Kesihatan

Ayuh, Ketahui lebih lanjut mengenai Kerosakan Gigi

Kerosakan gigi adalah kerosakan yang berlaku pada enamel gigi (lapisan gigi paling luar). yang mana boleh memancingr ke lapisan dentin atau bahkan pulpa gigi yang mempunyai banyak saraf dan saluran darah. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk bayi.

Kerosakan gigi boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak di sekitar rongga. Selain itu, mengunyah makanan akan terasa sangat tidak selesa. Sebenarnya, anda boleh mengalami kehilangan gigi yang tentunya mempengaruhi penampilan anda.

Ini Menyebabkan Kerosakan Gigi

Kerosakan gigi tidak muncul secara tiba-tiba. Pada mulanya, bakteria pada gigi anda akan menggunakan gula dari makanan yang anda makan untuk menghasilkan asid. Asid kemudian melekat dan mengikis enamel gigi, yang seterusnya menimbulkan rongga kecil pada gigi.

Setelah terdapat rongga pada enamel gigi, asid boleh memasuki lapisan gigi seterusnya yang disebut dentin. Lapisan ini tidak sekeras enamel gigi dan lebih mudah terkena asid. Apabila dentin terkena asid yang dihasilkan oleh bakteria, ia dapat membuka jalan baru untuk asid dan bakteria memasuki bahagian gigi yang lebih dalam yang disebut pulpa gigi.

Di pulpa gigi, terdapat banyak saraf dan saluran darah. Sekiranya pulpa gigi dijangkiti, pembengkakan dan keradangan akan berlaku. Kerana tidak ada ruang di dalam gigi, pembengkakan memberi tekanan pada saluran darah, menyebabkan rasa sakit.

Anda berisiko tinggi untuk kerosakan gigi sekiranya:

 • Jarang membersihkan gigi dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida.
 • Selalunya mengambil makanan atau minuman yang mengandungi banyak gula dan asid.
 • Pengambilan makanan yang kerap boleh melekat pada gigi dalam jangka masa yang lama, seperti ais krim, susu, madu, buah kering, gula-gula, dan kek.
 • Kurang minum air.
 • Menggunakan tampalan gigi yang tidak betul.
 • Menderita keadaan tertentu, seperti GERD dan anoreksia.

Sekiranya anda merasa berisiko tinggi untuk kerosakan gigi, anda harus segera berjumpa doktor, kerana pada awal perkembangan keadaan ini, sebilangan orang tidak merasakan sebarang gejala. Akibatnya, mereka tidak tahu bahawa gigi mereka rosak.

Dengan berjumpa doktor secara berkala, kerosakan gigi dapat dikesan lebih awal, dan pencegahan dapat dilakukan, sehingga anda dapat menghindari pelbagai kesan buruk dari kerosakan gigi.

Pemeriksaan untuk Memastikan Kerosakan Gigi

Sebelum rawatan dijalankan, doktor gigi akan memeriksa gigi dan mulut anda, sambil bertanya bagaimana sejarah kesihatan gigi anda. Doktor juga mungkin bertanya mengenai diet dan tabiat anda dalam membersihkan gigi.

Sejumlah ubat berpotensi menyebabkan kerosakan gigi. Oleh itu, pastikan anda memberitahu doktor gigi anda tentang semua ubat yang anda ambil, sama ada ubat-ubatan bebas atau di kaunter.

Untuk mengesahkan keadaan gigi anda, doktor juga boleh mengesyorkan menyokong pemeriksaan, seperti sinar-X gigi. Dengan pemeriksaan ini, doktor dapat melihat rongga gigi, struktur gigi yang tidak normal, dan kemungkinan kehilangan tulang.

Cara Merawat Kerosakan Gigi

Rawatan bagi pesakit yang mengalami kerosakan gigi akan berbeza antara satu sama lain. Ini bergantung pada keadaan dan keparahannya. Berikut adalah beberapa kaedah rawatan yang boleh digunakan oleh doktor ketika menangani kerosakan gigi:

1. Mengisi gigi

Pengisian gigi sering menjadi pilihan pertama sekiranya kerosakan yang disebabkan oleh kerosakan gigi telah mula melalui tahap hakisan enamel. Agar lubang tidak mendalam, doktor akan mengisi atau mengisi rongga dengan bahan khas.

Terdapat banyak pilihan bahan untuk mengisi rongga, tetapi tampalan resin komposit lebih banyak permintaan daripada jenis lain. Salah satu sebabnya adalah kerana tampalan gigi yang diperbuat daripada resin komposit kelihatan lebih semula jadi dan hampir menyerupai gigi semula jadi.

2. Pemasangan mahkota

Pemasangan mahkota aka gigi palsu boleh menjadi penyelesaian jika anda mempunyai rongga gigi yang besar. Dalam prosesnya, doktor akan mengikis dan membuang bahagian gigi yang rosak, meninggalkan sebilangan kecil gigi untuk dijadikan asas mahkota atau mahkota gigi palsu.

Selain daripada tampalan, mahkota buatan ini juga dapat digunakan untuk memperbaiki bentuk, ukuran, dan penampilan gigi yang tidak normal.

3. Rawatan saluran akar

Sekiranya kerosakan telah sampai ke bahagian dalam gigi (pulpa), doktor akan mencadangkan kaedah rawatan saluran akar (terusan akar) untuk mengatasinya. Kaedah ini biasanya digunakan oleh doktor untuk memperbaiki gigi yang telah dijangkiti atau rosak teruk.

Bahagian pulpa yang rosak akan dikeluarkan, kemudian ditambal dengan simen khas. Doktor juga akan membersihkan tisu yang dijangkiti sehingga tidak rosak lagi.

4. Pengambilan gigi

Dalam kes yang sangat teruk, doktor boleh mengeluarkan gigi yang rosak dan reput. Proses penyingkiran biasanya tidak memerlukan masa yang lama. Sebelum gigi diekstraksi, doktor akan menyuntik ubat bius di kawasan gusi sehingga anda tidak merasa sakit ketika gigi diekstraksi.

Langkah-langkah Pencegahan Kerosakan Gigi

Selain mengetahui pilihan rawatan gigi yang reput, anda juga disarankan untuk menjaga kesihatan gigi sehingga dapat mencegah kerosakan gigi. Ada beberapa langkah yang boleh diambil, iaitu:

 • Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari pada waktu pagi selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur.
 • Gunakan sikat gigi berbulu lembut dengan kepala sikat yang pas di mulut anda.
 • Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida. Fluorida adalah mineral yang berguna untuk melindungi, sambil mengekalkan kekuatan enamel gigi.
 • Bersihkan gigi dengan benang (benang) membersihkan antara gigi, sekurang-kurangnya 1 kali sehari setelah menggosok gigi.
 • Bersihkan lidah anda dengan kerap untuk mengelakkan penumpukan sisa makanan di permukaan lidah.
 • Berkumur dengan air atau ubat kumur setelah makan makanan dan makanan ringan.
 • Meminum banyak air, selain dapat mengelakkan mulut kering, air minum juga dapat membantu membersihkan serpihan makanan di gigi dan mulut.
 • Hadkan makanan dan minuman manis atau masam, dan makan makanan yang seimbang dengan pemakanan.

Memiliki gigi yang busuk pastinya bukan pengalaman yang menyenangkan. Oleh itu, pastikan kesihatan pergigian anda sentiasa dijaga dengan pergi ke doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan. Dengan pemeriksaan gigi secara berkala, kerosakan gigi yang boleh mencetuskan kerosakan gigi juga dapat dikesan lebih awal.