Kehidupan yang sihat

Tidak Menjangkiti Jangkitan Kulat di Pangkal Paha tidak mustahil

Selain virus dan bakteria, kulat adalah jenis kuman yang boleh mengganggu kesihatan manusia. Salah satu bentuk serangan adalah kulat di pangkal paha. Walaupun kedengarannya pelik, tetapi ini tidak mustahil berlaku pada seseorang.

Walaupun kulat biasanya tidak berbahaya, mereka boleh membiak dengan bebas dan kemudian menyebabkan jangkitan. Ini akan berlaku terutamanya jika keadaan baik, seperti kulit yang panas, lembap, dan tersumbat. Pangkal paha adalah tempat yang biasanya memenuhi syarat ini sehingga berpotensi menyebabkan jangkitan kulat.

Ciri-ciri Jangkitan Kulat pada Salur

Jangkitan kulat di pangkal paha boleh disebarkan melalui hubungan langsung dengan penderita atau kontak tidak langsung melalui objek yang membawa kulat. Jangkitan kulat di pangkal paha juga lebih berisiko pada orang yang gemuk, diabetes, sering berpeluh, atau tinggal di iklim tropika panas.

Sebilangan besar mereka yang mendapat jangkitan yis di pangkal paha dapat segera mengetahui dari gejala yang mungkin muncul, termasuk:

  • Ruam berbentuk bulat dan berwarna kemerahan. Biasanya disertai dengan tepi yang tinggi berbanding bahagian tengah.
  • Terdapat gatal, lepuh, atau sakit di bahagian paha atau paha
  • Kulit mengelupas atau permukaan kulit kelihatan retak.
  • Pada lelaki, jangkitan boleh berlaku di sepanjang pangkal paha ke skrotum.
  • Kulit yang mempunyai jangkitan kulat juga dapat dicirikan oleh kehadiran sisik.

Dalam keadaan yang lebih maju, ruam boleh berkembang menjadi nanah atau lebam berair. Dalam beberapa kes, ruam berpotensi merebak di luar paha. Selain itu, gatal dan ruam boleh merebak ke kawasan organ kelamin juga, termasuk ke labia, vagina, zakar, dan dubur.

Sekiranya jangkitan yis di pangkal paha terjadi pada wanita, ia berpotensi berkembang menjadi keputihan. Semasa pada lelaki, jangkitan mungkin terjadi di hujung zakar, terutama jika belum disunat. Dalam kes yang teruk, jangkitan yis di pangkal paha boleh menyebabkan ketidakselesaan dan komplikasi, seperti luka terbuka, bisul, dan selulitis.

Terapi Rumah Yang Boleh Diguna pakai

Secara amnya, jangkitan yis di pangkal paha dapat disembuhkan tanpa perlu berjumpa doktor. Beberapa cara yang boleh dilakukan dalam konteks rawatan termasuk:

  • Setelah selesai mandi atau berpeluh, cubalah keringkan kawasan yang dijangkiti terlebih dahulu.
  • Bersihkan kawasan yang dijangkiti dengan sabun dan air suam. Basuh tangan anda sebelum dan selepas membersihkan bahagian badan yang terkena jangkitan kulat.
  • Sapukan krim atau salap antijamur di kawasan yang dijangkiti. Jenis ubat ini biasanya dijual di kaunter di farmasi.
  • Pakai pakaian yang diperbuat daripada kapas dan tidak ketat, alias longgar. Pastikan juga menukar pakaian setiap hari.
  • Jangan berkongsi peralatan peribadi seperti pakaian atau tuala dengan orang lain. Berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain boleh menyebabkan jangkitan yis merebak kepada orang lain.

Rujuk doktor sekiranya selepas lebih kurang 14 hari menjalani rawatan di atas tetapi tidak bertambah baik. Hati-hati, jangkitan mungkin menjadi lebih teruk atau merebak ke bahagian tubuh yang lain sehingga memerlukan rawatan yang tepat dari doktor.