Kehidupan yang sihat

Ketahui Cara Merawat gigi palsu

Penggunaan gigi palsu yang tidak sesuai dengan perawatan yang betul boleh membahayakan kesihatan gigi dan mulut. Oleh itu, adalah penting bagi pengguna untuk mengetahui cara merawat gigi palsu dengan betul dan betul.

Seperti gigi semula jadi, gigi palsu juga mesti dijaga agar bakteria dan plak tidak terkumpul dan menyebabkan masalah kesihatan mulut, seperti bau mulut, sariawan, penyakit gusi, kerosakan gusi, dan jangkitan. Oleh itu, pemakai gigi palsu perlu mengetahui cara merawat gigi palsu dengan betul agar kesihatan mulut terjaga.

Cara Merawat gigi palsu

Berikut adalah beberapa petua penjagaan gigi palsu yang perlu anda ketahui:

 • Tanggalkan dan bersihkan gigi palsu selepas makan

  Untuk mengelakkan gigi palsu menjadi tempat pembiakan bakteria dan kuman, anda perlu membersihkan gigi palsu selepas setiap makan. Sebaiknya gunakan sikat berbulu lembut dan ubat gigi yang dibuat khusus untuk membersihkan gigi palsu.

 • Rendam gigi palsu setiap malam atau ketika tidak digunakan

  Ini untuk memastikan gigi palsu lembap, sehingga tidak kering atau hilang bentuknya. Rendam gigi palsu di dalam air yang telah dicampurkan dengan larutan pembersih khas untuk gigi palsu, semalaman. Bersihkan lagi jika anda mahu menggunakan. Elakkan merendam gigi palsu di dalam air panas kerana ini boleh menyebabkan gigi palsu cacat dan rongga.

 • Berhati-hati semasa mengendalikan gigi palsu

  Jatuh atau memukul objek lain boleh menyebabkan gigi palsu pecah atau pecah. Untuk mengelakkan gigi palsu pecah semasa mencuci, anda boleh melapisi sink dengan tuala atau mencucinya di dalam bekas air.

 • Elakkan menggunakan ubat gigi biasa

  Gigi palsu hanya boleh dibersihkan menggunakan cecair khas atau ubat gigi untuk gigi palsu. Ubat gigi biasa cenderung kasar dan boleh menyebabkan calar atau lubang kecil pada gigi palsu.

  Ubat gigi dengan pemutihan atau produk peluntur Gigi juga tidak dapat digunakan untuk memutihkan gigi palsu. Bahan kimia dalam produk ini sebenarnya boleh menjadikan gigi palsu rapuh.

 • Elakkan makanan yang manaminuman keras dan minuman panas

  Untuk menjaga gigi palsu anda, elakkan minuman panas dan makanan yang keras atau kenyal dalam tekstur, termasuk permen karet. Rujuk doktor gigi mengenai makanan dan minuman yang harus dielakkan semasa memakai gigi palsu.

 • Bersihkan gigi dan mulut secara berkala

  Merawat gigi palsu tidak cukup hanya untuk menjaga kebersihan gigi. Anda juga harus memperhatikan kebersihan mulut dan gigi semula jadi. Bersihkan gigi dan mulut anda secara berkala, iaitu 2 kali sehari atau setelah makan, dan setiap kali gigi palsu dikeluarkan. Ini dapat mengurangkan risiko kerengsaan dan bau mulut, serta menghilangkan pelekat gigi palsu yang masih tersekat pada gusi anda.

 • Lakukan pemeriksaan gigi dan gigi palsu secara berkala

  Lawati doktor gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya 2 kali setahun. Selain memeriksa dan membersihkan gigi palsu serta gigi semula jadi, doktor juga akan memeriksa sama ada gigi palsu anda masih sesuai digunakan atau perlu diganti.

Cara Membersihkan Gigi Gigi

Terdapat pelbagai jenis pembersih gigi palsu, mulai dari tablet, krim, pasta, gel, hingga larutan. Membersihkan gigi palsu secara berkala adalah langkah penting dalam merawatnya. Cara yang betul untuk membersihkan gigi palsu adalah:

 • Bilas gigi palsu di bawah air yang mengalir sebelum menyikatnya, untuk membuang makanan atau serpihan.
 • Bersihkan seluruh permukaan gigi palsu dengan sikat gigi berbulu lembut dan pembersih khas, supaya gigi palsu tidak tergores.
 • Rendam gigi palsu di dalam air yang telah dicampurkan dengan larutan pembersih khas untuk gigi palsu. Pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan produk.

Sebilangan pengguna gigi palsu juga memerlukan pelekat untuk memegang gigi palsu dengan kuat. Pelekat boleh didapati dalam bentuk krim, serbuk, tuala wanita, jalur, atau cecair. Pastikan anda membaca arahan penggunaan dengan teliti, dan tanggalkan pelekat yang melekat pada gusi semasa membersihkan gigi dan mulut.

Untuk memakai gigi palsu dengan selesa dan menjaga kesihatan gigi dan mulut, anda mesti memperhatikan cara merawat gigi palsu. Segera berjumpa doktor gigi jika gigi palsu anda tidak selesa, usang, atau menyebabkan masalah kesihatan seperti bau mulut, gusi berdarah, atau kerosakan gigi. Gigi palsu yang tidak betul atau bermasalah boleh menyebabkan jangkitan atau luka di gigi dan mulut anda.