Kesihatan

Ketahui senarai buah-buahan untuk melancarkan bab berikut

Terdapat pelbagai jenis buah untuk melancarkan pergerakan usus (BAB) yang berkesan untuk mengatasi masalah sembelit atau sembelit. Secara umum, buah-buahan mengandung banyak serat dan air yang baik untuk pencernaan, tetapi buah pelicin BAB ini mengandungi bahan lain yang kuat untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar.  

Beberapa ubat bebas diambil untuk merawat sembelit. Sebenarnya, pengendalian sederhana dengan perubahan gaya hidup dapat dilakukan untuk mengatasi keadaan ini. Salah satunya adalah meningkatkan pengambilan cecair dan makan makanan yang tinggi serat, seperti buah-buahan.

Penggunaan Buah untuk Melancarkan BAB

Beberapa buah berikut diketahui dapat memudahkan pergerakan usus dan membantu menjaga kesihatan saluran pencernaan anda:

1. Jingga

Siapa yang tidak kenal buah oren ini? Sebiji oren besar mengandungi 4 gram serat dan memberikan kira-kira 86 kalori. Kandungan serat di dalamnya dapat membantu melancarkan pergerakan usus. Di samping itu, kandungannya flavonol Bahan aktif yang terkandung di dalamnya juga dapat mencegah dan merawat sembelit.

2. Epal

Epal juga termasuk dalam daftar buah-buahan yang dapat melancarkan pergerakan usus, kerana kandungan serat larut yang disebut petin dalam epal dapat mempercepat pergerakan najis melalui usus dan melegakan gejala sembelit. Selain daging, faedah ini juga dapat diperoleh dari kulit. Tetapi jika anda ingin makan epal dengan kulit, pastikan anda mencucinya dengan bersih.

3. Pir

Selain mengandung banyak serat yang baik untuk pergerakan usus halus, pir juga mengandung fruktosa alami dan sorbitol pada kadar yang lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Kandungan fruktosa pada pir sangat baik untuk merangsang pergerakan usus, sementara sorbitol dapat berfungsi sebagai pencahar semula jadi. Kedua-duanya berperanan dalam melancarkan BAB.

4. Kiwi

Buah kiwi adalah sejenis buah yang tinggi serat dan rendah gula, sehingga aman untuk kesihatan perut dan melancarkan pergerakan usus. Selain kandungan seratnya, buah kiwi juga terkenal dengan kandungan enzimnya aktinidain, yang memberi kesan positif pada kerja dan buang air besar.

Walaupun kebanyakan buah mengandungi serat yang bagus untuk melancarkan buang air besar, ada beberapa jenis buah yang benar-benar menyukarkan anda membuang air besar, termasuk pisang yang belum matang dan kesemak masam.

Adakah lebih baik makan secara langsung atau diproses?

Anda boleh memakan buah untuk melancarkan pembuangan air besar di atas secara langsung atau diproses. Namun, tentu saja buah-buahan ini perlu dimakan dalam keadaan segar.

Anda juga boleh memproses jenis buah di atas menjadi jus. Buah yang diproses dalam bentuk jus dapat membantu memenuhi keperluan cecair anda, serta membantu pergerakan usus.

Makan buah-buahan di atas secara berkala untuk melancarkan pergerakan usus. Namun, jika sembelit anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk, anda harus berjumpa doktor, supaya penyebabnya dapat dikenal pasti dan rawatan yang sesuai diberikan.