Kesihatan

Bullous Pemphigoid - Gejala, sebab dan rawatan

Pemphigoid bulosa adalah kemunculan lepuh pada kulit yang disebabkan oleh gangguan sistem imun. Lepuh lebih kerap terjadi pada lipatan badan, seperti ketiak, pangkal paha, dan perut bawah.

Pemphigoid bulosa boleh menyerang sesiapa sahaja, terutamanya orang yang berumur 60 tahun ke atas. Penyakit ini jarang berlaku dan sebenarnya tidak berbahaya. Walaupun demikian, pemfigoid bulosa masih perlu diperhatikan ketika menyerang orang tua yang berada dalam keadaan kurang sihat.

Pemphigoid bulosa adalah penyakit autoimun. Penyakit ini menyebabkan sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya berfungsi melindungi tubuh, sebaliknya menghasilkan antibodi untuk menyerang tisu yang sihat di dalam tubuh itu sendiri.

Tisu yang diserang adalah tisu kulit, mengakibatkan keradangan yang menyebabkan lapisan kulit terluar (epidermis) terpisah dari lapisan kulit di bawahnya (dermis) dan lepuh muncul.

Tidak diketahui dengan tepat mengapa sistem kekebalan tubuh menyerang tisu kulit sendiri, tetapi ada beberapa perkara yang boleh mencetuskan penyakit ini:

 • Mengambil ubat tertentu

  Contohnya, penisilin sulfasalazine, furosemide, dan etanercept.

 • Menderitapenyakit pasti

  Contohnya diabetes, arthritis, psoriasis, kolitis ulseratif, lichen planus, epilepsi, strok, demensia, penyakit Parkinson, dan sklerosis berbilang.

 • Terapi khas

  Contohnya radioterapi untuk merawat barah dan terapi sinar ultraviolet untuk merawat psoriasis.

Gejala Pemphigoid Bullous

Gejala awal pemfigoid bulosa adalah perubahan warna kulit menjadi kemerahan atau kehitaman, dan gatal-gatal. Kelainan kulit ini lebih kerap terbentuk di lipatan, seperti ketiak, pangkal paha, atau perut.

Selepas beberapa minggu atau bulan, di permukaan kulit, lepuh muncul yang mengandungi cecair atau cecair jernih bercampur darah. Lepuh ini tidak mudah terkoyak hanya dengan sentuhan. Sekiranya lepuh terkoyak atau pecah, mereka akan menyakitkan, tetapi tidak akan parut. Gejala ini sering dianggap sebagai eksim basah.

Bila hendak berjumpa doktor

Walaupun tidak berbahaya, pemfigoid bulosa masih perlu dirawat. Anda boleh berjumpa doktor sekiranya tiba-tiba lepuh muncul di kulit. Ini benar terutamanya jika lepuh disertai dengan:

 • Tanda-tanda jangkitan, seperti demam dan kulit bernanah.
 • Lepuh muncul pada membran mukus, seperti di dalam mulut, hidung, atau kelopak mata.

Diagnosis Bullous Pemphigoid

Setelah menanyakan mengenai gejala dan memeriksa keadaan kulit yang melepuh, doktor akan melakukan ujian tambahan untuk mengesahkan bahawa pesakit mempunyai pemphigoid bulosa.

Doktor akan mengambil sebahagian tisu kulit pesakit di lepuh untuk diperiksa di makmal (biopsi kulit). Selain biopsi, ujian darah juga dapat dilakukan untuk mengesan antibodi.

Rawatan Pemphigoid Bulosa

Rawatan untuk pemfigoid bulosa berfokus pada menghilangkan lepuh kulit, melegakan gatal, dan mencegah pembentukan lepuh baru. Berikut adalah beberapa jenis ubat yang digunakan untuk mengubati penyakit pemphigoid bulosa:

Kelas ubat kortikosteroid

Ubat ini akan mengurangkan keradangan dengan menghalang sistem imun. Ubat kortikosteroid boleh didapati dalam bentuk salap dan tablet. Salap kortikosteroid mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada kortikosteroid tablet, kerana hanya digunakan pada permukaan kulit.

Penggunaan tablet kortikosteroid jangka panjang dapat meningkatkan risiko diabetes, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, tulang rapuh (osteoporosis), dan jangkitan.

Oleh itu, doktor akan segera menghentikan rawatan secara beransur-ansur apabila lepuh kulit hilang. Bincangkan dengan pakar dermatologi mengenai faedah dan risiko ubat kortikosteroid, jika ubat ini perlu diambil lebih dari 2 minggu. Contoh ubat kortikosteroid adalah: metilprednisolon.

Ubat imunosupresif

Sama seperti kortikosteroid, ubat ini menekan sistem imun. Ubat imunosupresif diberikan supaya dos ubat kortikosteroid dapat dikurangkan, untuk mengelakkan kesan sampingan kortikosteroid. Beberapa contoh ubat imunosupresif adalah: mycophenolate mofetil, metotreksat, rituximab, dan azathioprine.

Salap antibiotik

Sekiranya terdapat jangkitan pada lepuh atau terdapat risiko jangkitan pada lapisan kulit, misalnya jika lepuh pecah dan melepuh, doktor akan memberi salap antibiotik. Contoh salap antibiotik yang diberikan adalah: tetrasiklin hidroklorida.

Selain menggunakan ubat-ubatan di atas, orang dengan pemphigoid bulosa dapat mengambil langkah-langkah berikut untuk mengelakkan lepuh menjadi lebih teruk:

 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari.
 • Pakai pakaian yang longgar untuk mengurangkan kegatalan pada kulit.
 • Mandi dengan sabun untuk kulit sensitif (sabun yang lembut) dan gunakan pelembap selepas mandi.
 • Elakkan makan makanan keras atau rangup, seperti keropok atau kerepek, jika terdapat lecet di mulut.
 • Kurangkan aktiviti yang melibatkan bahagian badan dengan lepuh.

Walaupun ubat-ubatan yang diberikan hanya mengurangkan gejala yang muncul dan tidak ada penawar untuk pemfigoid bulosa, orang dengan penyakit ini akan sembuh sendiri dalam beberapa bulan hingga lima tahun, dan tidak berulang.