Kehidupan yang sihat

Cara Memilih Sunblock yang Baik

Pilihan raya pelindung matahari Penting untuk melakukan pekerjaan dengan baik untuk mengoptimumkan perlindungan kulit dari sinaran berbahaya matahari. Pada asasnya, penggunaan pelindung matahari bertujuan untuk menghalau sinar ultraviolet agar tidak merosakkan kulit.

Ramai yang menyimpulkan bahawa memilih pelindung matahari atau pelindung matahari Mana yang baik bergantung pada seberapa banyak SPF di dalamnya, sedangkan kandungan SPF hanya satu dari banyak pertimbangan lain. Apa yang lebih disyorkan untuk dilakukan adalah menggunakan pelindung matahari secara berkala.

Secara amnya, ramuan produk pelindung matahari terbahagi kepada kategori kimia dan fizikal berdasarkan sifat kerjanya. Bahan pelindung matahari kimia berfungsi dengan menukar sinar ultraviolet (UV) menjadi panas, sehingga tidak membahayakan kulit. Sebaliknya, bahan pelindung matahari fizikal dapat memantulkan sinar ultraviolet agar tidak merosakkan sel kulit.

Gunakan pelindung matahari atau pelindung matahari harus dilakukan secara berkala, terutama oleh orang yang melakukan banyak aktiviti luar dan terdedah kepada banyak pendedahan cahaya matahari. Mengubah warna kulit menjadi lebih gelap adalah usaha semula jadi tubuh untuk mencegah kerosakan sel yang boleh mengakibatkan barah kulit.

Memerhatikan Kandungan pelindung matahari

Telah diketahui bahawa pendedahan jangka panjang terhadap sinar ultraviolet A (UVA) dan ultraviolet B (UVB) boleh mencetuskan barah kulit. Oleh itu, dalam memilih produk pelindung matahari atau pelindung matahari Yang baik harus memperhatikan keberkesanannya dalam menyekat sinar UVA dan UVB pada masa yang sama. Agar produk pelindung matahari agar lebih berkesan, biasanya beberapa bahan berikut akan ditambahkan kepadanya:

 • Ekamsule

  Sunblock dengan bahan ekamsule dapat menyekat sinar UVA dan UVB, boleh digunakan untuk berenang, dan berisiko rendah menjengkelkan kulit.

 • Avobenzon

  Dalam memilih bahan pelindung matahari Yang baik mesti stabil ketika cahaya matahari memukulnya. Sekiranya tidak, keberkesanannya dalam melindungi kulit dipersoalkan. Salah satu bahan yang termasuk dalam kategori ini adalah avobenzon. Bahan ini dapat menyekat sinar UVA, tetapi tidak berkesan terhadap sinar UVB. Walaupun jarang berlaku, ramuan ini boleh menyebabkan dermatitis pada beberapa orang.

 • Benzofenon

  Benzofenon sering bercampur dengan oksibenzon dan dioksibenzon, yang merupakan bahan biasa yang digunakan dalam pelindung matahari. Bahan ini berfungsi dengan menyerap sinar UVA dan UVB dan menukarnya. Selain berkesan, benzofenon boleh juga digunakan untuk berenang. Walaupun begitu, pelindung matahari dengan kandungan bahan-bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan kulit pada sesetengah orang.

 • Titanium dioksida dan zink oksida

  Bahan-bahan yang banyak digunakan dalam produk pelindung matahari ialah titanium dioksida dan zink oksida. Kedua-duanya adalah bahan yang telah lama digunakan sebagai blok bangunan pelindung matahari. Kelebihan lain titanium dioksida dan zink oksida adalah kemampuan kedua-duanya untuk memantulkan sinar UV yang melanda kulit.

  Kedua-dua ramuan ini terbukti selamat dan berkesan untuk kulit dalam mencegah kesan negatif cahaya matahari. Namun, kerana ia termasuk dalam bahan pelindung matahari fizikal, penggunaan kedua-dua bahan ini cenderung meninggalkan noda putih (pelakon putih) pada kulit.

Perkara Lain Perlu dberi perhatian

Selain memilih bahan sokongan pelindung matahari sesuai, perhatikan juga perkara berikut:

 • SPF minimum 30

  Pastikan memilih pelindung matahari dengan SPF (faktor perlindungan cahaya matahari) sekurang-kurangnya pada 30. Nombor SPF merujuk kepada tahap perlindungan terhadap sinar UVB. SPF 15 dapat menyekat 93 peratus UVB, SPF 30 menyekat 97 peratus UVB, SPF 50 menyekat 98 peratus UBV, dan SPF 100 menyekat 99 peratus UVB.

 • kalis air tidak bermaksud kalis air

  Tidak ada pelindung matahari itu betul-betul kalis air', kerana terdedah kepada air, pelindung matahari akan dikeluarkan dari kulit. Niat untuk kalis air dalam pembungkusan pelindung matahari adakah produk boleh digunakan selama 40-80 minit semasa berenang atau berpeluh. Tetapi setelah bangun dari kolam atau dua jam sekali, pelindung matahari mesti dipohon semula.

 • pelindung matahari untuk kulit sensitif

  Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, pilihlah pelindung matahari dengan kandungan zink oksida dan titanium dioksida. Kedua-dua bahan ini termasuk dalam bahan pelindung matahari fizikal, sehingga tidak menyerap ke dalam kulit. Selain itu, pilih pelindung mataharik dilabel hypoallergenic dan tidak berbau kerana lebih selamat untuk kulit sensitif.

 • Tekstur pelindung matahari mengikut jenis kulit

  Sekiranya kulit anda berminyak, pilih pelindung matahari Tekstur gel kerana ringan dan cepat kering. Gel pelindung matahari Juga sesuai digunakan pada kulit yang berbulu. Untuk kulit kering, pilih pelindung matahari yang mengandungi pelembap.

  Elakkan pelindung matahari semburkan kerana biasanya mengandungi alkohol yang menjadikan kulit lebih kering. pelindung matahari dalam bentuk krim yang sesuai untuk kulit kering dan boleh digunakan pada kulit wajah. Tetapi jika kulit anda terdedah kepada jerawat, elakkan pelindung matahari tekstur berkrim, kerana akan menjadikan kulit lebih berminyak, terasa berat, dan menutup pori-pori kulit.

 • Mesra untuk kesihatan anak-anak

  Tahap kepekaan kulit bayi dan kanak-kanak berbeza dengan kulit orang dewasa. Oleh itu, jangan gunakan pelindung matahari untuk orang dewasa kepada kanak-kanak, terutamanya bayi. Untuk kanak-kanak, pilihlah pelindung matahari Bahan semula jadi, bebas wangian, bebas paraben, bebas alkohol, bebas PABA dan percuma phthalates.

  pelindung matahari dengan titanium dioksida dan zink oksida juga boleh menjadi pilihan, kerana tidak mudah merengsakan kulit anak-anak. Sama seperti pada kulit dewasa, kedua bahan ini dapat menahan sinar ultraviolet dan tidak diserap oleh kulit.

Ingat bahawa produk pelindung matahari Yang baik harus dapat melindungi kulit dari sinaran UVA dan UVB. Keupayaan pelindung matahari Dalam menyekat kedua-dua jenis sinar UV, biasanya ditulis pada label pembungkusan dengan sebutan spektrum luas. Sekiranya anda akan melakukan aktiviti di tempat yang basah atau jika aktiviti tersebut mencetuskan peluh, pilih produk yang berlabel kalis air. Walau bagaimanapun, masih disyorkan untuk memohon semula pelindung matahari setiap dua jam.