Keluarga

Ketahui 10 Perubahan dalam Postpartum Tubuh Wanita

Perubahan selepas bersalin dalam tubuh wanita adalah normal semasa tempoh pemulihan setelah melahirkan. Perubahan dalam badan setelah melahirkan diperlukan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan badan setelah mengalami begitu banyak perubahan semasa hamil.

Kehamilan dan kelahiran anak membawa perubahan, baik secara fizikal dan emosi. Selama 9 bulan kehamilan, tubuh akan mengalami pelbagai perubahan sehingga akhirnya siap melahirkan bayi.

Sebilangan perubahan ini dapat kembali normal setelah tempoh pemulihan, tetapi ada yang kekal.

Pelbagai Perubahan Tubuh Wanita Selepas Bersalin

Berikut adalah beberapa perubahan dalam tubuh yang dapat dialami wanita setelah melahirkan:

1. Perut berdarah faraj

Selepas bersalin, faraj akan mengeluarkan darah lochia atau nifas. Lochia terdiri daripada darah, lendir, sisa-sisa plasenta, dan lapisan rahim. Darah nifas pada mulanya berwarna merah, kemudian berwarna coklat dan akhirnya kekuningan.

Selama 10 hari pertama selepas melahirkan, jumlah darah nifas akan cukup besar sehingga anda perlu menukar pad setiap beberapa jam. Secara amnya, nifas berlangsung selama 6 minggu.

2. Sukar menahan kencing

Semasa mengandung dan selepas bersalin, otot-otot dasar pelvis akan melemah kerana tekanan dari janin dan pembesaran rahim. Kelemahan otot lantai panggul boleh menyebabkan anda membuang air kecil dalam jumlah kecil semasa anda batuk, bersin, atau mengangkat benda berat.

Untuk menguatkan otot pelvis dan menghilangkan keluhan kesukaran menahan kencing, anda boleh melakukan latihan Kegel. Elakkan juga aktiviti atau pergerakan sukan yang berlebihan, seperti mengangkat berat atau berbasikal.

3. Faraj terasa luas

Setelah melahirkan bayi yang normal, vagina akan terasa lebih lebar dan lebih longgar. Ini normal dan biasanya mula bertambah baik dalam beberapa minggu selepas kelahiran. Namun, faraj tidak dapat kembali sepenuhnya ke bentuk asalnya.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan latihan Kegel untuk menegangkan otot faraj dan otot dasar pelvis. Selain itu, kaedah pembedahan vagina juga boleh menjadi pilihan untuk menutup kembali vagina, jika difikirkan perlu.

4. Faraj terasa kering

Kekeringan faraj selepas melahirkan adalah salah satu perubahan normal dalam tubuh wanita. Ini disebabkan oleh penurunan kadar hormon estrogen di dalam badan. Ibu yang menyusu mempunyai tahap hormon yang lebih rendah daripada ibu yang tidak menyusu.

Faraj yang kering akan menjadikan seks tidak selesa atau menyakitkan. Untuk mengatasi aduan ini, anda boleh menggunakan pelincir vagina berasaskan air ketika melakukan hubungan seks.

5. Muncul tanda regangan di dalam perut

Tanda regangan Ia terbentuk kerana kulit meregang untuk memberi ruang kepada bayi yang sedang membesar. Muncul atau tidak tanda regangan, bergantung pada genetik dan seberapa cepat anda menambah berat badan.

Perubahan pada kulit ini biasanya akan hilang sendiri dalam beberapa bulan selepas bersalin.

6. Perut buncit

Selepas bayi dilahirkan, perut tidak secara automatik kembali ke bentuk asalnya. Memerlukan masa sekitar 2 bulan untuk rahim kembali ke ukuran sebelum kehamilan. Walau bagaimanapun, perut mungkin tidak sesak seperti sebelumnya.

Untuk mengencangkan otot perut, menjalani diet yang sihat dan melakukan sukan yang menumpukan pada mengencangkan otot perut, seperti duduk, Pilates, dan yoga khusus untuk mengecilkan perut.

7. Payudara bengkak dan sakit

Selepas melahirkan, payudara akan menghasilkan banyak susu. Ini boleh membuatkan payudara membengkak dan menyakitkan, terutamanya jika susu terkumpul di payudara.

Apabila payudara terasa sakit, anda boleh mengosongkan susu dengan menyusukan bayi atau mengeluarkan susu. Anda juga boleh meletakkan kompres sejuk pada payudara anda untuk menghilangkan rasa sakit.

Sekiranya rasa sakit berterusan selama beberapa hari dan payudara membengkak atau penuh dengan nanah, anda harus berjumpa doktor kerana ini mungkin merupakan tanda jangkitan payudara.

8. Kaki bengkak dan sakit

Semasa mengandung, badan akan menghasilkan lebih banyak darah dan cecair badan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Akibatnya, bahagian badan, seperti tangan dan pergelangan kaki, akan lebih mudah bengkak.

Aduan ini juga boleh berlaku hingga beberapa hari atau minggu setelah melahirkan. Untuk mengatasinya, anda boleh mengambil makanan yang kaya dengan kalium, minum air secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari, dan kerap bergerak atau melakukan senaman ringan.

9. Rambut gugur

Setelah melahirkan, kebanyakan wanita mengalami keguguran lebih banyak daripada biasa. Ini disebabkan penurunan kadar estrogen setelah melahirkan.

Tetapi, anda tidak perlu risau. Perubahan ini biasanya hanya berlaku pada beberapa bulan pertama setelah melahirkan. Selepas itu, keadaan rambut anda akan kembali normal.

10. Kkulit kusam dan jerawat

Sebilangan wanita hamil mengalami perubahan warna kulit di sekitar mata atau jerawat yang tumbuh lebih banyak daripada biasa. Selepas melahirkan, warna gelap atau jerawat akan segera berkurang.

Namun, ada sebilangan wanita yang mengalami ruam merah di sekitar mulut dan pipi dan kulit yang sangat kering. Keadaan ini biasanya hilang dalam beberapa minggu.

Anda mungkin merasa terharu kerana anda harus menghadapi pelbagai perubahan di atas semasa menjaga bayi anda yang baru lahir. Sekiranya anda benar-benar memerlukan pertolongan, jangan ragu untuk meminta bantuan pasangan atau keluarga anda. Ingat, dalam tempoh pemulihan selepas bersalin, anda perlu benar-benar menjaga kesihatan anda, termasuk menjaga tubuh anda.

Jangan lupa berjumpa dengan doktor setelah melahirkan, mengikut jadual yang ditentukan oleh doktor. Semasa berunding, anda boleh meminta nasihat mengenai bagaimana menangani pelbagai keluhan fizikal dan mental yang anda alami, serta bagaimana menangani perubahan badan selepas bersalin.