yang sesuai dengan lekuk payudara, supaya payudara tidak ditekan.

2. Tali senang diluncur

Tali atau tali coli tidak boleh tergelincir dengan mudah dan selalu berada di bahu, dan tidak menyebabkan kemerahan. Sekiranya tali yang anda pakai mudah tergelincir dari bahu, ini bermaksud tali terlalu longgar. Ini pasti akan mengurangkan keselesaan anda.

3. Tidak menyokong payudara

Cawan Bra mesti dapat menyokong seluruh payudara tanpa menimbulkan rasa sesak, tetapi juga tidak meninggalkan celah. Sekiranya terdapat jurang antara payudara dan bra semasa membongkok, ini bermakna cawan coli terlalu besar.

4. Bra mudah beralih

Bra yang sesuai tidak boleh diangkat ketika membongkok, mengangkat tangan, atau melompat. Sekiranya kedudukannya berubah setiap kali anda bergerak, itu bererti ia bukan ukuran yang tepat.

Selain itu, kedudukan cangkuk bra di bahagian belakang mestilah selari dan tidak melengkung. Sekiranya melengkung, ini bermaksud bahawa coli tidak selesa sepenuhnya dan akan merasa tidak selesa ketika dipakai.

5. Tidak sesuai dengan bentuk payudara

Pada masa ini, terdapat pelbagai jenis coli yang dapat disesuaikan dengan bentuk payudara dan tujuan penggunaannya. Sebagai contoh, tolak bra ke atas, lancar, sukancoli, bra kejururawatan, dan sebagainya.

Oleh itu, kenali pelbagai jenis coli dan kegunaannya masing-masing supaya pemilihan coli dapat disesuaikan dengan jenis payudara dan aktiviti yang anda lakukan. Contohnya, untuk ibu menyusu, anda boleh memilih coli khas untuk ibu menyusu.

Ukuran bra atau bra yang salah juga boleh memberi kesan kepada kesihatan tulang belakang. Contohnya, coli yang terlalu ketat boleh menyebabkan tulang belakang terasa kaku kerana sukar bergerak.

Selain itu, coli yang terlalu longgar boleh menjadikan otot leher dan punggung atas anda harus bekerja lebih kuat untuk menopang berat payudara anda. Akibatnya, anda berisiko mengalami sakit kepala belakang atau sakit di kawasan leher.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai payudara anda, seperti sakit, luka pada puting anda, bengkak, atau merasakan benjolan, tanyakan kepada doktor anda. Doktor juga boleh mencadangkan jenis bra tertentu yang sesuai dengan keadaan payudara anda, jika diperlukan.