Kesihatan

Oxycodone - Faedah, dos dan kesan sampingan

Oxycodone adalah ubat penahan sakit yang tergolong dalam kumpulan analgesik opioid. Jenis ubat ini digunakan untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk. Secara amnya, oksikodon digunakan untuk mengubati kesakitan yang berlaku selepas pembedahan atau untuk menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh barah. Ubat ini bertindak pada sistem saraf dan otak dengan mengubah tindak balas badan terhadap sensasi kesakitan.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul dan suntikan. Biasanya doktor akan menetapkan oksikodon dalam kombinasi dengan ubat lain seperti naloxone. Naloxone berfungsi membantu mengurangkan salah satu kesan sampingan yang mungkin disebabkan oleh oksikodon, iaitu sembelit.

Mengenai Oxycodone

kumpulanAnalgesik opioid
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMengurangkan kesakitan sederhana hingga teruk
Dimakan olehOrang dewasa (kanak-kanak bertanya kepada doktor)
Bentuk ubatTablet, kapsul dan suntikan

Amaran:

  • Bagi anda yang hamil atau menyusu, disyorkan untuk tidak menggunakan oksikodon. Rujuk doktor anda sebelum mengambil ubat ini.
  • Sekiranya anda mengambil ubat lain, anda mesti memberitahu doktor anda untuk mengelakkan interaksi ubat.
  • Bagi anda yang menghidap asma atau gangguan pernafasan lain, serta masalah pada perut atau usus, tidak digalakkan menggunakan ubat ini.
  • Sila gunakan oksikodon dengan berhati-hati jika anda mengalami gangguan jantung, hati atau buah pinggang, dan bergantung kepada alkohol.
  • Anda juga harus berhati-hati jika anda menghadapi masalah pernafasan, seperti asma atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), dan tekanan darah rendah.
  • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap ubat-ubatan, mengalami kecederaan di kepala, atau mengalami kelainan pada pankreas, tiroid dan kelenjar adrenal anda.
  • Oksikodon boleh menyebabkan rasa mengantuk dan pening. Jangan memandu kenderaan atau mengendalikan mesin setelah menggunakan ubat ini.

Dos oksikodon

Pada peringkat awal rawatan, doktor anda mungkin menetapkan oksikodon oral untuk digunakan 4-6 kali sehari (masing-masing 5 mg), maksimum 400 mg sehari. Dos boleh ditingkatkan jika diperlukan.

Untuk rawatan dengan suntikan intravena, doktor akan memberikan dos 1-10 mg dengan tempoh suntikan 1-2 minit. Suntikan boleh diulang dengan jeda sekurang-kurangnya 4 jam. Sekiranya rawatan diberikan melalui IV, doktor akan memberi anda dos 2 mg per jam dan dos dapat ditingkatkan jika diperlukan.

Ubat ini adalah sejenis ubat keras dan boleh menyebabkan ketergantungan ubat. Oleh itu, pastikan mengambil ubat seperti yang disyorkan oleh doktor tanpa melebihi atau mengurangkan dosnya.

Menggunakan Oxycodone dengan betul

Pastikan anda memahami penggunaan oksikodon sesuai dengan peraturan, termasuk mengenai ubat lain yang mungkin atau mungkin tidak digunakan secara serentak. Jangan gunakan ubat ini lebih daripada dos atau lebih lama daripada jangka masa yang telah ditetapkan oleh doktor kerana boleh membawa maut. Satu perkara lagi, jangan berkongsi ubat ini dengan orang lain walaupun mereka mempunyai kes yang sama, kecuali atas nasihat doktor. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini, jangan sekali-kali mengambil ubat ini.

Ketahui Kesan Sampingan dan Bahaya Oksikodon

Selepas menggunakan ubat ini, anda mungkin mengalami kesan sampingan seperti loya, muntah, sembelit, pening, atau mengantuk. Meningkatkan dos ubat ini dapat meningkatkan risiko kesukaran bernafas dan beberapa kesan sampingan yang jarang berlaku. Biasanya kesan sampingan ini akan berkurang ketika rawatan berlangsung. Walau bagaimanapun, jika keadaan anda bertambah buruk, hubungi doktor anda secepat mungkin.

Khusus untuk wanita hamil, ubat ini hanya boleh digunakan jika benar-benar diperlukan, menurut nasihat doktor. Oleh itu, penggunaan ubat ini pada dua bulan pertama kehamilan dapat meningkatkan risiko kelainan pada bayi. Contohnya, bayi bergantung pada ubat, jadi dia mesti menjalani rawatan selepas bersalin. Beritahu doktor anda jika anda melihat ada gejala tidak normal pada bayi baru lahir anda. Untuk mengurangkan risiko itu, doktor biasanya akan memberikan dos terkecil kepada wanita hamil.