Kesihatan

Selalunya Seronok Semasa Tidur? Inilah Sebab yang Mungkin

Tidur yang menggelikan boleh memalukan, terutamanya apabila anda mengatakan sesuatu yang seharusnya menjadi rahsia. YUK, ketahui punca di sebalik keadaan ini sehingga anda dapat mencegahnya.

Menggembirakan adalah keadaan biasa. Kira-kira 66% orang mengalaminya. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak (berumur 3-10 tahun). Apabila anda mengigau, anda tidak menyedari apa yang anda katakan, jadi keadaan ini biasanya diketahui oleh pasangan atau rakan sebilik anda.

Mengapa Sebilangan Orang Sering Menggigil?

Ramai yang berpendapat bahawa mengigau dilakukan ketika seseorang bermimpi. Anggapan ini ternyata tidak tepat, kerana kegelisahan dapat terjadi pada setiap tahap tidur, dari hanya tidur hingga benar-benar tertidur.

Walaupun begitu, jenis kecelaruan boleh berbeza. Keseronokan seperti pertuturan biasa dan wajar boleh berlaku apabila seseorang sudah lama tidak tidur. Walaupun mengigau yang mengandungi gumaman dan gumaman yang tidak sesuai dapat terjadi ketika seseorang sedang tidur (tidur nyenyak).

Walaupun penyebab sebenar delirium tidak diketahui, keadaan berikut dapat meningkatkan kemungkinan delirium anda:

1. Tekanan secara emosi

Orang biasanya bercakap ketika mereka stres, murung, atau cemas. Kemungkinan kecelaruan juga akan lebih besar sekiranya seseorang mengalami kemurungan.

2. Kurang tidur

Keperluan tidur rata-rata adalah sekitar 7 jam sehari. Sekiranya keperluan ini tidak dipenuhi, fungsi otak akan terganggu. Ini boleh mencetuskan gangguan tidur, termasuk kecelaruan.

3. Adakah sakit atau demam

Apabila kita sakit atau demam, tindak balas imun badan kita akan meningkat, terutama pada waktu malam. Ini boleh menyebabkan tidur terganggu, sehingga kita tidak senang.

4. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti antidepresan, penyekat beta, kafein, atau ubat penenang, boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami kecelaruan.

Sebagai tambahan kepada empat perkara di atas, orang yang mengalami gangguan mental pada masa dewasa, orang yang mengambil alkohol berlebihan, dan faktor genetik juga dapat meningkatkan kemungkinan kecelaruan.

Untuk mengatasi kebiasaan mengigau, anda boleh mengelakkan pelbagai faktor risiko di atas, misalnya dengan menguruskan tekanan dengan baik, cukup tidur, dan minum ubat seperti yang disyorkan oleh doktor. Tetapi jika anda merasa mengigau sangat mengganggu, anda harus berjumpa doktor.