Kehidupan yang sihat

Mari Ketahui Beberapa Jenis Dan Kebaikan Polifenol

Polifenol adalah sebatian semula jadi pada tumbuhan yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Di dalam badan, polifenol bertindak sebagai antioksidan yang dapat mengurangkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit. Manfaat polifenol ini dapat diperoleh dengan memakan makanan yang sihat.

Berbagai kajian menyatakan bahawa polifenol berguna dalam mencegah kerosakan sel tubuh akibat radikal bebas dan meningkatkan sistem imun. Zarah-zarah radikal bebas ini dapat terbentuk secara semula jadi sebagai hasil proses metabolik.

Walau bagaimanapun, jumlah radikal bebas dalam tubuh dapat meningkat jika anda sering terdedah kepada pencemaran, asap rokok, cahaya matahari jangka panjang, jangkitan, atau memakan banyak makanan yang terdedah kepada racun perosak.

Jenis Polifenol dan Sumbernya

Polifenol yang terdapat dalam banyak makanan dan minuman sihat atau makanan tambahan tertentu umumnya dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

 • Flavonoid

  Flavonoid dapat dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan yang tinggi antioksidan, seperti epal, jeruk, anggur, mangga, gula epal, bawang, talas, sawi, bayam, daun katuk, dan teh hijau dan coklat gelap.

 • Antosianin

  Warna pelbagai jenis buah dan sayur, misalnya dalam rhubarb dan cabai, disebabkan oleh kandungan antosianin. Bukan hanya memberikan warna yang indah pada mata, zat ini juga berubah menjadi sejenis polifenol yang baik untuk kesihatan.

 • Asid fenolik

  Asid fenolik termasuk stilbenes dan lignan, yang terdapat dalam banyak buah, biji-bijian, dan biji-bijian. Asid fenolik juga terdapat dalam kopi dan teh, termasuk teh cascara.

 • Polifenol amida

  Jenis polifenol ini boleh didapati di capsaicin dalam cabai dan avenanthramides dalam oat atau gandum. Polifenol juga terdapat di banyak tumbuhan herba seperti daun kelor, manjakani, dan kacang pinang. Selain sebagai antioksidan, polifenol amida juga mempunyai kesan mengurangkan keradangan. Polifenol juga terdapat di kayu manis.

Beberapa jenis polifenol lain adalah resveratrol, yang terdapat dalam wain merah atau arak, elagik ID AC pada buah buah beri, kurkumin pada kunyit, dan lignan yang terdapat dalam biji rami, biji wijen, dan gandum utuh.

Pelbagai Khasiat Polifenol untuk Kesihatan Tubuh

Polifenol sebagai salah satu jenis antioksidan mempunyai kesan mengurangkan kesan buruk radikal bebas, mengekalkan tubuh yang sihat, dan mengurangkan risiko beberapa penyakit kronik.

Bukan hanya itu, polifenol juga mempunyai faedah lain, termasuk:

1. Mencegah penyakit kardiovaskular

Beberapa kajian menyatakan bahawa polifenol dapat menurunkan tekanan darah dan kolesterol jahat (LDL), serta meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Kesan ini dilihat dapat mencegah pembentukan plak atau penyumbatan pada saluran darah (aterosklerosis), sehingga risiko terkena penyakit kardiovaskular dapat dikurangkan.

2. Menurunkan gula dalam darah

Berbagai kajian menunjukkan bahawa diet sihat yang memakan banyak antioksidan mempunyai kesan yang baik untuk mengurangkan risiko terkena diabetes.

Polifenol dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan mendorong tubuh menghasilkan insulin dan menggunakannya dengan lebih berkesan. Kesan ini menjadikan kadar gula dalam darah lebih stabil. Kesan ini menjadikan polifenol sebagai salah satu pengambilan yang baik untuk mencegah diabetes mellitus.

3. Menurunkan risiko barah

Polifenol dapat menekan pembentukan dan pengembangan sel barah kerana peranannya sebagai penawar radikal bebas dan mengurangkan keradangan di dalam badan.

Walau bagaimanapun, kajian lanjutan diperlukan untuk membuktikan faedah umum polifenol sebagai pencegahan barah dan menentukan berapa banyak dos polifenol yang diperlukan.

4. Meningkatkan daya ingatan

Pengambilan makanan yang kaya dengan polifenol dapat membantu meningkatkan daya tumpuan dan ingatan. Ini kerana polifenol diketahui dapat meningkatkan aliran darah ke otak.

Kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan polifenol dapat mengurangkan risiko kehilangan ingatan dan penyakit otak yang berkaitan dengan usia, seperti demensia, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson.

5. Menjaga kesihatan pencernaan

Polifenol dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus dan membantu bakteria baik ini untuk melawan bakteria berbahaya, seperti E. coli dan Salmonella. Oleh itu, kesihatan pencernaan dapat dijaga jika anda selalu makan makanan yang kaya dengan polifenol.

Sebagai tambahan kepada faedah di atas, polifenol juga diketahui baik untuk menjaga kesihatan mata, kulit, menjaga fungsi metabolisme tubuh, dan meningkatkan jangka hayat. Walau bagaimanapun, beberapa faedah ini masih perlu dibuktikan melalui penyelidikan lebih lanjut.

Cara terbaik untuk meraih faedah polifenol adalah dengan makan makanan yang sihat. Selain makanan, polifenol juga terdapat dalam bentuk makanan tambahan. Walau bagaimanapun, belum jelas sama ada suplemen polifenol sama berkesan dengan bahan yang terdapat dalam makanan.

Dengan menjalani gaya hidup dan diet yang sihat, pengambilan polifenol setiap hari sebenarnya mencukupi. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu atau pengambilan nutrisi anda kurang, mungkin perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi polifenol. Untuk menentukan jenis suplemen dan dos yang tepat, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda.