Kesihatan

Sebab-sebab sakit gigi menggunakan ubat gigi sensitif

Sekiranya gigi anda sakit ketika anda makan makanan atau minuman panas atau sejuk, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda mempunyai gigi yang sensitif. Untuk mengurangkan keluhan ini, anda perlu menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif yang dirumuskan untuk merawat sakit gigi.

Gigi terdiri daripada 4 lapisan, iaitu enamel (e-mel, dentin, simenum, dan pulpa. Lapisan terluar gigi adalah enamel. Enamel adalah lapisan keras pada permukaan gigi yang berfungsi melindungi gigi.

Di bawah enamel, terdapat dentin, yang merupakan tisu gigi dengan berjuta-juta lubang kecil. Di dalam gigi, terdapat pulpa yang terdiri daripada banyak saluran darah dan saraf.

Apabila enamel terhakis, suhu panas atau sejuk dapat dengan mudah mencapai dentin dan memukul pulpa yang sensitif terhadap rangsangan. Kesannya, gigi akan terasa sakit. Kadang-kadang, makanan manis atau masam boleh menyebabkan sensasi sakit gigi.

Selain pengikisan enamel gigi, keluhan gigi sensitif juga dapat terjadi akibat plak gigi, tambalan yang rosak, gigi retak, atau penyakit gusi.

Mengapa Sakit Gigi Mesti Menggunakan Ubat Gigi Sensitif?

Sakit gigi adalah keluhan berupa rasa sakit atau ketidakselesaan pada gigi setelah gigi terkena panas, sejuk, atau bahan kimia tertentu. Aduan sakit gigi biasanya mereda dengan sendirinya dalam beberapa minit atau beberapa jam. Tetapi kadang-kadang, aduan sakit gigi ini boleh datang bertahun-tahun.

Tanpa perawatan dan rawatan yang tepat, sakit gigi dapat memberi kesan yang besar terhadap kualiti hidup, kerana penghidapnya tidak dapat makan dan minum secara bebas. Salah satu cara untuk melegakan gigi sensitif adalah dengan menggosok gigi menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif.

Ubat gigi khusus untuk gigi sensitif berfungsi dengan mengisi lubang kecil di dentin. Ubat gigi jenis ini mengandungi zarah yang sangat kecil (nanopartikel) yang dapat menembusi lapisan gigi dan menyumbat lubang di dentin. Jadi, makanan dan minuman tidak akan langsung terkena saraf gigi

Selain itu, ubat gigi khas untuk gigi sensitif juga mengandungi mineral yang dapat melapisi permukaan gigi, sehingga gigi menjadi lebih tahan terhadap serangan asid. Dengan cara itu, anda tidak akan merasakan sensasi kesakitan ketika anda makan makanan panas, sejuk, atau masam.

Tetapi anda perlu tahu, keberkesanan ubat gigi khas untuk gigi sensitif dalam mengatasi kesakitan bergantung kepada penyebab gigi sensitif. Ubat gigi ini mungkin tidak berkesan untuk sakit gigi yang disebabkan oleh rongga atau jangkitan gusi.

Perbezaan Antara Ubat Gigi Biasa dan Ubat Gigi Sensitif

Ubat gigi biasa biasanya mengandungi fluorida dirumuskan untuk mencegah rongga. Fluorida berfungsi oleh:

  • Menggantikan tahap mineral yang hilang di lapisan pelindung (e-mel) gigi.
  • Melapisi dan melindungi enamel gigi dari asid dan bakteria, dan mencegah kerosakan gigi.
  • Mempunyai sifat antibakteria yang dapat mencegah bakteria melekat pada gigi dan gusi, dan menghalang pertumbuhan bakteria.

Gunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif dengan terlebih dahulu memasangnya ke permukaan gigi, kemudian tunggu selama beberapa minit. Selepas itu, gosok gigi seperti biasa. Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan basuh sekurang-kurangnya sekali sehari.

Walaupun rasa sakit pada gigi anda telah reda, anda digalakkan untuk terus merawat gigi yang sensitif. Semasa rawatan menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif, gunakan sikat gigi berbulu lembut, elakkan makanan dan minuman yang mencetuskan sakit gigi, dan hentikan rawatan pemutihan gigi sehingga rasa sakit reda.

Tidak kurang pentingnya memeriksa gigi anda setiap enam bulan sekali atau jika keluhan gigi sensitif tidak reda, walaupun anda telah menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif.

Untuk merawat gigi sensitif yang teruk dan tidak bertambah baik dengan rawatan diri di rumah, doktor gigi boleh melakukan rawatan saluran akar, tambalan (jika terdapat rongga), atau mengisi permukaan gigi dengan bahan khas untuk menguatkan lapisan gigi.